14/03/22
Gjennom samarbeid og deling av overskuddsressurser skal Norges største industrielle klynge bli Norges nye grønne tyngdepunkt.
- I dag går betydelige energiressurser til spille på Mongstad. Vi har pekt på sirkulære muligheter som kan gjøre Mongstad industripark til et symbol på omstillingsevne og fremtidens industri, sier Andre Kopperud Gill, partner i PwC Consulting, som den siste tiden har jobbet med å kartlegge sirkulære muligheter på Mongstad.
Målsettingen til verdenssamfunnet er å begrense global oppvarming ned mot 1,5 grader. Skal Norge lykkes med sine klimakutt må Vestlandet lykkes, og skal Vestlandet lykkes må Norges største punktutslipp for CO2 lykkes.
Mongstad er Norges største forsyningsbase, Norges største industrielle klynge med 59 bedrifter og 2400 ansatte, Norges travleste havn med 2400 årlige skipsanløp og Nord-Europas største raffineri.
I dag går betydelige energiressurser til spille på Mongstad ved at varmtvann slippes ut i sjøen fra raffineriet, og ~2 millioner tonn CO2 frigis årlig til atmosfæren. Dette tilsvarer ~4 prosent av Norges totale utslipp, inkludert aktiviteten på sokkelen. Ved å etablere en såkalt industriell symbiose med nøkkelprosjekter som landbasert oppdrett, biogassproduksjon og lokal, fornybar kraftproduksjon, kan restråstoffene som i dag går tapt utnyttes for å skape fremtidens arbeidsplasser.
Equinor, Eviny, ABP, Smartvind, Greenspot Mongstad og Alver kommune er noen av aktørene som allerede er involvert i utviklingen av Mongstad Industripark. Sammen ønsker de å optimalisere og realisere grønne ambisjoner på Mongstad, og dermed bidra i den nasjonale og globale bærekraftsagendaen. Greenspot Mongstad vil nå drive videre fremdrift med å realisere mulighetene.
Videre utvikling av Mongstad Industripark er viktig for realisering av det grønne skiftet i et industriområde som har både kompetanse og forretningsmuligheter. Omstillingen handler om å utvikle en industri med en økende andel fornybar energi og å utvikle lavkarbonløsninger. De sirkulære mulighetene som er identifisert er lovende for den videre utviklingen av Mongstad som industriområde.
Mongstad Industripark er strategisk plassert i havgapet i Nordhordland, kun 60 km utenfor Bergen, og er et attraktivt område for all næring med kobling mellom sjø og land. Den strategisk beliggenheten nære Nordsjøen og Bergen bærer med seg konkurransefortrinn som tilgang til driftskritisk infrastruktur på sjø og land, og en sterk maritim og industriell kompetanse som er bygget opp over 50 år. Samlet gir dette industriparken et stort potensial for å bli foregangsfigur for det grønne skiftet i Norge.
- Mongstad industripark skal bli et symbol på omstillingsevne og fremtidens industri, sier Andre Kopperud Gill, partner i PwC Consulting. Han har hatt hovedansvaret for rapporten "Sirkulære muligheter på Mongstad", men også ansvaret for å drive prosessen om å utforme en sirkulær forretningsmodell for å bruke overskuddsråvarer mellom selskaper, industrier og verdikjeder.
Industriell symbiose er en strategi for å oppnå en sirkulær økonomi ved at virksomheter innenfor et geografisk avgrenset området samarbeider om bruk av ressurser, som eksempelvis materialer, energi, vann og/eller biprodukter. Utgangspunktet på Mongstad har vært spillvarme fra raffineriet, et planlagt landbasert oppdrettsanlegg og produksjon av grønn hydrogen. I tillegg har prosjektet identifisert flere nye muligheter som vil bidra til en mer variert industrimiks og større potensial for den industrielle symbiosen.
Kollega, Øystein Fossen Thorud, forteller at de gjennom PwC sitt relasjonsnettverk har kunnet introdusere flere deltakere til symbiosen og dermed bidratt til å øke verdien av samarbeidet. - Industrielle symbioser er avhengig av deltakere som samarbeider om deling av ressurser og restråstoffer. I denne sammenheng har vårt nasjonale nettverk og lokale tilstedeværelse kommet godt med, sier Thorud, som har ledet prosjektet sammen med Andre.
Gill forteller at industriaktørene allerede har signert en rekke avtaler for å få fortgang i arbeidet, og at det er definert en rekke prosjekter som er satt i gang eller skal settes i gang i tiden som kommer:
Se hvilke grønne initiativ som er igangsatt (PDF, 3,6MB)
I tilknytning til prosjektet er det også iverksatt et konkret fysisk tiltak som muliggjør materialflyt, en infrastrukturtunnel.
- ABP planlegger å bygge en tunnel på nærmere 3 kilometer og tverrsnitt på 5x6 meter, som fysisk knytter sammen eksisterende industrianlegg og områder på Mongstad Industripark. Tunnelen har betydelig kapasitet for infrastruktur og teknologi, som muliggjør effektiv deling av overskuddsenergi, restråvarer og biprodukter mellom aktørene på Mongstad, sier Erik Evjen, Chief Operating Officer i Asset Buyout Partners AS.
Sirkulær økonomi er et økonomisk prinsipp som bygger på et mål om å utnytte ressurser så effektivt som mulig for å sikre bærekraftig utvikling og verdiskapning. Ellen MacArthur Foundation trekker frem tre sentrale prinsipper i en sirkulær økonomi:
I en industriell symbiose blir samtlige av prinsippene over dekket. Én virksomhets avfall eller biprodukter bli en ressurs for en annen virksomhet.
På denne måten reduseres avfallet, ressurser holdes i et kretsløp og samlet miljøavtrykk reduseres.
I forbindelse med prosjektet har det blitt utarbeidet en rapport som oppsummerer arbeidet, status for de ulike forretningsmulighetene og planer for videreføring for å sikre at mulighetene tas fra ord til handling.
- Rapporten baserer seg på innsikt fra intervjuer og workshops med aktørene som har vært med i prosjektgruppen (ABP, Alver kommune, Equinor, Eviny/BKK), og øvrige aktører, samt rapporter som er delt av medlemmer i prosjektgruppen og offentlig tilgjengelig informasjon, slik som rapporter og fagartikler, forteller Gill.
Prosjektet og rapporten er gjennomført av Vekstlandet og PwC, og finansiert av Agenda Vestlandet.
Samarbeidet med Vekstlandet og øvrige prosjektdeltakere har identifisert konkrete forretningsmuligheter, som gjennom etablering av sirkulærøkonomiske modeller bidrar til økt verdiskaping, nye grønne arbeidsplasser og betydelige miljøgevinster på Mongstad. Prosjektene kan realiseres på kort og mellomlang sikt og vil utnytte overskuddsenergi, restråvarer og biprodukter mellom eksisterende og nye industrietableringer, og understøtter Mongstad som attraktiv lokasjon for etablering av ny bærekraftig industri i regionen.
Våre rådgivere bistår virksomheter med å gjøre verdikjeden mest mulig bærekraftig i alle ledd og som helhet. Vi gjør vurderinger av hvor selskapet bør endre dagens praksis og hjelper dere med å sette fokus på bærekraft i fremtidige investeringer. Der det er forenlig med bedriftens forretningsmodell setter vi fokus på sirkularitet og gjenbruk.
Sirkularitet handler i stor grad om samarbeid. Gjennom vår lokale og globale tilstedeværelse har vi også gode nettverksmuligheter til å sette dere i kontakt med relevante aktører som deler deres interesser.