EUs største digitale MVA-reform: Hva du bør vite

Person holder en kalkulator
  • 12/11/24

Den godkjente ViDA-pakken reflekterer nylige kompromisser, inkludert utvidede tidslinjer og justerte regler for plattformoperatører. Den oppdaterte ViDA-pakken må i neste steg fortsatt konsulteres med Europaparlamentet på grunn av store forskjeller mellom de opprinnelige forslagene som ble fremmet den 8. desember 2022 av EU-kommisjonen.

Hva må du vite om ViDA?

ViDA-forslaget består av tre hovedpilarer:

  1. Obligatorisk e-fakturering for intra-EU transaksjoner og innføring av nye digitale rapporteirngskrav (Digital Reporting Requirements)
  2. Nye mva-regler knyttet til plattformøkonomien for korttidsutleie av overnattingstjenester – (Deemed Supplier Scheme)
  3. Utvidelse av One Stop Shop (OSS) og enkel mva-registrering – (Single VAT registration)

Hvorfor er ViDA viktig for EU-landene og norske virksomheter? 

ViDA-pakken inneholder viktige lovforslag som har betydning både innenfor EU og globalt. Forslagene har som mål å:

  • Harmonisere mva-regler i EU og tilpasse dem til den digitale økonomien.
  • Redusere administrative byrder for bedrifter som opererer på tvers av landegrensene.
  • Redusere mva-svindel og øke inntektene for medlemsstatene.
Tidslinje for å implementere VIDA forslagene

Hvordan kan ViDA påvirke din virksomhet?

Nedenfor finner du en liste over de viktigste endringene som skal innføres og det er viktig å vurdere hvordan disse kan påvirke din virksomhet:

1) Obligatorisk e-fakturering – Digital Reporting Requirements (DRR)

  • E-fakturering gjennom et felles europeisk format vil bli standard for utstedelse av fakturaer. Det vil være et krav om gyldig e-faktura for å kunne få fradrag for inngående mva innen EU.
  • Medlemsstatene kan inntil videre godkjenne andre fakturaformater ved innenlands-transaksjoner. Enkelte EU-land har allerede innført egne regler for obligatorisk e-fakturering. Disse landene må tilpasse sine systemer til EU-systemet innen 2035.
  • Elektroniske fakturaer som er utstedt, overført og mottatt i et format som tillater automatisk elektronisk behandling, vil bli ansett som elektroniske fakturaer. Disse bør i prinsippet overholde den europeiske standarden (EN16931). PDF-format for fakturaer i EU vil ikke lenger aksepteres.
  • Elektroniske fakturaer for intra-EU transaksjoner må utstedes senest 10 dager etter at det avgiftspliktige salget fant sted.
  • Det nåværende systemet for rapportering av intra-EU transaksjoner (EC Sales List) vil bli erstattet med DRR for grenseoverskridende leveranser av varer og tjenester. Rapporteringen av fakturadataene må skje i sanntid, noe som innebærer at leverandøren må rapportere fakturaen samtidig som den utstedes.

2) Nye mva-regler knyttet til plattformøkonomien – Deemed Supplier ordning

  • Fra 1. juli 2028 (tidligst) vil det innføres nye regler knyttet til plattformøkonomien. De nye reglene innebærer at avgiftssubjekter som tilrettelegger for levering av tjenester i form av korttidsutleie av overnattingstjenester (maksimum 30 netter) og/eller persontransport, vil bli ansett som leverandører av den underliggende tjenesten (deemed supplier) og dermed være ansvarlige for rapportering og betaling av mva.
  • EU-landene har blitt enige om noen unntak for hovedreglen, for eksempel deemed supplier ordning vil ikke gjelde dersom den underliggende tjenesteleverandøren er mva-registrert i et EU-land og kommuniserer dette til plattformleverandøren, og informerer om at de vil belaste mva på leveransen.

3) Utvidelse av One Stop Shop (OSS) og enkel mva-registrering – Single VAT registration

  • For å redusere behovet for at bedrifter som opererer på tvers av forskjellige EU-land må skaffe flere mva-registreringer, ønsker EU-kommisjonen å utvide dagens One Stop Shop-løsning til å dekke flere typer leveranser. Dette inkluderer innenlandske B2C-salg av varer og tjenester fra leverandører som ikke er etablert i det landet hvor varene forbrukes, for eksempel salg av strøm til forbrukere. Dette vil innebære en betydelig forenkling av mva-rapporteringen for operatører av ladestasjoner.
  • Videre vil det etableres et spesialregime for overføring av egne varer mellom EU-landene (ny OSS-ordning), samt innføres reverse charge dersom en ikke-etablert leverandør foretar innenlands salg av varer eller tjenester til en kunde som er mva-registrert i mottakerlandet. Gjennom disse forenklingene er man enda ett steg nærmere muligheten for én samlet mva-registrering som vil gjelde for hele EU.

For mer detaljer om VIDA-pakkens innhold, se vår tidligere blogg her. 

Har du spørsmål om hvordan ViDA påvirker din bedrift?

Ta kontakt med en av våre avgiftsrådgivere.

Hva er det viktig å gjøre nå?

ViDA-reformen markerer en ny æra for mva i den digitale økonomien. ViDA vil medføre betydelige endringer for bedrifter, noe som vil kreve en nøye vurdering av reglene, strategisk planlegging og ekstra ressurser. Bedrifter bør begynne å evaluere sine nåværende systemer og prosesser for å sikre at de kan tilpasse seg de nye kravene.

Skattemyndighetene vil også måtte tilpasse sine systemer for både å håndtere den økte datamengden som følge av digital sanntidsrapportering og tilby støtte og veiledning til bedrifter for å sikre en smidig overgang.


Kontakt oss

Diana Maria Geilhufe

Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 443

Kontakt meg

Kasper Jentoft Mikalsen

Advokatfullmektig | Associate , Oslo, PwC Norway

+47 952 36 315

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.