{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Blant de 50 største selskapene i Sør-Øst Norge har ti stykker etablert god klimarapportering og er bedre rusta for rapporteringskravene som følger med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Tre av selskapene kan vise til utslippskutt, men kun ett selskap kutter i tråd med Parisavtalen.
— Klimaindeksen er Norges eneste måling på hvor mange av de største selskapene som kutter utslipp i tråd med Parisavtalen, med andre ord om de kutter nok. Samtidig belyser rapporten hvordan selskapene kan jobbe enda mer målrettet, samt hva som skal til for å få til vellykket klimarapportering under det kommende bærekraftsdirektivet, sier partner i PwC i Vestfold og Telemark, Pia Bjørntvedt Wøllo.
Direktør i PwC, Håkon Kvam, og partner Pia Wøllo, lanserte Klimaindeks Sør-Øst på PwCs kontor i Vestfold. Sammen med kollega og partner i PwC Kristiansand, Robert Arvid Andersen, er de ansvarlige for utviklingen av rapporten.
I en tid hvor det innføres lovpålagte rapporteringskrav om klima og bærekraft, viser PwCs nyeste rapport en nedgang i andelen selskaper med god klimarapportering i Sør-Øst Norge. Mot 13 i fjor, er det nå 10 av 50 som når kravene til kvalitet.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stiller detaljerte krav gjennom ESRSene til hvilken og hvordan bærekraftsinformasjon skal rapporteres. Blant selskapene i utvalget, vil alle treffes av regelverket innen 2025.
Robert Arvid Andersen, partner i PwC Kristiansand, forteller at det fremover vil være langt flere aspekter og dimensjoner som må inkluderes i egen bærekraftsrapportering enn tidligere. Noen eksempler er at selskapene må vise til en klimaomstillingsplan, en dobbel vesentlighetsanalyse, kartlegging av klimarisiko, samt rapportering i henhold til taksonomien.
— Det er tydelig at næringslivet i Sør-Øst har en vei å gå for å oppnå full oversikt og transparens om sin klimapåvirkning. Samtidig tror jeg strukturen i CSRD vil kunne bidra positivt til forbedring.
Tidligere var omdømme og markedsdifferensiering de største driverne for utslippskutt. Nå er det myndighetenes krav som presser frem endringer. Andersen mener dette skiftet er med å understreke viktigheten av å tilpasse seg nye reguleringer.
De største utslippene vil for de aller fleste bransjer befinne seg i scope 3, som omfatter utslipp i verdikjeden. Utslipp i verdikjeden utgjør den klart største andelen av selskapenes totale utslipp for Sør-Øst Norge. Over 80% av totale utslipp i fem av seks bransjer stammer herfra. Likevel inkluderer under 20% av selskapene disse utslippene i sine klimaregnskap.
— Vår anbefaling er å fokusere på utslippskutt i scope 3. Det tar tid, og krever gode samarbeid med leverandører og partnere. Et godt sted å begynne vil være å kartlegge «hot spots» av utslipp i verdikjeden, sier Håkon Berge Kvam, direktør i PwC Vestfold.
Analysen viser en tydelig sammenheng mellom etableringen av klare, definerte mål og en effektiv reduksjon av klimagassutslipp. Virksomheter som setter spesifikke og målbare mål for utslippsreduksjon, oppnår bedre resultater.
— Virksomheter som setter tydelige og målbare mål for utslippsreduksjon, oppnår også bedre resultater. Det er helt avgjørende for å oppnå betydelige reduksjoner — det gir en tydelig retning og motiverer til handling, oppfordrer Wøllo.
Klimaindeksen Sør-Øst er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om hvordan de 50 største selskapene i regionen jobber med sitt klimafotavtrykk. Informasjonen er hentet fra selskapenes års- og bærekraftsrapportering, og er analysert og vurdert av PwC.
Som i fjor har vi sendt ut en spørreundersøkelse som kartlegger hvordan selskapene rigger seg for grønn omstilling. Svarene bidrar til ytterligere innsikt i analysene, og er i år besvart av xx av de 50 største selskapene.
Få full oversikt over hvordan de 50 største selskapene i Sør-Øst Norge jobber med sitt klimafotavtrykk.
Vi hjelper deg å sette kursen, kartlegge risikoer og muligheter, navigere i det regulatoriske landskapet, forbedre prosesser og utnytte teknologi.
Pia Bjørntvedt Wøllo
Robert Arvid Andersen
Håkon Berge Kvam