EU-taksonomien pålegger finansforetak å redegjøre for deres eksponeringer mot bærekraftige og ikke-bærekraftige økonomiske aktiviteter, og rapporteringen bygger i stor grad på taksonomirapporteringen til ikke-finansielle foretak. Les mer om hvordan ikke-finansielle foretak treffes av regelverket. Formen på finansforetakenes rapportering avhenger av hvilken type finansforetak de defineres som.
Fra og med regnskapsåret 2024 gjelder EU-taksonomien for de foretak som må rapportere etter EUs bærekraftsdirektiv (CSRD). For informasjon om hvilke foretak som må rapportere når, les her.
Finansielle foretak er foretak som faller under definisjonen til minst ett av følgende typer foretak
Kapitalforvaltere
Kredittinstitusjoner
Investeringsforetak
Forsikrings- og gjenforsikringsforetak.
Foretak som omfattes av regelverket, men som ikke treffer definisjonen til noen av disse foretakstypene defineres som ikke-finansielle foretak.
For hver type finansielle foretak er det utarbeidet egne rapporteringsregler. Felles for dem er at foretakene må redegjøre for sin eksponering mot bærekraftige økonomiske aktiviteter. Denne eksponeringen rapporteres som en prosentandel, og kalles Green Asset/Investment Ratio (GAR/GIR). For hver type finansforetak er det utarbeidet flere obligatoriske rapporteringsmaler hvor en blant annet viser hvordan GAR/GIR dekomponeres for ulike typer investeringer.
Finansforetakene må derfor etablere rutiner som gjør dem i stand til å fremskaffe informasjon om i hvilken grad de er eksponert for bærekraftige økonomiske aktiviteter.
Les mer på Regjeringens temasider for EU-taksonomien og på EU-kommisjonens nettsider for EU-taksonomien.
Regulatoriske endringer og teknologi skaper nye sammensetninger innen bank og finans. Våre bransjeeksperter hjelper deg å se helheten i detaljene.
Vi hjelper deg å legge en plan, navigere i kravene og se etter nye forretningsmuligheter.