{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Regulatoriske endringer og teknologi skaper nye sammensetninger innen bank og finans.
Våre bransjeeksperter hjelper deg å se helheten i detaljene. Vi tilbyr rådgivning innen alt fra regulatoriske krav, cybersikkerhet, styring og risiko, bærekraftsstrategi og rapportering, brukerorientering og kundereiser, til teknologi og nye betalingsplattformer.
Finansiell sektor forvalter mer enn 100 billioner euro i eiendeler. Dette gir en unik mulighet til å innvirke på bærekraftig vekst og utvikling. Samtidig som kunder verden over viser en økende interesse etter bærekraftig finansprodukter, jobbes det nå for å få på plass nye regelverk som skal gjøre det lettere og mer lønnsomt å velge grønt for aktørene i bransjen.
– Finansiell sektor griper inn i alle andre bransjer og sektorer, og ved å bruke finansiering som gulrot og pisk, så overføres reguleringene for bærekraft til alle andre områder på en særdeles effektiv måte, sier Lars Erik Fjørtoft, partner og bransjeleder for FS i PwC.
PSD2, med open banking, snur opp ned på bank og finans. Nye aktører med nye batalingsplattformer kommer på banen og legger press på etablerte aktører. Som bank eller finansselskap er du nødt til å ha full kontroll på regulatoriske barrierer. Men de beste utnytter også de nye mulighetene.
8 av 10 finansselskaper oppretter nye jobber innenfor fintech-område. Samtidig klarer bare 42 prosent å fylle nye roller med riktig kompetanse, ifølge PwCs globale fintech-rapport for 2019.
– Blant de som planlegger strategiske allianser for å drive vekst innen fintech, peiler 3 av 4 seg inn mot selskaper i egen bransje. Jeg mener norske aktører i større grad bør pushe fusjon på tvers av bransjer. Norske FS-selskaper streber etter økt teknologikapasitet, mens TMT-selskapene trenger økt kunnskap om regulatoriske problemstillinger. Her er det gode business-muligheter for de som åpner opp for flere partnere, sier Fjørtoft.
Hvordan vi betaler, endrer seg. Men en ting er sikkert, vi går mot en kontantløs fremtid. Med nye direktiver, som PSD2, dukker det opp nye tjenester og aktører. Infrastrukturen bak, vårt betalingssystem, må tilpasses endringene. Men hvor ender dette? Vil vi snart se Nordiske og Europeiske samarbeid om infrastruktur? Hvilke muligheter og utfordringer vil det gi? Og hvordan vil vi egentlig betale i fremtiden?
I konkurransen mot globale aktører, har vi tre anbefalinger til norsk bank og finansbransje:
Invester i brukervennlighet og brukeropplevelse. Bygg kundereiser basert på kundenes behov, gi dem motivasjon til å dele sine data og velg løsninger som kan hjelpe deg å redusere friksjon i betalingsøyeblikket. Husk at kundeopplevelsen skal være gjenkjennbar for kunden på tvers av kanaler og brukerplattformer.
Når du investere i nye, gode løsninger, er en av oppsidene at du som regel får enda mer innsikt om kundene dine. Sett data i system og bruk innsikten til å forbedre og øke relevansen på produkter og tjenester.
Utnytt mulighetene som kommer med regulatoriske endringer. Gir det mulighet til nye samarbeid om innovasjon eller betalingsinfrastruktur? Hvordan kan du bruke det til din fordel? Og hvem skal du samarbeide med?
Hør PwC-podden om fremtidens betalingsløsninger.
Vi verdsetter PwCs unike kombinasjon av forståelse for vårt regulatoriske handlingsrom og vår kommersielle og strategiske hverdag. PwC-teamet er konstruktivt og imøtekommende om det gjelder store eller små problemstillinger, og spiller en viktig rolle for både styre og ledelse i utviklingen av selskapet.
Internrevisjon er uavhengige evalueringer og bekreftelser til ledelsen og styret som alltid legger vekt på å fremme forbedring i organisasjonen.
Styre- og ledelsesopplæring hjelper styre og ledelse med å holde seg oppdatert, fokusere og prioritere riktig i et komplekst og endrede landskap.
Regulatorisk rådgivning og implementering bistår med utvikling og implementering av rammeverk for å sikre etterlevelse av regulatoriske krav på en verdiøkende måte- gjennom hele livsløpet til din virksomhet.
Utleie av bransjespesialister og prosjektstøtte opptrer som prosjektledelse og støtte, samt utleie av bransjespesialister og nøkkelkompetanse til operasjonelle stillinger.
Strategisk rådgivning skal drive og håndtere forretningsutvikling, forbedre prosesser, fasilitere endringsprosesser og bistå i krisehåndtering.
Risikostyring og kontroll skal sikre bærekraftig virksomhetsstyring, optimalisere prosesser, håndtere risikoer på tvers av virksomheten, styre rapportering og bistå med forbedring av styring og kontroll.
I dag eier ING posisjonen som en globalt ledende digital bank. Men slik har det ikke alltid vært. Suksessoppskriften? Mye er takket være ledelsens satsning på agil arbeidsform.
– Vi har laget verdens første smarte boliglån. Et lån som skrur seg selv ned i pris. Ingen andre banker har gjort dette før, sier Kvamme som forteller at de hentet innsikt fra hundrevis av potensielle kunder i bankens første fase.
Vi hjalp Private Banking-avdelingen i Nordea med å utforme og implementere et verdiforslag som skulle øke kundetilfredsheten (foreldre) og kundebasen (barn) i de fire nordiske landene Nordea har virksomhet i.
Kjersti Aksnes Gjesdahl