{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
11/12/20
Det bobler over av tech-selskaper på børsen. Sprekker bobla? Er det hjemmekontor som har skylda? Har nordmenn fått større selvtillit på at vi også kan hevde oss internasjonalt? Sjekk rådene fra børsanalytiker Henriette Trondsen og styreleder i Kahoot og investor Harald Arnet.
Henriette Trondsen, analytiker i Arctic securities
Harald Arnet, styreleder i Kahoot og CEO i Datum
– Veldig mange nye tech-selskaper ønsker å børsnoteres. Særlig etter korona hvor mange ser at de må tilby software, sier Trondsen.
Harald Arnet: – Kursmessig har det vært hyggelig i Kahoot. V gleder oss til det store spranget over til en ordinær listing. Jeg tror kanskje Kahoot har åpnet noen dører og man ser at også norske selskaper kan lykkes internasjonalt. Lavrenteregimet siden finanskrisen har bidratt til at man jager vekstaksjer. Så var det en stund hvor Facebook, Amazon osv. gikk bra. Nå i de siste 12-18 månedene har vi hatt en opptur for oss andre også. Digitaliseringsprosessen har fått en boost under korona.
– Tyskland har en rente på minus seks prosent. Man jager avkastning. Tradisjonell industri har hatt laber og kjedelig vekst de siste årene, forteller Arnet.
– Burde ikke korona gjøre at folk bør være mer opptatt av risiko? Spør programleder Eivind Nilsen.
– Hjemmekontor har ført til boost av gaming, streaming, hjemlevering og skyløsninger osv. Etterhvert vil nok denne effekten avta noe, sier Arnet.
Steinar Hareide: – Jeg har følt at Norge har vært i bakevja når det gjelder utvikling. Vi henger etter Sverige.
Arnet: – Riktig det, vi har ikke hatt så mange fyrtårn. Spotify i Sverige har åpnet døren for at det er lov å tørre og satse også i Norge. Det er mulig å satse! Og tilknytte seg risikokapital, sånn som oss. Talentene går nå andre steder enn til kun oljebransjen.
Tech-sektoren vil påvirke alle sektorer fremover.
– Vi har sett en kraftig økning i antall selskaper som lister seg på Euronext Growth i Oslo, sier Trondsen.
– Risikokapitalen sitter løsere. Jeg er personlig bekymret over voldsomt mange som har tatt skrittet og blitt børsnotert. De glemmer litt hva det innebærer. Vi klarer ikke å finne en ny god ide hver uke. Nå ser vi nye ideer hver dag. Jeg er redd for at en del av selskapene gikk litt for tidlig ut, sier Harald Arnet som har vært investor i over tjue år.
– Jeg har hatt nok å gjøre i år med alle tech-selskapene i år. Jeg jobber med de vi har tro på. Vi sier nei til de vi ikke har tro på, sier aksjeanalytiker Trondsen som er spesialist på tech-selskaper.
– Bobler er interessante, vi vet ikke at det er bobler før de sprekker. Tyngdekraften må slå inn her som i andre industrier. Vi er opptatt av å stressteste casene og finne ut av om det er mulig å tjene penger. Jeg tror nok at det kommer til å bli en del tårer på noen av disse Mercur-selskapene etterhvert, sier Arnet.
– En aksje jeg har troa på, er Kahoot. Kun 2% av brukerne betaler. Teknologisektoren blir sett på som en sektor som kan hjelpe selskaper gjennom korona, forteller Trondsen.
– Samtidig er det mange forretningsmuligheter her. Vi er midt oppi det nå. Jeg tror ikke vi er i en boble som vil sprekke og så er teknologi ut. Men vi vil se hvem som er gode og ikke. Aksjemarkedet er rart, og alle løper i flokk. Det er som å ri en rodeohest. Det gjelder å finne selskaper som kan tjene penger, sier Arnet.
Henriette: – Reguleringer kan negativt og positivt påvirke sektoren. På tech vil 5G påvirke mye.
Arnet: – Markedet er i ferd med å bli mer proft. Det viktigste nå er det lave rentemarkedet. Hvordan det utvikler seg er avgjørende. Vi er fortsatt avhengig av stimulansepakker. Den cashen renner ut i mange strømmer i verden som ender opp i småbobler rundt omkring i verden.
– Tech-sektoren er bred. Jeg tror de største tech-selskapene vil bli større. De har en stor nettverkseffekt. Tjenesten blir bedre jo flere brukere du har. De har et produkt som kan ta inn ekstra kunder til liten kostnad. De store tech-selskapene har store fordeler gjennom nettverkseffekter som gjør at de vil holde seg relevante fremover, sier Trondsen.
– Det er fortsatt lurt å være eksponert i teknologi. Vi har vært med på mange opp og nedturer. Vi kan ikke time det der. Skal vi være smarte og komme tidlig inn så kan du banne på at det går ytterligere ned. Man må se at modellen holder, at det kommer penger inn på bunnlinja. Se på selskaper som gjør en forskjell. Hør på Henriette! Det er Harald Arnets tips.
– Kun noen få selskap vil drive meravkastning. Jeg ville ha investert og sett nøye på risikoprofilen til selskapene. En aksjekurs endrer seg fort hvis oppfatningen endres, avslutter Trondsen.