PwC-podden: Nå kommer konkursraset – slik unngår du det

05 juni, 2020

Norges-sjefen for Swedbank tror vi vil se mange konkurser også i Norge. (Åpnes i nytt vindu)

 – Spesielt den kommende måneden hvor det er store utbetalinger som feriepenger og moms, sier Tone Lunde Bakker. 

Optimistisk hotellsjef

Hotellgruppen Choice har 10 milliarder i gjeld og har tapt 450 millioner på få måneder, men administrerende direktør Torgeir Silseth gir ikke opp så lett: – Det er ikke tida for å legge seg ned nå. Reiseliv er en av de hardest rammede bransjene. Og det er klart at ingen kan ha flyene på bakken uke etter uke, halvår etter halvår uten å gå konkurs eller refinansiere. Det er tøffe tider men vi er optimistiske og tror vi skal komme oss gjennom, sier Silseth. 

Revisor Eivind Nilsen smetter inn med en liten faktaopplysning om konkurs: Konkurs er å være insolvent. Og det er når du ikke har mulighet til å gjøre opp for deg eller selge unna verdier. 

Råd 1: Vær tidlig ute og vær åpen med banken

– Norsk økonomi har gått bra i tyve år nå og alle er litt bedre rustet til å håndtere kriser. De som sliter mest er kanskje de mindre selskapene. Vi føler et stort ansvar for å hjelpe kundene nå, forteller banksjefen. Hun opplever at de som har drevet godt og nøkternt før korona, også vil klare seg gjennom korona. -Så er det de som har drevet med lav egenkapital og dårlig likviditet. Der vil det bli konkurser. Min oppfordring er å være tidlig ute hos banken med å be om støtte. Ingen banker ønsker å ta over verdiene og drive restauranter, forteller hun. 

Choice forteller om et fantastisk fjorår med 12 milliarder i omsetning. I år kommer tallet til å bli halvert. – Likviditet er ikke noen utfordring nå, men det kommer til å bli det. Derfor er det viktig å gå til banken og være åpen og transparent, sier Torgeir.

Tips 2: Ikke gjør deg konkurs om du har en lysende fremtid

Tone i Swedbank forteller at de vil gi lån til de selskapene som er bærekraftige og levedyktige i fremtiden. -Jeg vet om oppstartsselskaper som blir dårlig truffet av krisepakkene fordi de har en vekst som gjør at de ikke får lån, forteller hun. – Hvis du har en troverdig business plan, så skal du kjempe deg gjennom. Mange gir kanskje opp litt for fort, og generelt er det stor frykt i styrer,  forteller Torgeir. Som råder lysende selskap til å ikke gi seg. 

Tips 3: Til styret: Sørg for å ha god dialog med revisor hele veien

– Det er viktig å ha med revisor på laget, sier hotellsjefen. Revisor Eivind (som ikke er revisor for Choice) nikker og forteller om mange styrer som ikke møter revisor mer enn en gang i året når årsoppgjøret legges frem. – Når selskaper har store økonomiske problemer er det viktig med tett dialog for at revisor skal forstå planer og mulighetene fremover. Uten slik innsikt kan revisor ende opp med negative konklusjoner og forsterke problemene. Så god, åpen dialog mellom styret og revisor lønner seg, sier Eivind. 

For å unngå bankkrise krever det ekstreme tiltak fra alle

– Dette er en dominoeffekt: Alle er interessert i færrest mulig bedrifter som går ned. Ingen kunne se for seg at samfunnet skulle stenges ned av myndighetene og flyene stå på bakken i tre måneder. Det er en ekstrem situasjon som krever ekstreme tiltak fra bedrifter, eiere, banker for at ikke alt skal klappe sammen. For da vil dette også kunne ende som en bankkrise, sier Silseth i Choice.

No way at vi kan erstatte tre millioner utenlandske turister

– Folk må ha trua, og vi må skape litt liv. Derfor har vi tatt Lollo & Bernie til noen av hotellene. Det er bra for intern motivasjon og engasjement. Vi kommer ikke til å sitte i august og si at vi kjørte for mange kampanjer med for billige priser, sier hotellsjefen som kjører flere kampanjer med billig overnatting. Men tre millioner overnattinger av utlendinger som Norge har i løpet av en god sommer blir det vanskelig å måle seg med. – Det er ikke mulig å erstatte dem med nordmenn. No way, sier Torgeir.

Eivind spør: Når er hoveddelen av norsk økonomi tilbake i gjenge igjen?

– Innen to–tre år, sier Tone i Swedbank

– 2022 er vi tilbake til normalen igjen, avslutter Torgeir i Choice. 

Abonner i din podcast-app


Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Steinar Hareide

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 429

Følg oss