PwC-podden: Slik lykkes du med styrejobben!

08/01/21

Hva ligger egentlig i styrerollen? Hvordan får du til å støtte ledelsen samtidig som du skal være et kontrollorgan? Equinors styreleder har svaret! En annen gjest har erfart at fotballklubb-styre kan være mest utfordrende!

Gjester:

  • Jon Erik Reinhardsen – styreleder i Equinor og styremedlem i Telenor.

  • Mimi Berdal – profesjonell styrearbeider og investor. 

  • Eli Moe-Helgesen – leder for revisjon i PwC og ekspert på styrerollen

– Da loven om kjønnsbalanse kom ringte alle meg! Jeg sa kanskje ja til litt for mange styrer, ler Mimi Berdal som har sittet i utallige styrer siden 90-tallet.

Skal du takke ja til fotballklubbstyre, må du tenke deg om

– Jeg har vært styreleder i alt fra fotballklubb til gründerselskap og børsnoterte selskaper. Påfallende hvor mange fellestrekk det er! Å være styreleder i en fotballklubb var kanskje det aller mest krevende, sier hun. 

– Jeg hadde det privilegium å få være med på styrejobben underveis i fast jobb, og syns det er veldig spennende å nå få være med å få påvirke to av Norges største selskaper, sier styreleder i Equinor.

– Etter å ha fulgt mange styrer, så har styrearbeidet i Norge blitt mye mer profesjonalisert. Fra hvilke saker man tar tak i til logistikken i et styre. Som hvordan legge til rette for at styret skal jobbe på en god måte, sier Moe-Helgesen.

Hva er rollen til et styre?

– Før man går inn i et styre, er det greit å sette seg inn i det formelle ansvaret til styret. Påse at selskapet har orden på økonomien og følger de strategiske målene som er satt. Et styre er valgt av eierne for å overvåke selskapet. I børsnoterte selskap er offentligheten sentral. Gjestene snakker om tema som:  ansvar, risikoappetitt, avkastningsforventninger og samfunnsansvar.

Den gode balansen mellom kontroll- og støttefunksjon

– Det kan være enklere å forholde seg til statlige eierskap da det er klart uttalt hva styrets forventninger er. Det gjelder å finne den gode balansen. Du skal kunne utvikle den støttende og den kontrollerende funksjonen gjennom et kollegium. Slik at ledelsen oppfatter det som en stimulerende balanse, sier Jon Erik.

Dette gjør de gode styrene

– Et godt styre er de som har et reelt styre. Før var det ofte en pliktøvelse, litt til pynt. I dag har styret «hands on» på de viktige beslutningene. De er dyktige til å ta beslutninger, fører kontroll og sikrer at systemer og rutiner fungerer. De gjør mer enn å slokke branner, forteller revisjonsleder Eli. 

Styrene har utviklet seg mye de siste 30 årene

– Jeg har vært med på at styreleder åpner konvolutten på møtet med styrepapirene der og da. Tidligere var det en gjeng som kjente hverandre godt. I dag er det mer mangfold i styrene. Det har vært en enorm forandring fra 90-tallet til i dag. Utad ser man mest til styreleder under kriser. Det hviler et stort ansvar på styrets leder da, sier Berdal.

Fra finansielt fokus til klima

– Hva vil klimaendringene påføre av risiko for selskapet? Vi har skiftet fokus helt som energiselskap. Det forventes også at selskapet skal vokse. Et styre må evne å delta i diskusjonene, så alle temaene blir røykt ut under styremøter. Nye perspektiver må komme på bordet, sier Jon Erik. 

– Med nye regler som kommer rundt bærekraftsrapportering fremover skal alt tallfestes. Hvordan påvirker det dere? Spør programleder Eivind Nilsen. 

– Vi tror det er sunt at vi blir mer spisset på rapportering på ESG-forhold. Klima har stått i høysete de siste årene. Vi tror det er den veien det skal gå og at vi gjør de  rette tingene for våre aksjonærer, sier Equinors styreleder.

– Norske styrer tar FNs bærekraftsmål på alvor. Det handler om at styret er involvert i å sette tydelige mål. De gode selskapene bygger robust rapportering så man kan stole på at det man kommuniserer eksternt er sant. På samme måte som man har gjort og gjør med det finansielle, sier styre-ekspert Moe-Helgesen.

Sette sammen team som funker

– Noe av det mest spennende er at i styret har alle ulike erfaringer og praksis. Så er det viktig å finne balansen mellom kontroll, oversikt, støtte og deltakelse i utviklingen. Det stilles stadig større krav til hva styret må ha innsikt i, sier Reinhardsen og fortsetter:

– Da oljeprisen var nede i 20 dollar fatet, var vår første rolle å støtte ledelsen. Så er det å stille kritiske spørsmål om vi var forberedt nok. Ofte er det utfordring å få til styrer som fungerer som et team. Det har vi klart, selv om det var krevende med fjorårets Teams-møter. 

– Dra på selskapets julebord og lunsj!

– Styret skal ikke gjøre ledelsens jobb, men stille de gode spørsmålene. Det jeg har gjort av og til er å informere konsernsjef at jeg vil snakke med ledergruppen, eller at jeg deltar på lunsj og julebord og slikt. Det er utrolig hva man får med seg da. Det er viktig at styret stiller de riktige spørsmålene. Et godt styre er sammensatt av folk med ulik bakgrunn. Man må unngå å gjøre ledelsen usikker på hvor styret står, sier Mimi Berdal.

Kompass for styrer: PwCs styrebok!

– For nye styremedlemmer er styreboka en god «bruksanvisning». Der har vi samlet relevante tips og råd. Det starter med: Bør du i det hele tatt si ja til styrevervet? Det er ikke alle selskap som er like profesjonelle. Det er en viktig start. Ta styrerollen på alvor, så tør man også å rekke opp hånda og spørre. Du har fått en plikt og en rett til å utøve jobben som styremedlem, sier revisjonsleder Moe-Helgesen.

Ikke la noen få styre showet 

– Når du påtar deg et styreverv, bør du stille deg spørsmålet: Hva kan jeg bidra med? Når det er enkelte profiler som dominerer et styre, så ligger det til lederens rolle å sørge for at alle kommer til orde, avslutter Reinhardsen.

 

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Steinar Hareide

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 429

Følg oss