Hver måned oppdateres sektor-spesifikk kapitalkostnad og markedsmultipler basert på børsnoterte selskaper i hele Norden.
Vektet gjennomsnittlig kapitalkostnad (WACC) er ofte brukt som diskonteringsrente for kontantstrømmer. Dette gjelder spesielt hvis du skal verdsette eiendeler eller hele virksomheter.
I Valuation Corner finner du månedlig oppdatert kapitalkostnad og markedsmultipler som kan hjelpe deg med å forstå verdien av ditt selskap eller prosjekt.
Kapitalkostnadene er beregnet for brede sektorer i Norden. Merk at kapitalkostnader kan variere fra selskap til selskap. Vi anbefaler derfor å ikke bruke dataene presentert her direkte i beslutningssammenheng uten ytterligere analyse.
Sektorgruppene er valgt ut fra bedriftenes størrelse, sektorkarakteristikker og geografi. Vi har ekskludert selskaper med lav markedsverdi for å unngå mulig effekt av lave handelsvolum, og en mulig premie knyttet til størrelsen på selskapene.
Hver sektorgruppe består av mellom fem og 40 selskaper notert på Oslo Børs, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Copenhagen og Nasdaq Helsinki.
Diskonteringsrenten beregnes som en vektet gjennomsnittlig kostnad for egenkapital (tradisjonell egenkapital, preferanseaksjer, osv.) og fremmedkapital (tradisjonell gjeld, konvertible lån, osv.). Dette er vanligvis referert til som Weighted Average Cost of Capital (WACC). Metoden tar hensyn til selskapets kapitalstruktur ved å vekte de ulike finansieringskildene - egenkapital og gjeld - basert på deres verdi og forventede avkastning, slik at man kan estimere selskapets avkastningskrav til totalkapitalen.
Kapitalkostnaden er utledet på euro-basis. Vær også oppmerksom på at ingen egen landsspesifikk risikopremie, småbedriftspremie eller ulikheter i inflasjon er inkludert i denne beregningen.
Dataene oppdateres i begynnelsen av hver måned.
Egenkapitalkostnad (Cost of Equity) reflekterer forventet avkastning på en alternativ investering med identiske risikofaktorer. Egenkapitalkomponenten er utledet ved å bruke kapitalverdimodellen (CAPM).
Vi har brukt en Swap Rente for 6M OIBOR (10 år) som proxy for risikofri rente i beregningene. Vi har ikke inkludert en egen landsrisikopremie, men risikofri rente basert på norske kurser kan antas å inkludere eventuell landsrisiko for det norske markedet.
Beta (β) er utledet ved å bruke median eiendelsbeta (asset beta) for den valgte gruppen av sammenlignbare selskaper (peer group). Som grunnlag for betaberegningen, har vi brukt den månedlige avkastningen over en femårsperiode regnet fra dagens siste kurs, sett opp mot avkastningen til MSCI World index. Eiendelsbetaen har deretter blitt konvertert til en egenkapitalbeta ved å bruke median gjeldsgrad (debt-to-equity ratio) for den samme gruppen selskaper.
Den fremtidige forventede risikopremien i aksjemarkedet (markedsrisikopremien) beskriver den gjennomsnittlige meravkastningen som investorer krever over den risikofrie renten for å investere i aksjemarkedet. Vi har brukt en risikopremie på 6 %, og justert opp og ned med ett prosentpoeng til et intervall på 5 % til 7 % for å reflektere variasjonen i risikopremie i de nordiske markedene.
Til sammenligning viser vår egen MRP-undersøkelse 5 % for det norske markedet.
Gjeldskostnad presenteres etter skatt. I denne komponenten tas de potensielle skattefordelene til fremmedkapital i betraktning.
I tillegg presenterer vi bransjespesifikke markedsmultipler som selskapsverdi/driftsresultat før avskrivninger og amortiseringer (EV/EBITDA), og selskapsverdi/driftsresultat (EV/EBIT) på kvartalsbasis ved å bruke de samme peer-gruppene som for WACC-ene. Tallene er basert på tolvmåneders gjennomsnitt. Multiplene beregnes ved å dele den valutajusterte gjeldende selskapsverdien (EV) på EBITDA eller EBIT.
Videre presenterer vi både LTM (siste tolv måneder) og NTM (neste tolv måneder) EBITDA-marginer og inntektsvekst.
For banksektoren presenterer vi pris-til-bok (Price / Book) og pris-til-inntjening (Price/Earnings). EV/EBITDA og EV/EBIT er ikke aktuelt på grunn av finansselskapenes ulike kapitalstruktur.
Vi tar gjerne en prat med deg!
Våre eksperter kan bistå med å estimere relevant kapitalkostnad og markedsmultipler for din virksomhet.