EU-taksonomien medfører en økt rapporteringsplikt for finansielle og ikke-finansielle foretak. I Norge er regelverket inntatt i lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer. For ikke-finansielle foretak, krever regelverket at foretakene klassifiserer økonomiske aktiviteter innen utvalgte sektorer som enten bærekraftige eller ikke bærekraftige. Regelverket pålegger samtidig foretakene å rapportere denne informasjonen. For finansforetakene innebærer regelverket blant annet at de må redegjøre for sin eksponering mot bærekraftige og ikke-bærekraftige økonomiske aktiviteter. Les mer om hvordan finansforetakene treffes.
Fra og med regnskapsåret 2024 gjelder EU-taksonomien for de foretak som må rapportere etter EUs bærekraftsdirektiv (CSRD).
Unntak: Datterselskap/underkonsern er unntatt fra rapporteringsplikten, så fremt de dekkes av den konsoliderte bærekraftsrapporten til morselskapet. Unntaket gjelder ikke for store børsnoterte* foretak.
* Foretak som har utstedt omsettelige verdipapirer som er opptatt til handel på et regulert marked i EU (i Norge: Oslo Børs og Euronext Expand)
** Børsnoterte SME kan velge å vente med bærekraftsrapportering frem til regnskapsåret 2028, men må da oppgi i styrets årsberetning hvorfor bærekraftsinformasjonen ikke er gitt.
Klassifiseringssystemet tar utgangspunkt i seks konkrete miljømål. For at en økonomisk aktivitet skal anses å være bærekraftig etter regelverket, må den bidra vesentlig til minst ett av de seks miljømålene og ikke gjøre skade på øvrige miljømål, samt utøves i tråd med minimumskrav knyttet til sosiale og styringsmessige forhold.
Foretakene må videre redegjøre for hvor stor andel av deres omsetning, drifts- og og investeringsutgifter som kan knyttes til bærekraftige og ikke-bærekraftige økonomiske aktiviteter. Denne informasjonen skal inntas i obligatoriske rapporteringsmaler og skal suppleres med kvantitativ og kvalitativ tilleggsinformasjon.
Selve taksonomi-rapporten skal inkluderes i bærekraftsrapporteringen som foretakene er pålagt gjennom regnskapsloven.
Vi hjelper deg å legge en plan, navigere i kravene og se etter nye forretningsmuligheter.
Vi hjelper din virksomhet med etterlevelse og rapportering i tråd med taksonomien.