Teknologibasert bærekraftsrapportering vil hjelpe selskapene å møte økte krav til kvalitet
En viktig endring er at EUs bærekraftsdirektiv stiller krav til at bærekraftsrapporten skal revideres av ekstern revisor, og dermed ha den samme kvaliteten som selskapets finansielle rapportering.
— Ikke bare skal selskapene samle inn større mengder data, de må også sikre pålitelig, tidsriktig og reviderbar informasjon. Teknologidrevet rapportering vil sikre høyere kvalitet på informasjonen og redusere menneskelige feil, sier Rognlien.
For å underbygge poenget forteller hun at mange selskaper nå ser at de ikke lenger kan stole på manuelle prosesser i regneark, med input fra kilder som mailkorrespondanse.
— Når omfanget og kravene til kvalitet øker, blir det en utfordring å kjøre alt i Excel — særlig når det kommer til rapportering på mer komplekse lovverk. Et godt eksempel er åpenhetsloven, hvor virksomhetene er nødt til å innhente informasjon fra hele leverandørkjeden, eller rapportering av et fullstendig klimaregnskap (Scope 1-3), som blir et krav for mange selskaper gjennom CSRD.
Digitale verktøy vil gi effektive prosesser fra start
For å spare selskapene for unødvendig dobbeltarbeid, er Rognlien opptatt av å etablere effektive prosesser fra start.
— De som anskaffer digitale verktøy, kan allerede nå etablere rutiner etter hvordan systemene er bygget opp. Det gjør at de slipper å etablere nye manuelle rutiner, for så å måtte gjøre samme øvelse på nytt ved anskaffelse av et system. I tillegg vil digitale prosesser spare selskapene mye tid i innsamlingsprosessen og i forbindelse med attestering og ettergåelse i etterkant, sier Rognlien.