Utvalgets formål og oppgaver
Utvalgets funksjon er å forberede styrets oppfølging av regnskapsrapporteringen og den lovfestede revisjonen, samt overvåke systemene for internkontroll over finansiell rapportering og vurdere integriteten i regnskapsrapporteringsprosessen.
Revisjonsutvalget har kun en saksforberedende og rådgivende funksjon. Det samlede styret vil fortsatt være det beslutningsdyktige organet som har det fulle ansvaret for regnskapsrapporteringen, og fra 2024, bærekraftsrapporteringen under CSRD.
Revisjonsutvalget skal blant annet informere styret om resultatet av den lovfestede revisjonen og forberede styrets oppfølging av rapporteringsprosessen samt overvåke systemene for internkontroll over rapporteringen. For å ivareta de lovpålagte oppgavene bør oppfølgingen av rapporteringsprosessen omfatte en regelmessig gjennomgang av foretakets prosesser og internkontroll knyttet til avleggelse av regnskaps- og bærekraftsrapporter, og utgivelse av annen finansiell og ikke-finansiell informasjon.
Revisjonsutvalget skal ha løpende kontakt med foretakets revisor om revisjonen av årsregnskapet. Revisor skal blant annet gi revisjonsutvalget en beskrivelse av hovedelementene i revisjonen, herunder eventuelle vesentlige svakheter som er avdekket i foretakets interne kontroll knyttet til rapporteringsprosessen..
Revisjonsutvalgets ansvar for rapportering er i allmennaksjeloven § 6-43 (og finansforetaksloven § 8-19) til og med 2023 begrenset til finansiell rapportering. Ved innføringen av CSRD i norsk rett vil et tilsvarende ansvar bli gjort gjeldende for bærekraftsrapporteringen. Ansvaret vil for eksempel omfatte at revisjonsutvalget må forberede styrets oppfølging av prosessen for bærekraftsrapportering samt overvåke systemene for internkontroll over bærekraftsrapporteringen.
For å ivareta den lovpålagte oppgaven revisjonsutvalget har med å vurdere og overvåke revisors uavhengighet, er det nødvendig med retningslinjer og en rutine for godkjenning av tilleggstjenester fra revisor. Revisor er pålagt å avgi en erklæring om sin egen uavhengighet. Erklæringen er en del av revisors tilleggsrapport.
Videre skal revisjonsutvalget ha ansvaret for utvelgingsprosedyren av revisor og anbefale valg av revisor. Prosedyren er beskrevet i revisjonsforordningen artikkel 16. Det er styret som skal fremlegge forslaget om valg av revisor for generalforsamlingen. Forslaget skal inneholde anbefalingen om valget av revisoren eller revisjonsselskapet som er fremlagt av revisjonsutvalget, herunder revisjonsutvalgets foretrukne alternativ. Styret har mulighet til å avvike fra revisjonsutvalgets foretrukne alternativ. Betingelsen er at forslaget fra styret til generalforsamlingen forklarer dette og gir en begrunnelse for å avvike.
Revisjonsutvalget bør evaluere arbeidet sitt med jevne mellomrom. Det bør gjøres en egenevaluering av gjennomføringen av mandatet gitt av styret, og det bør identifiseres eventuelle endringer i reguleringer og ansvarsområder.
Utvalget skal rapportere til styret og bør gjøre dette med skriftlige referater. Siden utvalget er et saksforberedende og rådgivende organ, vil utvalgsmøtene normalt avholdes noen dager før styremøtene, spesielt i forbindelse med foretakets eksterne rapportering av delårs- og årsregnskap og, med innføringen av CSRD, bærekraftsrapportering.
For å sikre at revisjonsutvalget møter forventningene bør styret fastsette en instruks for revisjonsutvalget. Vi anbefaler å styre revisjonsutvalgets aktivitet gjennom en årsplan, der faste temaer og oppgaver blir fordelt over kalenderåret.
Styret i finansforetak må i tillegg nedsette et risikoutvalg som skal forberede styrets overvåking og vurdering av foretakets risiko, styrings- og kontrollordninger. Kravet er regulert i finansforetaksloven § 13–6 (4) og finansforetaksforskriften § 13–2. Finansforetak med mindre enn 20 milliarder kroner i forvaltningskapital kan ha et felles revisjons- og risikoutvalg. Risikoutvalgets oppgaver er avgrenset mot revisjonsutvalget ved at risikoutvalgets ansvarsområde hovedsakelig omfatter operasjonell risiko, mens revisjonsutvalgets ansvar gjelder risiko knyttet til finansiell rapportering og fra 2024, bærekraftsrapporteringen under CSRD.