{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Grunnrenteskatt på havbruk ble vedtatt 31. mai 2023, med en effektiv skattesats på 25 prosent på netto grunnrenteinntekt.
— Det er fortsatt mye usikkerhet, blant annet knyttet til fastsettelse av inntektssiden, som fra juli 2024 vil bygge på vedtak fra et uavhengig prisråd. Prisrådet er etablert etter mønster fra petroleumsskatteregimet, men etter vår mening vil det være ekstremt krevende å fastsette priser på samme måte for produkter som er langt mindre homogene enn olje. Det er et paradoks at man har valgt å ikke bruke normpris for våtgass, på grunn av kompleksitet, mens man samtidig mener at det er en fornuftig måte å sette priser på laks og ørret, sier Kjetil Vinnes Raknerud. Han er advokat og partner i PwC.
Les også: Sjømatbarometeret 2023 - Stor grad av uforutsigbarhet preger bransjen
— De siste årene har havbruksnæringene blitt møtt av betydelige endringer på skatteområdet, hvor innføringen av et helt nytt særskatteregime er det mest inngripende. Dette gjør at skattehverdagen for selskapene har blitt betydelig mye mer kompleks enn tidligere, og det stilles større krav til kompetanse og vedlikehold av kunnskap på skatteområdet, forteller Raknerud.
Han forklarer at grunnrenteskatten medfører en lang rekke omorganiseringer i sjømatselskapene som ellers ville vært unødvendige, siden skatteregimet nødvendiggjør et skille mellom det som skjer i sjøen og det som skjer på land.
— Etter innføringen av den såkalte lakseskatten, har vi sett at flere av bransjens aktører har tilpasset seg det nye skatteregimet. Først de største, men så også de mindre oppdrettsselskapene, sier Raknerud.
Formålet har vært å isolere «sjøfasen» fra resten av verdikjeden, og dermed sikre at grunnrenteskatten ikke smitter over på for eksempel smoltproduksjon, salgsaktiviteter eller videreforedling.
Skattetilpasning sier kanskje noen, men først og fremst handler dette om å sørge for riktig skatt.
Kjetil Vinnes RaknerudAdvokat og partner, PwCKjetil Vinnes Raknerud er advokat og partner i PwC, og har bistått flere selskaper i sjømatnæringen.
— På lengre sikt er det knyttet mye spenning til investeringslysten i bransjen. Vi har sett at mange investeringer har blitt stanset eller nedskalert, og dersom dette er en varig trend kan det være skadelig for hele bransjen, inkludert en betydelig leverandørindustri.
Han erfarer også at det er mye usikkerhet knyttet til praktiseringen av skatten, blant annet knyttet til internprising og bruken av normprisråd. Internprising handler om prising av transaksjoner i interessefellesskap, og hvor det bærende grunnprinsippet er at alle transaksjoner mellom nærstående parter skal gjennomføres som om det var snakk om to uavhengige parter, det såkalte armlengdeprinsippet.
— Så må vi ikke glemme det åpenbare, nemlig at grunnrenteskatten innebærer en betydelig økt skatteregning, og dermed redusert investeringskraft for selskapene og redusert avkastning for investorene, forteller Kjetil.
Vekstnæring som møter nye problemstillinger krever inngående kunnskap. Vi har jobbet med bransjen siden dens spede begynnelse, og er godt rustet til å være den rådgiveren du trenger.
Våre eksperter har spesialkompetanse til å håndtere komplekse spørsmål innen skatt og avgift på det norske og det internasjonale markedet.