PwC-podden: Verdens toppledere ser lyst på fremtida

19/03/21

Kina blir vinneren, ansatte må lære seg digitale ferdigheter, og vinner-bedriftene er de som greier omstilling kjapt.

Les mer om hva som holder verdens ledere våkne om natta i årets CEO Survey

Gjester: 

  • Sigve Brekke, CEO i Telenor

  • Gro Bakstad, CEO i VY

  • Eli Moe-Helgesen, partner i PwC

Programleder: Eivind Nilsen, revisor og partner i PwC

Sigve Brekkes mest krevende år

– Ja, svarer Sigve Brekke på programleder Eivind Nilsen sitt spørsmål om det har vært hans mest krevende år som toppleder. 

Telenor opererer i ni land og har 180 millioner kunder. – Plutselig ble 18 000 ansatte flytta til hjemmekontor. Det at vi tenkte annerledes gjorde at vi kunne sette mer fart på for eksempel digitalisering. Det er en kobling mellom å håndtere krisen samtidig som vi må bruke lærdommen til en fordel etter korona, sier Brekke.

Historisk høy tro på vekst. To av tre norske ledere tror på inntektsvekst.

Bakstad deler optimismen. – Men det er også stor usikkerhet. Mange av de lange trendene har blitt tydeligere, med begrenset økonomisk handlingsrom og stagnering i internasjonal handel. Krisen har rammet befolkningen skjevt. Gjenhenting vil ta tid, og det blir tøft for mange. Når ordningene opphever, hvor lang tid tar det før markedet henter seg inn igjen?, spør CEO i VY, Gro Bakstad. 

Brekkes fremtids-kule: Endret reisemønster, robotisering og digital revolusjon

– Vi kommer til å komme ut av krisen. Men hvis vi ser på det i et lengre perspektiv så tror jeg vi kommer til å se endret reisemønster, mye mer digitaliserte måter å utforme tjenester på, mer robotisering, automatisering, og en digital revolusjon som en konsekvens av hva folk har blitt tvunget til gjennom covid. Vi må ikke tro at vi kommer tilbake til der vi var før korona. Den som er god på omstilling vil lykkes også etter korona, forteller Telenor-lederen. 

Kina blir vinneren?

Eivind Nilsen: – Vekstforventningene for USA er betydelig større enn Kina ifølge CEO-survey.

Brekke: – Det er ikke rart. USA har hatt en kjempedipp det siste året. Kina har ikke hatt den dippen, de har bare kjørt på. De bygger bare på en underliggende vekst de har hatt. Kina kommer til å komme raskere ut av krisen enn oss i vesten. 

Vinnerne i fremtida er de som er gode på omstilling

– Den viktigste læringen av pandemien er omstillingsevne ovenfor det uforutsette. Veldig få hadde pandemi på risikokartet. Det handler om hvor fleksibel og dynamisk du er. Bedrifter kommer fremover til å ha en ledelsesmodell som er enda mer fleksibel. Det kommer til å endre måten vi jobber på.

Digitaliseringen har skutt fart det siste året, og den kommer til å eksplodere i tida fremover. 5G, sensorer og kunstig intelligens. Forbruksmønstre vil endre seg. Vi kan legge på cyber security på toppen av det. Det vil fremtida dreie seg om, sier Telenor-lederen.

9 av 10 toppledere er bekymret for cyber sikkerhet, ifølge PwCs CEO-survey

– 10 av 10 burde svart at de var bekymret for cyber sikkerhet. Nå ser du Stortinget igjen. Dette er en trussel som kommer til å treffe hele samfunnet. Det ene dreier seg om at du har investert i de riktige forsvarssystemene. Der trengs det kjempeløft for særlig mindre bedrifter og offentlig sektor. Det andre er at folk må bli mer bevisste. Vi investerer en milliard kroner i året for å sikre oss. Vi har kjørt alle våre 19 000 ansatte gjennom et basis sikkerhetsprogram. Det er de elementære, små tingene som ofte er inngangene. Så basiskunnskap hos alle ansatte er utrolig viktig, sier Brekke.

– Angrepene blir mer sofistikert. Det krever gode prosesser i hele virksomheten. Dette er et område hvor jeg er bekymret for et kompetansegap i Norge, sier Gro Bakstad. 

– Den største trusselen er beklageligvis dine egne ansatte, sier Eli Moe-Helgesen.

Norge mer opptatt av klima enn resten av verden

I Norge ligger klimatrusler på tredjeplass.  Globalt ligger det nede på niendeplass. 

– Klima er dessverre ikke like høyt på agendaen i andre land som i Norge. Jeg tror det kommer i alle land. Vi kommer til å se flere og flere som krever at vi må gjøre noe med det. Det er en trussel men også en mulighet, sier Brekke.

– Klimar er en viktig investering, sier Bakstad. Det reflekteres i EUS klassifiseringsordning og insentivordninger. Så dette kommer veldig bredt i tida fremover, sier hun.

– Jeg får mye mer spørsmål nå om bærekraft. Det holder ikke med fine årsrapporter, men du får krav om å sette konkrete mål, sier Brekke.

Her skyter styre-ekspert Eli inn med et av sine favoritt-tema: – Styrene er opptatt av at det skal være ekte og sant. Styrene tar dette på stort alvor. Det skal være mer enn en glossy rapport, sier Moe-Helgesen. 

Gro mer optimist enn Sigve. Kompetansegapet er enormt.

– Jeg syns det har skjedd veldig mye, med stor forbedring av tjenester. Vi har virkelig lært oss å se mulighetene enda tydeligere.

Brekke er ikke like optimist: – Jeg syns det går litt for smått. Det dreier seg om å ta i bruk teknologien som finnes i dag. I en undersøkelse jeg leste så svarte bare åtte prosent at de tror kunstig intelligens (AI) kommer til å være viktig for sin bedrift. AI og 5G kommer til å bli helt avgjørende i tida fremover. Vi sliter med kompetansebiten. Det er mye mer fokus på å utdanne ingeniører.  Alle ansatte i dag må løftes opp i en digital kompetanse hvis vi skal kunne møte de nye utfordringene. Håper pandemien har vært en liten vekker, sier Brekke. 

Der er Bakstad enig: – Kompetanse er en flaskehals, og vi trenger alle å løfte oss. 

Bedrifter kommer til å samarbeide mye mer

– Jeg tror en av de store forskjellene folk kommer til å oppleve, er samarbeid på en helt ny måte. Bransjer som samarbeider på tvers. Vi vil se mye mer samarbeidsmodeller. Der har vi i Norge en stor fordel med et tillitsbasert samfunn!, sier Sigve Brekke.

 

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Følg oss