Risikostyring
Virksomheter er pålagt å gjennomføre en systematisk analyse av risiko og innføre retningslinjer for beskyttelse av informasjon og kritiske systemer.
Retningslinjene skal utformes med en "all-hazard"-tilnærming. Det betyr at den skal ta hensyn til alle mulige scenarier som kan true cybersikkerheten. Retningslinjene må ta hensyn til risikoen, størrelsen, kostnaden, virkningen og alvorlighetsgraden av hendelser som den enkelte virksomhet står overfor.
Innen disse områdene kan du forvente å måtte gjøre noe:
Leverandørsikkerhet
Virksomheter må vurdere sikkerhetsrelaterte faktorer i sin relasjon med leverandører. I praksis betyr dette at virksomheter må få på plass tredjeparts-risikostyring, hvor analyse av sårbarheter og risikoer hos leverandører gjennomføres jevnlig og tiltak følges opp.
Forebygging av hendelser
Vesentlige og viktige virksomheter må implementere tilpassede tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak for risikostyring og forebygging av cyberangrep på virksomhetens tjenester og leveranser. I tillegg skal virksomheter implementere tiltak for hendelseshåndtering, policyer for risikoanalyse og informasjonssystemsikkerhet. Det skal også etableres prosedyrer for analyse av risikostyringstiltak, samt opplæring og cyberhygiene.
Kontinuitet og kriseledelse
Vesentlige og viktige virksomheter må sikre kontinuitet i driften ved en større cyberhendelse. Virksomhetene må derfor jobbe med å minimere påvirkning av virksomhetens drift gjennom tiltak innenfor virksomhetskontinuitet, disaster recovery og krisehåndtering.
Les også: Slik automatiserer du risikostyringen med riktig GRC-verktøy