PwC-podden: Berit Svendsen og Maren Lundby: Etter motgang kommer oppdrift

22/12/21

Det er fire ting VM-general Berit Svendsen skal gjøre for å lage folkefest i VM i Trondheim 2025. Og Maren Lundby hopper best etter en skikkelig dårlig prestasjon. Berit har også oppskriften på hvordan få flere kvinner i næringslivet. Hvordan endre motgang til oppdrift og hva kan ledere lære av Norges beste skihopper? 

Gjester: 

  • Berit Svendsen, leder for ski-VM i 2025

  • Maren Lundby, Norges skihopper-dronning

  • Eli Moe-Helgesen, leder av Trust Solutions/revisjon i PwC

Programleder: 

  • Eivind Nilsen 

– Nei, jeg er ikke av dem som går fort på ski. Jeg er heller Ludvik med ryggsekken. Mannen min og jeg går litt rundt da. Men vi går jo ikke fort, sier Berit Svendsen. 

– Maren, du har drøssevis med seire i hopp. Var du supertalent? spør Eivind Nilsen. 

– Jeg var ittno talent i utgangspunktet. Jeg har drevet mye med det uten å tenke på at det er trening. Alltid vært sta og holdt på lenge med idrett, forteller Lundby. 

Revisoren skyter inn: – Jeg har én gullmedalje i livet. I hopp! Det var i hoppbakken i Ås. Jeg var den eneste jenta som turte, sier Moe-Helgesen. 

Tre råd til damer som vil få til noe gøy på jobb

– Berit, du er sivilingeniør fra NTH, har gjort en enorm karriere i Telenor, du er leder i Vipps og nå leder for ski-VM i Trondheim Du har banet vei for kvinner oppigjennom!, sier Nilsen. 

– Jeg har alltid valgt litt utradisjonelt. Jeg var veldig glad i matte og fysikk. Det var 20% jenter som begynte sammen med meg på NTH. Jeg har fremdeles de beste vennene mine fra Gløshaugen. Det å kunne jobbe med datakommunikasjon må være helt fantastisk, tenkte jeg og begynte i Televerket. Det var mye menn så jeg ble fort lagt merke til. Jeg begynte å formidle det jeg lærte om hvordan teknologi kunne endre samfunnet. Jeg har også vært hardtarbeidende som Maren. Ingenting er gratis. I starten i Telenor gikk jeg rundt i mørke dresser. Men så skjønte jeg at dette er ikke meg. Velg utradisjonelt, vær deg selv og jobb hardt. Det er oppskriften på hvordan du kan komme i posisjon til å gjøre mye gøy, er rådene fra Svendsen. 

Alene som jente på hoppkanten

– Da jeg var 16 tok jeg valget om å satse på ski. Det er mye hardt arbeid opp gjennom. Du liker å jobbe med det du driver med, Berit. Sånn var det for meg og. Det var utradisjonelt. Jeg var ganske alene om å være jente. Men skihopping er nydelig å drive med. Veldig artig, sier Lundby. 

Nederlag gir seier

– Det blir altoppslukende. Jeg har ikke angret. Akkurat nå frem til jeg er 30 er jeg i den beste alderen for å hoppe på ski. Jeg er veldig glad jeg har vært med på dette og tok valget. Det er mye motgang. Folk ser bare seierspallen. Men hver dag er en utfordring. Jeg får frem det beste i meg selv etter at det har gått dårlig. Det skjer noe i deg når du går på et nederlag. Ofte presterer jeg bra etter det. Da må jeg snu alle steiner og jobbe ennå hardere for å komme tilbake der jeg vil. Det er lysten inni meg som driver meg. Når det går dårlig så går det en jævel i meg: Nå må jeg gjøre noe annerledes, forteller Lundby. 

– En leder er best når hun står i utfordringer og lærer av det. Det aller viktigste en leder må håndtere er utfordringer. Det jeg syns var mest vanskelig var når jeg ble stående alene i motgang. Da lærte jeg noe nytt, sier Svendsen.

– Når det går ordentlig dårlig, da blir jeg bestemt på at det der skal ikke skje igjen. Vi må våge å snakke om det. Til å begynne med i karrieren skulle jeg være verdensmester. Men det å invitere folk inn når det er vanskelig, det er viktig, sier revisorlederen i PwC. 

– I finans må du være sterk i klypa!

– Prøver du å fremstå som mer sikker enn du er, Berit? spør Nilsen

– Overfor et finansmarked må du være sterk i klypa. Jeg har alltid en tvil bak der. Og er ikke alltid sikker på at det går slik det er sagt. Du må ha ryggrad, og få tak i de beste folkene så du har de beste argumentene for å stå oppreist der ute. Og du må ha med deg flinke kommunikasjonsfolk som kommer med gode råd, sier Svendsen. 

Damene må til topps! Vi må også være med på alt det spennende som mannfolka driver med!

– Jeg får jo høre at jeg er et forbilde. Men det tenker jeg ikke mye på. Jeg er åpen og ærlig, og  har det bedre når jeg får sagt det jeg mener. 

– Hva er ditt forbilde, spør Eivind?

– Marit Bjørgen som idrettsutøver og person, sier skihopperen. 

– Det er altfor få som velger teknologi i dag. Og det er altfor få damer i toppen av norsk næringsliv. Vi må få flere damer inn. Vi må være med på alle de spennende tingene som mennene gjør, sier Svendsen og ler. 

– Johanne Kolstad hoppet for 100 år siden, men fikk ikke lov til å konkurrere. Så hun ble mer en sirkusartist som reiste rundt i stedet, sier Lundby. 

– Barrierene for jentehoppere er holdninger blant ledere. Det er ingenting som tilsier at damer ikke skal hoppe på ski, sier Lundby. 

– 70% av norske aksjeselskaper har bare menn i styrer . Selv om det er 40% damer i børsnoterte selskaper, så er det fortsatt for få kvinnelige toppledere. Topplederen og styret må sammen ønske og ville det, sier Svendsen. 

– Det er et dilemma hos oss også. Vi rekrutterer like mange kvinner og menn. Men så faller de fra. Vi har ikke vært gode nok til å ta vare på dem opp gjennom. Jeg håper vi klarer å snu det nå, sier Moe-Helgesen. 

VM 2025 skal bli tidenes folkefest

– VM i Trondheim skal bli en kjempestor folkefest. Er det noen som kan lage fest, så er det Trøndelag og trøndere. Jeg har vært med på uka, og hele byen er med!  Til VM i Trondheim 1997 kom det mange flere enn til Oslo 2011 i Holmenkollen. Vi ønsker å skape ringvirkninger for Trøndelag og hele Norge. Vi har fire bærebjelker. Det er likeverd og inkludering. Barn og unge. Folkehelse. Teknologi og klima. Det skiller VM i 2025 fra tidligere VM. Det er manglende rekruttering for skiidrett i Norge og synkende interesse spesielt for langrenn. Det må vi gjøre noe med. Hvordan skal vi engasjere i sosiale medier? Og hvordan få med utøverne til å engasjere i sosiale medier? sier ski-VM-generalen. 

– Det beste er å føle på støtten fra publikum. VM er det største hovedmålet jeg har i årene som kommer. Og jeg skal jobbe for å stå på startstreken der, sier Lundby. 

Abonner i din podcast-app

Apple Podcasts Hør på Spotify Podcast Google Podcasts

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Følg oss