Hvordan navigere bærekraftsarbeidet etter EUs Omnibus-forslag?

Skog med bilvei
  • mars 24, 2025

EU-kommisjonens Omnibus-forslag, som ble presentert 26. februar, har som mål å forenkle EUs regelverk for bærekraftsrapportering. Hvis vedtatt, vil langt færre selskaper være rapporteringspliktige. Hvordan kan norske selskaper posisjonere seg i et endret rapporteringslandskap, og hvordan bruke tiden smart fremover? 

Omnibus-forslaget deler berørte foretak i to grupper: de som får to års utsettelse for rapportering, og de som ikke lenger må rapportere. Uansett hvilken gruppe du tilhører, gir det nye forslaget anledning til å reflektere over veien videre. Med rette grep kan de foreslåtte endringene åpne for nye muligheter til å differensiere seg i bærekraftsarbeidet. Her er våre råd til hva du bør gjøre nå:

Sett en klar retning med en klimaomstillingsplan

Selv om rapporteringskravene lettes, står målene i Parisavtalen fast. For å opprettholde konkurransekraften, er det avgjørende å ikke miste 2030 eller 2050 av syne. En solid klimaomstillingsplan, som samler mål og tiltak for å redusere utslipp, er et viktig første skritt i omstillingen. Ifølge PwCs Klimaindeks for 2024, er det selskapene med klare omstillingsplaner som kutter mest.

Å investere i utvikling av en klimaomstillingsplan vil gi mer effektiv fremdrift og kontroll, og bidra til at selskapet hevder seg mot viktige konkurrenter. 

TIPS: Les mer om stegene i veileder til en god klimaomstillingsplan, som vi har utviklet i samarbeid med Skiftnettverket. 

Identifiser bærekraftsrelaterte risikoer og muligheter

For å bygge en robust virksomhet, må man ha kontroll på bærekraftsrelaterte risikoer og muligheter. Dette handler eksempelvis om å håndtere ressursmangel og værhendelser, samt utnytte muligheter i verdikjeden for å øke motstandskraft. Investorer ønsker innsikt i hvordan selskaper tilpasser seg disse utfordringene og forventer strategier for verdiskaping i en bærekraftig retning.

Velg riktig rapporteringsrammeverk

Omnibus-forslaget gir flere selskap frihet til å velge rapporteringsrammeverk, og om de ønsker å rapportere. 

For selskaper som omfattes av CSRD om to år, kan det være fordelaktig å begynne med European Sustainability Reporting Standards (ESRS) nå. Selv om EU foreslår å forenkle ESRS-standardene, vil trolig standardens grunnstein, dobbel vesentlighet, bestå. Brukt riktig, har analysen stor strategisk verdi, men det er avgjørende å ha nok tid til diskusjoner, involvering og gode forankringsprosesser internt for å forene selskapet om ambisjoner, retning og sentrale tiltak videre. En grundig tilnærming til ESRS åpner for at selskapet kan avdekke eventuelle svake punkter og gjennomføre nødvendige tiltak, uten tiden som begrensende faktor. 

At rapporteringen følger en definert og anerkjent standard, har en høy verdi for å sikre sammenlignbarhet mellom selskaper og for å kunne vise progresjon over tid.

Integrér bærekraft i beslutningsgrunnlag og -systemer

Selskaper som fortsatt omfattes av CSRD, vil trenge mer effektiv og nøyaktig datainnhenting. Det finnes flere digitale verktøy markedet som samler finansiell rapportering, bærekraftsrapportering og risikostyring i et system. Teknologidrevet rapportering gir bedre kontroll og sikrer beslutninger basert på oppdatert data, og det blir også enklere å følge opp strategisk viktige områder gjennom året.

Bygg videre på gevinsten av arbeidet som er gjort!

På veien mot CSRD har mange selskaper gjort store fremskritt innen bærekraft. Behold og bygg videre på disse gevinstene, som økt forankring og forståelse i organisasjonen, bedre rolleforståelse, og forbedrede retningslinjer og strategier.

Hold deg oppdatert

Sist, men ikke minst, blir det viktig å følge utviklingen tett. Det vi foreløpig vet, er at EU-parlamentet skal stemme over forslaget om prosessen for toårig utsettelse den 1. april, og at det jobbes for å implementere denne delen av Omnibus-forslaget raskt. Det er forventet at det vil gå lengre tid før de øvrige delene av Omnibus behandles. 

I forbindelse med Omnibus, er det også foreslått å endre de vedtatte bærekraftsstandardene, med forventning om utkast til oppdaterte ESRSer innen desember 2025. 

Ønsker du veiledning?

I tvil om hva du skal gjøre nå? Få en time gratis veiledning fra en av våre rådgivere om veien videre. 

Hanne Løvstad

Hanne Løvstad

Partner | Leder for klima- og bærekraftstjenester, PwC Norway