
ETS2 - EUs nye klimakvotesystem innføres i Norge
EU har nylig lansert et nytt klimakvotesystem, ETS2, som skal gjelde ved siden av dagens klimakvotesystem. Det innebærer nye kostnader og rapporteringsplikter for berørte i olje- og gassektoren.
I en verden hvor bærekraft stadig vinner større terreng, er det essensielt for virksomheter å integrere bærekraftige praksiser i alle ledd av driften. Hos PwC er vi dedikerte til å veilede selskaper gjennom det komplekse landskapet av skatt og avgifter med et bærekraftsperspektiv.
Vår ekspertise strekker seg fra å navigere i regelverket til strategisk rådgiving, assistanse med søknader om nedsettelser og oppfyllelse av rapporteringsforpliktelser. Vi forstår at bærekraft, skatt og avgift er intrikat vevd sammen, og vi jobber proaktivt for å sikre at våre klienter ikke bare etterlever dagens krav, men også er rustet for fremtidens utfordringer.
Selv om Norge ikke er medlem av EU, følges EUs bærekraftspolicy gjennom EØS-avtalen og andre bilaterale avtaler. Utviklingen innenfor EUs bærekraftsagenda skjer med en imponerende hastighet, og det er avgjørende for norske selskaper å holde tritt med disse endringene.
EU har satt i verk en rekke tiltak for å fremme bærekraftig vekst, og disse tiltakene har direkte konsekvenser for norsk næringsliv. PwC er her for å hjelpe selskaper med å forstå hvordan disse politiske signalene fra EU kan påvirke deres virksomhet og hvordan de kan tilpasse seg for å oppnå bærekraftige resultater.
For å sikre at våre klienter er forberedt og informert, overvåker vi kontinuerlig regelverket innenfor områder som EUs kvotesystem (ETS), Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) og ulike miljøavgifter. ETS, som er et sentralt verktøy i EUs klimapolitikk, påvirker bedrifter ved å sette en pris på karbonutslipp, mens CBAM er designet for å justere prisene på importerte varer i henhold til deres karbonfotavtrykk. Miljøavgifter, på sin side, er nasjonale avgifter som har til hensikt å redusere miljøskadelige aktiviteter.
Vår rolle er å gi selskaper innsikt og veiledning i hvordan disse og andre regelverk kan påvirke deres virksomhet. Vi bistår med å identifisere muligheter for kostnadsreduksjoner gjennom effektivisering og innovasjon, samtidig som vi sikrer at selskapene oppfyller sine forpliktelser og bidrar positivt til en mer bærekraftig fremtid.
CBAM står for «Carbon Border Adjustment Mechanism», enkelt kalt «karbontoll», og innebærer en plikt for importører til å kjøpe klimakvoter når man importerer enkelte produkter fra land utenfor EU. Tiltaket er en del av EUs «Green Deal», og skal motvirke at strenge krav til utslippsreduksjon unngås ved å produsere varer i land utenfor Europa.
Produktene som rammes av CBAM er jern, stål, aluminium, kunstgjødsel, sement og hydrogen. Det skal også rapporteres og kjøpes klimakvote for elektrisitet som benyttes i produksjonen av disse varene.
Norge har ikke tiltrådt ordningen om CBAM ennå, men norske selskaper som enten eksporterer importerte varer innenfor disse kategoriene til EU, eller for eksempel har datterselskaper i EU kan bli rammet i form av krav til rapportering.
Vi kan bistå med blant annet:
Klassifisering av og identifisering av CBAM produkter
EU har nylig lansert et nytt klimakvotesystem, ETS2, som skal gjelde ved siden av dagens klimakvotesystem. Det innebærer nye kostnader og rapporteringsplikter for berørte i olje- og gassektoren.
Fra 1. januar 2024 innlemmes maritim bransje nå i EUs klimakvotesystem. Det innebærer nye kostnader og rapporteringsplikter.
EU innfører en karbontoll på import av stål, jern, kunstgjødsel, aluminium, hydrogen og strøm produsert i land som har mindre strenge klimakrav enn EU og EØS.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.
I denne artikkelen får du vite alt om Trumps nye globale tollsatser og hvordan de vil påvirke verdenshandelen i stor grad. Her er konsekvensene for deg som eksporterer varer til USA.
Nye mva-regler kan påvirke transaksjoner mellom hovedkontor og filialer. Finansdepartementet utreder endringer for å sikre destinasjonsbeskatning og nøytralitet.
I en ny uttalelse legger Skattedirektoratet til grunn at en fisjon kan utløse plikt til å betale uttaksmerverdiavgift. Dette kan gi en uventet mva-kostnad ved reorganiseringer, idet uttaksmerverdigift ikke kan fradragsføres. Vi anbefaler å utrede mva-konsekvenser ved reorganiseringer allerede på planleggingsstadiet.
EU-kommisjonen lanserer Omnibus for å redusere rapporteringsbyrden med 25 % for store foretak og 35 % for SMB, som også inkluderer forenklinger av CBAM-regelverket.