Gjennom ESRS utdypes kravene som ligger i CSRD ved standardiserte og omfattende krav til rapportering innenfor de tre bærekraftstemaene «Environmental, Social and Governance» (ESG). Formålet med ytterligere detaljering av rapporteringskravene gjennom ESRS er enhetlig anvendelse av rammeverket samt relevant og sammenlignbar rapportering
ESRS utvikles av European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). I Norge vil standardene gjelde som forskrifter og bli oversatt til norsk.
Første sett med standarder ble vedtatt av EU-kommisjonen sommeren 2023. Disse er generelle, i den forstand at de gjelder for alle virksomheter omfattet av CSRD.
Foretak som plikter å rapportere i samsvar med CSRD, skal også følge ESRSene.
Rapporteringspliktige foretak etter CSRD:
Unntak: Datterselskap/underkonsern er unntatt fra rapporteringsplikten, så fremt de dekkes av den konsoliderte bærekraftsrapporten til morselskapet. Unntaket gjelder ikke for store børsnoterte* foretak.
* Foretak som har utstedt omsettelige verdipapirer som er opptatt til handel på et regulert marked i EU (i Norge: Oslo Børs og Euronext Expand)
** Børsnoterte SME kan velge å vente med bærekraftsrapportering frem til regnskapsåret 2028, men må da oppgi i styrets årsberetning hvorfor bærekraftsinformasjonen ikke er gitt.
De første bærekraftsstandardene består av et sett med tolv standarder. Disse gjelder for alle virksomheter som omfattes av CSRD. To standarder inneholder generelle rapporteringsprinsipper (ESRS 1 og 2). Ti standarder inneholder standardiserte rapporteringskrav innenfor de tre bærekraftstemaene E, S og G:
Strukturen i standardene
Standardene følger en struktur med fire rapporteringspilarer:
Strukturen er konsistent på tvers av alle standardene.
Hver pilar identifiserer konkrete indikatorer og inkluderer en liste av rapporteringskrav som virksomhetene skal gi, benevnt «data points».
Hva skal rapporteres
Foretakene skal i sin årsberetning inkludere den informasjon som er nødvendig for at brukerne skal forstå foretakets påvirkning på bærekraftsforhold, og den informasjon som er nødvendig for å forstå hvordan bærekraftsforhold påvirker foretaket finansielt. Dette er prinsippet om dobbel vesentlighet som foretakene skal bruke når de avgjør hvilken bærekraftsinformasjon de skal rapportere på.
Det jobbes med utvikling av sektorspesifikke standarder. Det vil si standarder som inneholder rapporteringskrav knyttet til bærekraftsforhold som er antatt vesentlig for selskaper innen spesifikke sektorer. Disse rapporteringskravene kommer i tillegg til kravene i de 12 vedtatte standardene.
Totalt er det foreslått ca 40 sektorstandarder som forventes å vedtas innen 30. juni 2026. Opprinnelig skulle sektorstandardene komme på høring i løpet av første halvår 2023. Denne høringsrunden er utsatt, og vi forventer at det blir en høringsrunde på enkelte av sektorstandardene i 2024
Det vil også komme en rapporteringsstandard for små og mellomstore børsnoterte foretak (SMEs) og en frivillig rapporteringsstandard for ikke børsnoterte SMEs. Videre skal det utvikles en egen rapporteringsstandard for rapporteringspliktige foretak utenfor EU.
Vi hjelper deg å legge en plan, navigere i kravene og se etter nye forretningsmuligheter.
Vi hjelper din virksomhet med etterlevelse og rapportering i tråd med taksonomien.