PwC-podden: Slik skal hele Norge bli smartere

10/11/21

Norge vil trolig mangle 88 000 fagarbeidere i 2035. Det er spesielt to typer kompetanse vi vil trenge sårt i nærmeste fremtid, sier HK-sjef Sveinung Skule. Og Telia tar inn folk som ikke er teknologispesialister, og utdanner dem til dataingeniører på tolv uker!

Gjester: 

  • Sveinung Skule, direktør for direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK)

  • Wenche Mittet: HR-direktør i Telia

– I HK skal vi sammen se inn i glasskula og finne ut av hvilken kompetanse Norge behov for, og hvordan lykkes med det, sier Sveinung Skule. 

– Kompetanseutvikling er en del av vår hverdag. Det krever noe av alle ansatte, sier Wenche Mittet, HR-direktør i Telia. 

Eldrebølgen og klimaendringene vil skape nye kompetansebehov

– Vi vet ikke hvordan framtida blir, så her er det ingen fasitsvar. De store driverne for omstillingene nå er eldrebølgen og klimaendringene. En aldrende befolkning vil føre til at vi trenger personell i helsesektoren som sykepleiere. Klimaendringene gjør at vi trenger ny kompetanse. Det er en stor teknologiomstilling vi står ovenfor. En ting som også har blitt tydelig etter pandemien er beredskap. Vi må tenke samfunnet på nye måter for å sørge for at vi har riktige folk. 

Store gevinster for Norge å automatisere 

– Vi er et samfunn med høye lønninger i bunnen. Har du dyrere arbeidskraft blir det billigere å investere i teknologi, og bytte ut mennesker med teknologi. Jeg tror vi skal klare å heve kompetansen til hele Norge. Trepartsmodellen har blitt sterkere etter pandemien, og det vil gjøre det lettere å samarbeide om å få riktig kompetanse også, sier Sveinung Skule.

Omstillingen må gå kjapt

– Vi trenger å få opp farta. Det vil kreve en større innsats for å klare å løfte oss raskt, da verden rundt oss endres utrolig fort. Iallfall om vi skal ha et fortrinn i konkurransen verden over, sier Mittet. 

– Vi forbedrer nettsida utdanning.no som skal gi bedre informasjon til alle nordmenn, så vi skal få god oversikt over alle mulighetene vi har for utdanning og kompetanse, uansett om du har behov for fulltids mastergrad eller korte kurs, forteller Skule.  

I Telia blir de dataingeniører på tolv uker

– Vi samarbeider med Academic Work og  tar inn folk med en helt annen bakgrunn enn teknologi. Gjennom et tolv ukers intensivt program blir de dataingeniører. Så blir de ansatt i juniorstillinger. Vi trenger å tenke alternative modeller, sier Mittet.

Gammelutdannede like viktig som nyutdannede

– Vi må også tenke på de gammelutdannede. Det kommer ikke til å bli nok nyutdannede i fremtiden. Vi trenger fleksible utdanninger. Ifølge SSB så vil vi i 2035 mangle 88000 fagarbeidere gitt at alt fortsetter som før. Det gjør det nok ikke, men det sier noe, forteller Skule. – Så jeg bør råde mine barn å gå yrkesfaglig vei? spør programleder Eivind Nilsen. – Ja, det er nok ikke så dumt, sier Skule. 

Ansatte har selv et ansvar for å være relevant

– Regjeringa og arbeidsgivere har ansvar men vi som individ har også et ansvar for eget liv. Hvordan kan jeg selv sørge for at jeg er relevant? Å trykke kompetanseutvikling  på folk som ikke er interessert fungerer ikke, sier Mittet. 

 

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Steinar Hareide

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 429

Følg oss