Seksjon 1

Nyheter, dagsaktuelle perspektiver

Kapittel 2 - illsutrasjon
  • 05/07/24

Perspektiver

Leif Arne Jensen, senior partner og administrerende direktør PwC Norge

Leif Arne Jensen, senior partner og administrerende direktør PwC Norge

– Flertallet av norske toppledere tror verdensøkonomien forverrer seg – men det er optimisme å spore.

Et rart, ganske krevende og ufattelig lærerikt år er over, og jeg er nysgjerrig på 2024. Kommer vi til å se endring til det positive i det nye året? Et mindretall av de spurte i PwCs årlige Global CEO Survey tror på bedring, men optimistene er likevel flere enn i fjor.

I 2024 har jeg satt meg som mål å være mer modig! Blir du med? Det er nemlig ikke bare virksomheter som må endre seg for å tilpasse seg en ny verden og en tid med ekstrem uforutsigbarhet. Vi som ledere og ansatte må også endre oss. Vi må være nysgjerrige og åpne, og vi må våge mer. 

Vi må forstå hvordan teknologi fungerer, hvordan den påvirker organisasjonen og kan gjøre den bedre. Vi må se virksomheten vår med fugleperspektiv, og i sammenheng med resten av verden. 

Hvordan kan du og jeg bidra til å dra verden i riktig retning, og å bygge verdier som vil vare i fremtiden?

For å klare å dra virksomheten vår gjennom den omstillingen som må til for å skape verdier som varer – ja, da må vi være modige og vise handlekraft. Det vil hjelpe deg som styremedlem når du skal bidra til omstilling og til bedrifter som skaper en bærekraftig og robust virksomhet som du kan være stolt av for de som kommer etter oss. 

Usikkerheten når vi går inn i 2024 er stor. I årets globale CEO Survey mener 45 prosent av verdens toppledere at verdensøkonomien vil forverre seg neste år, mot rekordhøye 73 prosent som mente det samme i fjor – det er altså en positiv endring å spore. Likevel, 54 prosent av de norske topplederne tror det blir nedgang i verdensøkonomien. Mange norske virksomheter opererer i et globalt marked og vil sannsynligvis oppleve et tøft år også i 2024.

Norske toppledere er også spurt om bedriften deres kan være økonomisk levedyktig om de fortsetter i samme retning som i dag. Litt overraskende er det at bare 34 prosent svarer at de må omstille seg i løpet av de neste ti årene, for at bedriften de leder skal kunne overleve. Det er flere av de globale lederne, 45 prosent, som svarer det samme.

Halvparten bruker allerede kunstig intelligens

Geopolitisk usikkerhet og en verdensøkonomi i ubalanse står fortsatt høyt på toppledernes agenda. Samtidig var 2023 året da generativ kunstig intelligens slo igjennom for fullt, og gjør at behovet for omstilling har fått enda en ny dimensjon. To måneder etter at ChatGPT ble lansert, hadde tjenesten over hundre millioner brukere. Det er den raskest voksende tjenesten noensinne ifølge en studie fra UBS.

I vår CEO Survey svarer halvparten av norske toppledere at de allerede bruker kunstig intelligens til hjelp i sin virksomhet, mot 32 prosent av de globale topplederne. De spurte mener spesielt at kunstig intelligens gir muligheter for effektivisering av egen og medarbeidernes arbeidstid. Fire av ti toppledere i Norge tror kunstig intelligens vil gjøre dem 5 prosent mer lønnsomme. Og seks av ti norske toppledere forventer at de ansatte blir mer enn 5 prosent mer effektive.

Utviklingen på dette området går enormt fort, og dere som styremedlemmer har et særlig ansvar for å sikre at bedriften henger med i svingene.

Topplederne prioriterer klimaomstilling høyere

Når de globale og norske topplederne setter sine prioriteringer, er det mange som nå ser klimaomstillingen ikke bare som en trussel, men også noe som gir tydelige muligheter. En tredjedel av de globale lederne tror klimaendringer vil endre måten vi skaper, leverer og bevarer verdier på over de neste tre årene. Topplederne viser samtidig at de gjør fremskritt i å omsette forpliktelsene sine til handling. Tre fjerdedeler har enten begynt eller fullført steg for å forbedre energieffektiviteten, mens seks av ti rapporterer å ha gjort lignende fremskritt når det gjelder å innovere nye, klimavennlige produkter, tjenester eller teknologier. Her ligger de norske lederne foran, og hele ni av ti norske toppledere mener de har kommet langt i å bli mer energieffektive.

Undersøkelsen antyder betydelig støtte for avkarbonisering. Det er bare en fjerdedel av de globale lederne som sier mangel på støtte fra styre eller toppledelse er et hinder for strategier for å kutte i klimagassutslipp. Regulatorisk kompleksitet og lavere økonomisk avkastning for klimavennlige investeringer er større barrierer, svarer mer enn halvparten av de globale lederne.

Det neste året vil EUs bærekraftsdirektiv CSRD slå inn for fullt for svært mange norske bedrifter. Det betyr at bedriftene i større grad enn tidligere må rapportere systematisk hvordan de kutter utslipp, både i egen virksomhet og i hele verdikjeden. 

Det er nå seks år til 2030, vi er midt i omstillingens tiår og på mange områder begynner det å haste. Vi har lagt bak oss et ruglete år, og det PwC | Styreboken 2024 Nyheter, dagsaktuelle perspektiver 8 vi er inne i nå ser også ut til å bli krevende, selv om det er lyspunkter å spore når vi leser hva topplederne svarer.

Det som er helt sikkert, er at det er mye rom for å være modig i det kommende året. Optimisme til klimaomstilling skal omsettes i investeringsbeslutninger. Generativ kunstig intelligens kommer til å snu opp-ned på måten mange av oss arbeider på, og samtidig skal virksomhetene drives lønnsomt.

Det kan bli mange ubehagelige avgjørelser som må tas i styrerommene det kommende året. Men det vil også dukke opp nye, uante muligheter, som krever tydelig retning fra styrene. Dersom vi har mot, tillit til hverandre og evner å samarbeide på tvers og med riktig kompetanse, vil vi lykkes i å bidra til å dra verden i en bedre retning.
 


Innledning

Eli Moe-Helgesen, Partner Oslo

Eli Moe Helgesen, Partner Oslo

En viktig verdi for oss som bor i Norge, er det høye nivået av tillit. Den tilliten innbyggerne har til hverandre og de ulike institusjonene som utgjør landet vårt, er bokstavelig talt gull verdt. Med utfordringer som økende inflasjon, endrede rammebetingelser, krig og volatile markeder settes tilliten på prøve. Utfordringene gjør at behovet for riktig informasjon, korrekt beslutningsgrunnlag og trygghet for at vi kan stole på hverandre er større enn noen gang. Og oppe i alt dette har vi den kanskje største utfordringen verden må løse, klimaproblemet.

Det ligger et stort ansvar på næringslivet i dette samfunns - oppdraget. En av styrets viktigste oppgaver er å sikre at foretaket driftes på en levedyktig måte, både på kort og lang sikt. Det er ikke bare samfunnskritisk, men også forretningskritisk å integrere bærekraftspørsmål i strategi og drift. For styre og ledelse vil bærekraft i stor grad handle om ansvarlig og god håndtering av risiko og muligheter. Mange foretak skal nå vende innsiden ut, og rapportere sannferdig og konsistent på bærekraft. Tillit til denne rapporteringen er avgjørende. 

I Styreboken omtaler vi en rekke viktige temaer for styre og øverste ledelse, slik som styrets rolle og ansvar, strategiarbeid og krav til rapportering. Vi gir også en overordnet oversikt over regelendringer som for mange foretak vil medføre nye punkter på styrets agenda, blant annet på kapitalmarked, skatt og avgift. Størst blir endringene innenfor bærekrafts - rapportering, og allerede i 2024 vil en rekke norske virksomheter bli pålagt bærekrafts - rapportering som skal være attestert. Og ny regulering vil berøre langt flere virksomheter enn de som er direkte underlagt rapporterings - kravene, blant annet datterselskaper og underleverandører til rapporteringspliktige foretak. Dette innebærer en betydelig endring for mange virksomheter, og må planlegges godt. 

Vi ønsker god lesing, og har du spørsmål eller ønsker til fremtidige temaer håper vi du tar kontakt!


Bli et bedre styremedlem!

Vi gir deg veiledning til godt styrearbeid i praksis.

Last ned Styreboken (PDF, 5.07mb)

Trenger du hjelp med eierstyring og selskapsledelse?

Våre rådgivere kan bistå med evaluering av styret, styringsstruktur og underutvalg og komitéer.