{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
16/11/20
Biden vil gjøre det lettere å samarbeide. Kan det bli bedre for norske leverandører? Og hva er det som er livsfarlig for sjømatnasjonen Norge?
Sverre Søraa, CEO i Coast Seafood
Kari Due-Andresen, sjefsøkonom i Handelsbanken
Per Kirknes, USA-kjenner og advokat i PwC
– De største forhåpningene er at Biden skal skape bedre internasjonalt klima som kan gi et bedre forhold mellom Europa og USA. Vi tror at han kommer til å føre en mer forutsigbar handelspolitikk. Dette er positivt. USA er en mindre direkte handelspartner med Norge. USA står for 10 % av norsk eksport. Vi eksporterer mest til EU, og hvis forholdet til EU blir bedre, så blir det også bedre for oss, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen.
– Vi forventer at alle avtaleverk ligger fast, forteller Sverre som var med og fjernet straffetollen på norsk laks i 2012, 20 år etter at den ble innført. – Når vi har sett retorikken til Trump og hans forsøk på proteksjonisme, så er det en livsfarlig linje for sjømatnasjonen Norge. Vi eksporterer 96% av all sjømat til verden, forteller Søraa.
– Biden kommer definitivt til å være hard mot Kina. Men jeg tror han kommer til å høre mer på handelseksperter, sier Kari-Andresen.
– Biden er for et grønt skifte. Så han vil nok forsøke å trekke mer i den retningen. Det er mulig det vil åpne noen gode muligheter for de leverandørene i Norge som leverer til for eksempel energibransjen, sier Per Kirknes, advokat i PwC.
– Biden er gammel. Dersom Harris må overta roret, hvordan blir det? Spør programleder Steinar Hareide.
– Selv om Kamala Harris er motstander av fracking, kan hun ikke trekke for langt i den venstre retningen om hun skal ha håp om gjenvalg. Da kan hun ikke skremme vekk for mange på høyresiden, sier Due-Andresen.
– Det kan bli verre på kort sikt. Med Biden kan det hende vi vil se strengere korona– restriksjoner som kan dempe amerikansk etterspørsel. Jeg tror vi må stålsette oss for noen vanskelige måneder. Men til våren tror jeg vi vil se en opptur, sier Handelsbankens sjeføkonom.
– Norge har posisjonert seg umåtelig godt som en matnasjon. De som produserer mat og drikke har det gått bra for. Men tjenestesektoren ligger nede med brukket rygg. De kommer til å slite hardt fortsatt. Vi håper at industrien vil stå seg bedre, og jeg tror ikke vi vil stenge ned like mye nå fremover, sier Due– Andresen.