EU har utviklet nye bærekraftsstandarder (ESRSene), i tilknytning til nytt Bærekraftsdirektiv (CSRD). Målet er at investorer, interessenter og virksomheten selv skal forstå hvordan virksomheten både påvirker og er avhengig av miljøet og samfunnet rundt seg. For å kunne vite hva slags informasjon som er relevant og vesentlig å rapportere på skal virksomheter gjøre det som kalles en dobbel vesentlighetsanalyse.
Dette innebærer at selskapet både må rapportere om hvilken påvirkning de har på miljøet eller menneskene rundt seg, og hvordan bærekraftsforhold påvirker selskapets mulighet til langsiktig verdiskapning.
I CSRD er det presisert at virksomheter skal ta utgangspunkt i en dobbel vesentlighetsanalyse ved gjennomføring av sin bærekraftsrapportering og i ESRSene er det nærmere beskrevet hvordan denne analysen skal gjennomføres.
Virksomheter som omfattes av CSRD er pliktig til å gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse.
Unntak: Datterselskap/underkonsern er unntatt fra rapporteringsplikten, så fremt de dekkes av den konsoliderte bærekraftsrapporten til morselskapet. Unntaket gjelder ikke for store børsnoterte* foretak.
* Foretak som har utstedt omsettelige verdipapirer som er opptatt til handel på et regulert marked i EU (i Norge: Oslo Børs og Euronext Expand)
** Børsnoterte SME kan velge å vente med bærekraftsrapportering frem til regnskapsåret 2028, men må da oppgi i styrets årsberetning hvorfor bærekraftsinformasjonen ikke er gitt.
I henhold til dobbel vesentlighetsprinsippet skal vesentlighet vurderes fra to perspektiver. Dersom temaet er vurdert som vesentlig i minst ett av disse to perspektivene, skal det inkluderes i rapporteringen:
Påvirkningsvesentlighet: Påvirkningsvesentlighet omfatter de faktiske eller potensielle negative og positive påvirkninger en virksomhet har på mennesker og miljøet på kort, medium og lang sikt.
Finansiell vesentlighet: Finansiell vesentlighet er bærekraftsforhold som kan ha påvirkning på en virksomhets kontantstrømmer, utvikling, resultat og posisjon på kort, medium og lang sikt.
Disse tilnærmingene henger sammen og det er ofte slik at vesentlig påvirkning kan utløse finansiell vesentlighet da negativ eller positiv påvirkning på miljø og mennesker kan føre til økonomiske muligheter, men også økte kostnader og krav om godtgjørelse.
Det følger av ESRSene at første steget i en dobbel vesentlighetsvurdering er å identifisere mulige vesentlige bærekraftsforhold. Dette gjør man ved å først kartlegge virksomhetens forretningsmodell, verdikjede og interessenter, samt analyser av bransjen og markedet virksomheten operer i. Deretter skal virksomheten kartlegge og kontakte sine interessenter for å få tilbakemeldinger på hva de oppfatter som vesentlig for virksomheten.
Det neste steget vil være å vurdere hvilke bærekraftsforhold som er vesentlige for virksomheten, og hvilke som er mindre vesentlige. Denne vurderingen gjøres litt forskjellig ved vesentlig påvirkning og finansiell vesentlighet.
Etter gjennomført analyse, samt identifisering og scoring av påvirkninger, risiko og muligheter, setter virksomheten en terskel for hvilke tema skal anses som vesentlig og hvilke som faller utenom.
Terskelen setter selskapet selv ved å gjøre en helhetsvurdering med hensyn til flere momenter, blant annet:
Utvidelse av rapporteringskravene, samt presiseringen av hvordan dobbel vesentlighetsanalyser skal gjennomføres innebærer omfattende merarbeid for virksomheter som treffes av CSRD. Samtidig vil presiseringen i CSRD og ESRSene kunne bidra til at virksomheter får en bedre forståelse for hva som faktisk er viktig bærekraftsinformasjon og hva som er nyttig å inkludere i bærekraftsrapporten.
Denne tydeliggjøringen av forventninger til bærekraftsrapporten vil ikke bare være med på å motvirke grønnvasking, det vil også kunne føre til mer effektive og vitenskapsbaserte handlingsplaner og tiltak som igjen vil kunne gjøre virksomhetene mer bærekraftig.
Vi hjelper deg å legge en plan, navigere i kravene og se etter nye forretningsmuligheter.
Vi kan bistå med implementering av analyseløsninger og digitale verktøy for bærekraftsrapporteringen
Vi deler gjerne våre tanker om et samarbeid for videre utvikling av ditt bærekraftsarbeid.