PwC-podden: Hvordan bli kvitt plasten i havet?

16/10/20

Ifølge WWF havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. 80% kommer fra land.

Årets TV-aksjon har som mål å stoppe noe av utslippene på verdensbasis. Det skal vi gjøre ved å lage avfallssystemer i de landene hvor problemet er størst. Thailand, Indonesia, Filippinene og Vietnam står for en fjerdedel av alt plastutslipp i havet. Så vi begynner der hvor nytten er størst, med systemer som gjør at plasten ikke havner i havet, forteller Karoline Andaur, generalsekretær i WWF.

Gjester i PwC-podden:

Jan-Roger Lerbukt, Sjef i Hermes (trål-rederi fra Tromsø)
Hilde Øverby, Nordisk bærekraftssjef i McDonalds
Karoline Andaur, Generalsekretær i WWF 

 

Funker det med papirsugerør i milkshake?

McDonalds fjerner 20 tonn plast i året ved å slutte med plastsugerør. Hilde Øverby fikk gjennom det i 2017, men det gikk ikke helt på skinner: – Vi fikk mye kritikk. Men hvis du ikke tør, så kommer du ingen steder. Vi kan ikke vente på den perfekte løsningen. Vi er på versjon seks av papirsugerørene nå. Bærekraft er viktig hvis vi skal ha planeten vår fremover, forteller Øverby og forteller hvordan de jobber med å kartlegge sitt plastforbruk. – Vi må bli vant til å endre vanene våre. Kanskje går det an å drikke milkshake uten sugerør også? Spør Karoline Andaur med et lurt glimt i øyet.

 

Resirkulert avfall fra norskekysten ender som serveringsbrett

– Sirkulær økonomi er nøkkelen, sier Hilde Øverby som resirkulerer plast fra fiskerinæringen til serveringsbrett. Det tar bort 14 tonn plast i året. 

– Vårt mål er nullutslipp til havet. Det er levebrødet til fisken. Det er alfa og omega at fisken ikke har plast i seg når den ender opp på matfatet vårt. 

Vi er med på et fiskeriprosjekt som skal se på hvordan vi blant annet kan lage bionedbrytbare fiskeredskaper. Når vi reparere bruk (fiskegarn/trål) ombord, så blir det litt avfall. Det koster vi opp og tar med til land igjen, men noe utslipp blir det i sjøen. Vi har også uhell hvor vi mister bruket, eller det rives i stykker. Men i dag er det ingen fiskere som bevisst kaster plast i havet, forteller trål-reder Lerbukt i https://www.hermesas.no/en/

 

Plast fra olje er billigere enn resirkulert plast

– Plast har blitt billig og av dårlig kvalitet. Vi bruker enormt mye plast. Jomfruelig plast utviklet fra olje har vært billigst, og resirkulert plast er dyrere. Det har derfor ikke vært nok insentiver til å bruke resirkulert plast, forteller generalsekretær i WWF, Karoline Andaur.  

 

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Steinar Hareide

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 429

Følg oss