Klimaindeks Innlandet 2024

Bilde av en som planter grønnsaker i jorda.
  • Rapport
  • 10/31/24

To av Innlandets 50 største selskaper kan vise til utslippskutt i tråd med Parisavtalen, viser PwCs klimaindeks Innlandet 2024. I tillegg har nå 19 av 50 selskaper offentlig klimaregnskap på plass, en økning på 73% sammenlignet med fjoråret.

PwC Innlandet har for andre gang kartlagt klimaarbeidet og -rapporteringen til Innlandets 50 største selskaper. I årets analyse rettes søkelyset mot konkrete planer og tiltak for å redusere selskapenes klimapåvirkning.

— Vi ser en positiv utvikling på rapporteringssiden. Langt flere har et offentlig klimaregnskap på plass, der de forteller om konkrete tiltak for videre utslippskutt. Klimaarbeidet modnes i regionen, og flere er bevisst på temaet, sier Nina Harvei Sandvold i PwC, som leder CFO Solutions i Innlandet.

Boks med tekst og punktliste

Oppsummering av saken

PwCs klimaindeks Innlandet 2024 viser en positiv utvikling på rapporteringssiden, men fortsatt er det få som rapporterer om alle vesentlige utslipp i verdikjeden.

Bilde av Nina Harvei Sandvold, leder for CFO Solutions i Innlandet og Sverre Sørbye Larsen, bærekraftsrådgiver i PwC.

— Åtte flere selskaper enn i fjor har offentlig klimarapportering. Dette er en positiv utvikling, men fortsatt er det for få, mener Nina Harvei Sandvold, leder for CFO Solutions i Innlandet. Her sammen med kollega Sverre Sørbye Larsen, bærekraftsrådgiver i PwC.

9 av 50 med god klimarapportering

Til tross for positiv utvikling, avdekker Klimaindeks Innlandet store mangler i selskapenes klimarapportering. 33 av 50 selskaper har ingen eller svært manglende offentlig informasjon om sine utslipp. 

Blant selskapene med et offentlig klimaregnskap, har åtte selskaper minst ett år med måling eller vurdering av alle vesentlige utslipp i verdikjeden

— De fleste selskapene har et forbedringspotensiale i rapporteringen, særlig innenfor indirekte utslipp. Å gjøre denne jobben vil gi bedre innsikt i de største utslippskildene. Vår erfaring er også at det kan åpne for samarbeid om klima med både kunder og leverandører, sier  Sverre Sørbye Larsen, bærekraftsrådgiver i PwC.


Hva kjennetegner et godt klimaregnskap?

  • Klimagassutslipp rapporteres i absolutte tall i CO2-ekvivalenter, med separat rapportering for Scope 1 (direkte utslipp), Scope 2 (indirekte utslipp fra innkjøpt energi) og Scope 3 (utslipp fra verdikjeden).
  • Innkjøpt elektrisitet i Scope 2 skal være beregnet og oppgitt etter både lokasjons og markedsbasert metode.
  • Alle vesentlige utslipp i Scope 3 skal inkluderes.
  • Rapporten skal inkludere sammenlignbare utslippstall over tid, helst med minst tre års historikk.

Omstillingen går for sakte

PwC Innlandets klimaindeks viser at det nå er 2 av Innlandets 50 største selskaper som kutter utslipp i tråd med Parisavtalen.

— Dette er veldig positivt, og en solid utvikling sammenlignet med fjoråret da ingen havnet i denne kategorien. I fjor var det SpareBank 1 Østlandet som ble Innlandets klimavinner, som det eneste selskapet som kunne vise til utslippskutt. SpareBank 1 Østlandet kommer igjen ut på topp, sammen med årets nykommer Hunton Fiber, forteller Sandvold.  

I analysen er det gjort en sammenligning av utslippskuttene på aggregert nivå, opp mot nasjonale og internasjonale klimamål.

—  Til tross for at Klimaindeksen viser en positiv utvikling, går omstillingen i næringslivet fortsatt for sakte. For å nå målene i Parisavtalen er vi avhengige av at langt flere enn 2 av Innlandets 50 største selskaper kutter sine utslipp, sier Sandvold. 

2 av 50

kutter utslipp i tråd med Parisavtalen

Innlandets selskaper planlegger for utslippskutt i verdikjeden

Ifølge PwCs spørreundersøkelse (som er besvart av 34 av selskapene) rapporterer majoriteten at fjorårets utslippskutt i stor grad handlet om tiltak i egen drift, som elektrifisering av oppvarming og transportflåten, samt energieffektivisering av egne bygg og anlegg. Dette er også områder som vil fortette å være viktige fremover. I tillegg planlegges det for kutt i verdikjeden (Scope 3), knyttet opp mot krav om utslippskutt i leverandørenes produksjon og transport, samt bruk av resirkulerte materialer. 

— Det er svært positivt at selskapene planlegger utslippskutt i Scope 3, som er den største utslippskilden i de fleste bransjer, opplyser Sørbye Larsen .

EUs bærekraftsdirektiv som strategisk verktøy

Halvparten av selskapene i årets utvalg omfattes av EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) i løpet av 2024 og 2025. Blant disse er det flere som ikke har en bærekraftsrapport i dag, men som oppgir at de er i gang med å få oversikt over kravene i direktivet.

—Systematisert og dokumentert bærekraftsarbeid gir resultater på sikt. Ved å følge direktivets krav for målsetting, retningslinjer og tiltak, samt en analyse av påvirkninger, risikoer og muligheter (dobbel vesentlighet) kan selskapene øke kvaliteten på bærekraftsarbeidet, og prioritere det som faktisk gir effekt, sier Sørbye Larsen. 

68% av respondentene svarer at de arbeider aktivt med å kutte utslipp, likevel er det kun to selskaper som kan vise til dokumenterte utslippskutt.

Flere selskaper må ta steget fra klimaarbeid som en rapporteringsøvelse, til å benytte det som et verktøy for omstilling. Etterlevelse av CSRD er ikke målet i seg selv – men det kan fungere som et verktøy for å akselerere omstillingen til et lavutslippssamfunn.

Sverre Sørbye Larsen,bærekraftsrådgiver i PwC

50%

omfattes av EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) i løpet av 2024 og 2025

80%

ser en positiv effekt av CSRD på deres arbeid med klima og natur

68%

svarer at de arbeider aktivt med å kutte utslipp


Hoveddrivere for arbeidet med natur

Natur står høyere på agendaen i næringlivet, og samlet sett opplever selskapene et stort press fra flere hold for å redusere sin naturpåvirkning. 

— Første steg for selskaper som vil jobbe med naturpositiv omstilling, er å ta i bruk gode styringsverktøy for å sette mål, handlingsplaner og operasjonalisere tiltak, sier Sandvold.

Sammen med Sabima har PwC utviklet en praktisk femstegsmodell som skal veilede selskaper i arbeidet. Modellen gir også grunnlag for å svare ut rapporteringskravene i bærekraftsdirektivets standard for naturmangfold og økosystemer (ESRS E4), som mange selskaper skal rapportere etter. 

Les også: Kampen om arealene: Trilemmaet klima, natur, og næringsutvikling


86%

mener at «nye krav fra myndigheter» er hoveddriveren bak arbeidet med natur

46%

oppgir at «nye krav fra kunder og andre interessenter» er en stor driver

39%

ser en «mulighet til å differensiere seg i markedet og oppnå bedre omdømme»

25%

peker på «nye krav fra finanssektoren/investorer» som en betydelig driver


Varierende grad av modenhet knyttet til omstillingsplan

En klimaomstillingsplan viser hvordan et selskap skal bidra i overgangen til et lavutslippssamfunn og gir retning til selskapets klimaarbeid. Planen beskriver håndtering av påvirkninger, risikoer og muligheter, og hvordan selskapet planlegger for fremtiden i tråd med klimamål. 

— Nasjonalt har kun 23 av 100 selskaper publisert en detaljert klimaomstillingsplan, og vår vurdering er at selskapene på Innlandet også har lav modenhet på dette området, mener Sørbye Larsen. 

En god klimaomstillingplan kan ha flere positive effekter. Eksempelvis viser den nasjonale Klimaindeksen at selskaper med en slik plan, også kutter mer utslipp. Andre oppsider er økt tillit til klimarapporteringen og effektivisering av ressurbruk internt i virksomheten. 

— Vi forventer at antall selskaper med en omstillingsplan øker kraftig de neste årene, og i følge svarene på spørreundersøkelsen mener bærekraftsledere at EUs bærekraftsdirektiv allerede har blitt en tydelig driver for selskapenes omstilling, sier Sørbye Larsen. 


Hva kjennetegner en god klimaomstillingsplan?

  • Forstå utgangspunktet: Klimaregnskapet er selve grunnmuren i en omstillingsplan, og avgjørende for selskaper som ønsker å forstå og redusere sin klimapåvirkning. 
  • Sett ambisjoner og mål: Hensikten med en omstillingsplan er å gi klimaarbeidet en tydelig retning. Den må derfor inneholde en klar ambisjon og konkrete mål. 
  • Beregn forventet utslippsvekst: For å forstå forventet utvikling i utslipp bør selskapet estimere fremtidige utslipp basert på relevante KPIer, for eksempel planlagt finansiell vekst og tilhørende utvikling i aktivitet/volum.
  • Prioritering av tiltak: Basert på eksisterende utslipp og mål, må det identifiseres konkrete tiltak som gir reelle utslippskutt. De ulike tiltakene bør prioriteres og vurderes i lys av både potensiale for utslippsreduksjon, og hva som kreves for implementering. 
  • Sammenstille omstillingsplan: Når tiltakene er vurdert må det utarbeides en tydelig plan for implementering, med fordeling av ansvar, definerte milepæler og forankring hos ledelsen.

Hvor langt har ditt selskap kommet i omstillingen?

Klimaindeksen fremhever hvordan tydelig klimaledelse og god rapportering kan være verktøy for å skape reell omstilling. Store endringer må til for å nå klimamålene, og det er ingen tvil om at det vil bli krevende for mange. Derfor er det også viktig å annerkjenne at klimaomstillingen er en modningsreise.

PwCs modenhetstrapp

PwCs modenhetstrapp
Dette er Klimaindeksen Innlandet

Klimaindeks Innlandet er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om hvordan de 50 største norskeide selskapene i Innlandet fylke jobber med sitt klimafotavtrykk. Informasjonen er hentet fra selskapenes års- og bærekraftsrapportering, og er analysert og vurdert av PwC.

34 av selskapene har også besvart en spørreundersøkelse om hvordan selskapene rigger seg for grønn omstilling, og hvordan de forbereder seg til at EUs bærekraftsdirektiv trer i kraft. 

 
 

Ønsker du bærekraftsrådgivning?

Vi hjelper deg å sette en klar retning for ditt bærekrafts- og klimaarbeid.

Er din bedrift rigget for CSRD?

Vi hjelper deg å legge en plan, navigere i kravene og se etter nye forretningsmuligheter.

Kontakt oss

Sverre Sørbye Larsen

Senior Associate , Lillehammer, PwC Norway

+47 994 10 106

Kontakt meg

Nina Harvei Sandvold

Senior Manager | Leder for CFO Solutions Innlandet, Kontorleder, Lillehammer, PwC Norway

971 44 919

Kontakt meg