ONS-rapport 2024

Nordsjøens rolle i energiomstillingen i Europa

Oljerigg i Nordsjøen
  • 27/08/24

Det europeiske energisystemet er helt enormt. De siste 10–15 årene har Europa satset hardt på fornybar energi, og det har gitt uttelling i energisystemet. Andelen fornybar energi er på vei oppover, og erstatter olje og gass. Til tross for utviklingen, så er de fossile energikildene, ved kull, naturgass og olje, aller størst i det europeiske energisystemet.

For å oppnå karbonnøytralitet innen 2050, må Europa gjennom en omfattende transformasjon fra å være helt avhengig av fossil energi til bruk av ren energi i hele energisystemet. Nordsjøen kan spille en avgjørende rolle i denne transformasjonen ved å levere ren energi gjennom offshore vindkraft og hydrogen, samt muliggjøre karbonfangst og -lagring i stor skala.

Kutt i russisk naturgass legger press på EUs klimamål

Dette er helt sentralt i EUs strategi for avkarbonisering av energisystemet. Innen 2030 er målet å ha installert 60 GW havvind, produsere 20 millioner tonn ren hydrogen årlig, og fange og lagre 50 millioner tonn CO2 årlig. Nordsjøen vil være en viktig bidragsyter til disse målene. 

Reduksjon av utslipp i elektrisitetssektoren er essensielt for å nå EUs klimamål, og Nordsjøen kan bidra ved å installere opptil 200 GW havvind innen 2050.

Etter utfasing av russisk naturgass fra energisystemet, har EUs avkarboniseringsmål blitt enda mer avhengig av fornybar kraftproduksjon, inkludert havvind, for å kompensere for energiunderskuddet. Elektrisitetssektoren må også erstatte kraftstabiliteten som naturgasskraftverk gir, ved å bruke andre generatorer som kan levere stabil kraft, som kjernekraft eller kull. I sistnevnte tilfelle vil karbonfangst og -lagring være nødvendig for å sikre at kraftproduksjonen er i tråd med klimamålene.

Les hele rapporten

A low carbon development scenario for Europe: The role of the North Sea in European decarbonization

Bitene i avkarboniseringspuslespillet

Karbonfangst og -lagring vil være en viktig del av avkarboniseringsstrategien, og innen 2050 kan Nordsjøen lagre mer enn 15 milliarder tonn CO2. Denne CO2-en kan komme fra mange forskjellige sektorer, inkludert kraftproduksjon, jern og stål, sement og hydrogen. Noen av disse sektorene kan avkarboniseres ved hjelp av alternative metoder, men for andre, som sementindustrien, er det utfordrende å redusere utslippene tilstrekkelig uten karbonfangst og -lagring for å oppfylle klimamålene.

Innen 2050 kan Nordsjøen lagre mer enn 15 milliarder tonn CO2.

Hydrogen anses som en nøkkelkomponent for å avkarbonisere sektorer som er vanskelige å elektrifisere, for eksempel langdistansetransport. Nordsjøen kan være en sentral energikilde for hydrogenproduksjon, og ved å utnytte store naturgassreserver kan Nordsjøen produsere blått hydrogen, hydrogen produsert gjennom naturgassreformasjon kombinert med karbonfangst og -lagring, og dermed muliggjøre store volumer lavkosthydrogen. Alternativt kan Nordsjøregionen bruke offshore vindenergi i elektrolysører for å produsere grønt hydrogen.

Vindmøller i havet med solnedgang i bakgrunnen

Innen 2050 kan Nordsjøen lagre mer enn 15 milliarder tonn CO2.

Tett internasjonalt samarbeid og store investeringer

Elektrolysører kan bruke overskudds- og billig elektrisitet til å produsere hydrogen som igjen kan lagres eller brukes i sektorer som ikke er elektrifisert, og dermed skape synergi med et fornybart kraftsystem. Uansett om blått eller grønt hydrogen blir mest attraktivt i Europa, vil Nordsjøen kunne bli en nøkkelleverandør av hydrogen i fremtiden.

Å realisere potensialet i Nordsjøen vil kreve tett internasjonalt samarbeid for å produsere, transportere og forbruke energi på de mest effektive måtene. Dette vil kreve betydelige investeringer i elektriske overføringsnett i Nordsjøen, samt skip og rørledninger for å transportere CO2 og hydrogen i Europa. Europeiske land har begynt å etablere felles grunnlag, inkludert felles EU-strategier og infrastrukturplaner. Disse må følges opp med prosjekter finansiert av både stater og private investorer for å sikre at planene blir realisert.

Andre Kopperud Gill

Partner, Bergen, PwC Norway

982 64 392

Kontakt meg

Goran Durakovic

Senior Associate , Stavanger, PwC Norway

+47 472 67 380

Kontakt meg

Les hele rapporten

A low carbon development scenario for Europe: The role of the North Sea in European decarbonization.

Trenger du hjelp med strategi og omstilling?