Bærekraft og miljøavgifter (CBAM og ETS)

Bærekraft i et skatte- og avgiftsperspektiv

I en verden hvor bærekraft stadig vinner større terreng, er det essensielt for virksomheter å integrere bærekraftige praksiser i alle ledd av driften. Hos PwC er vi dedikerte til å veilede selskaper gjennom det komplekse landskapet av skatt og avgifter med et bærekraftsperspektiv. 

Vår ekspertise strekker seg fra å navigere i regelverket til strategisk rådgiving, assistanse med søknader om nedsettelser og oppfyllelse av rapporteringsforpliktelser. Vi forstår at bærekraft,  skatt og avgift er intrikat vevd sammen, og vi jobber proaktivt for å sikre at våre klienter ikke bare etterlever dagens krav, men også er rustet for fremtidens utfordringer.

Norges tilnærming til EU sin bærekraftspolicy

Selv om Norge ikke er medlem av EU, følges EUs bærekraftspolicy gjennom EØS-avtalen og andre bilaterale avtaler. Utviklingen innenfor EUs bærekraftsagenda skjer med en imponerende hastighet, og det er avgjørende for norske selskaper å holde tritt med disse endringene. 

EU har satt i verk en rekke tiltak for å fremme bærekraftig vekst, og disse tiltakene har direkte konsekvenser for norsk næringsliv. PwC er her for å hjelpe selskaper med å forstå hvordan disse politiske signalene fra EU kan påvirke deres virksomhet og hvordan de kan tilpasse seg for å oppnå bærekraftige resultater.

Overvåkning av regelverk

For å sikre at våre klienter er forberedt og informert, overvåker vi kontinuerlig regelverket innenfor områder som EUs kvotesystem (ETS), Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) og ulike miljøavgifter. ETS, som er et sentralt verktøy i EUs klimapolitikk, påvirker bedrifter ved å sette en pris på karbonutslipp, mens CBAM er designet for å justere prisene på importerte varer i henhold til deres karbonfotavtrykk. Miljøavgifter, på sin side, er nasjonale avgifter som har til hensikt å redusere miljøskadelige aktiviteter.

Vår rolle er å gi selskaper innsikt og veiledning i hvordan disse og andre regelverk kan påvirke deres virksomhet. Vi bistår med å identifisere muligheter for kostnadsreduksjoner gjennom effektivisering og innovasjon, samtidig som vi sikrer at selskapene oppfyller sine forpliktelser og bidrar positivt til en mer bærekraftig fremtid.


Slik kan vi bistå

CBAM

CBAM står for «Carbon Border Adjustment Mechanism», enkelt kalt «karbontoll», og innebærer en plikt for importører til å kjøpe klimakvoter når man importerer enkelte produkter fra land utenfor EU. Tiltaket er en del av EUs «Green Deal», og skal motvirke at strenge krav til utslippsreduksjon unngås ved å produsere varer i land utenfor Europa.

Produktene som rammes av CBAM er jern, stål, aluminium, kunstgjødsel, sement og hydrogen. Det skal også rapporteres og kjøpes klimakvote for elektrisitet som benyttes i produksjonen av disse varene.

Norge har ikke tiltrådt ordningen om CBAM ennå, men norske selskaper som enten eksporterer importerte varer innenfor disse kategoriene til EU, eller for eksempel har datterselskaper i EU kan bli rammet i form av krav til rapportering.

Vi kan bistå med blant annet: 

  • Vurderinger knyttet til rapporteringsplikt 
  • Klassifisering av og identifisering av CBAM produkter

ETS

ETS står for Emission Trading System og er EUs klimakvotesystem for å redusere klimagassutslipp fra industri, kraftproduksjon, luftfart og skipsfart. Det europeiske klimakvotesystemet er en del av EUs “Fit for 55 Package”, hvor formålet er å redusere klimagassutslippene med 55 prosent fra 1990 til 2030. Omtrent halvparten av EUs utslipp av klimagasser er omfattet av klimakvotesystemet. 

EUs klimakvotesystem fungerer ved at det settes et tak som sier hvor mange CO2-ekvivalenter som maksimalt kan slippes ut fra år til år. Dette taket reduseres så over tid, slik at utslippene også reduseres. Norske bedrifter har vært en del av det europeiske kvotesystemet gjennom EØS-avtalen siden 2008. 

Flere og flere virksomheter blir inkludert i klimakvotesystemet. Regelverket utvikler seg raskt og vi har eksperter som overvåker regelverket og er klar til å yte bistand til norske og utenlandske bedrifter på kort varsel. Vi kan bistå din virksomhet med å vurdere hvorvidt dere er kvotepliktige og bistå dere med å oppfylle de ulike plikter som følger med ETS. 

Vi kan bistå med: 

  • Kvoteplikten under ETS. 
  • Registrering i klimakvoteregisteret. 
  • Skatte- og avgiftsmessige konsekvenser ved kjøp, salg og innløsning av klimakvoter i Norge og på tvers av landegrenser. 
  • Hensiktsmessig organisering, strukturering og gjennomføring av handel med klimakvoter. 
  • Utarbeidelse av internprisingsdokumentasjon knyttet til konsernets handel med klimakvoter, herunder kartlegging av transaksjoner og relevante prisingsprinsipper, utarbeidelse av funksjonsanalyse og økonomisk analyse samt ferdigstillelse og implementering av dokumentasjon. 
  • Hvordan klimakvoter skal regnskapsføres.  
  • Kontakt med myndighetene. 

Miljøavgifter

Miljøavgifter er avgifter som har som formål å redusere miljøskadelige aktiviteter eller fremme miljøvennlige alternativer. Miljøavgifter kan påvirke kundenes kostnader, konkurranseevne, innovasjon og omdømme. 

I PwC kan vi hjelpe kunder innenfor miljøavgifter med å kartlegge og optimalisere deres miljøavgiftsposisjon, identifisere og utnytte eventuelle fritak, refusjoner eller tilskudd, samt håndtere rapportering og compliance.

Vi kan bistå med:

  • Vurdere avgiftsplikt, inkludert mulighet for nedsatt avgift.
  • Søknad om redusert avgiftsplikt.  
  • Registrering av særavgiftspliktige. 

Les mer om bærekraft og miljøavgifter


Kontakt oss

Espen Qvist

Advokat | Partner, Oslo, PwC Norway

952 60 407

Kontakt meg

Yngvar Solheim

Advokat | Partner, Oslo, PwC Norway

952 60 657

Kontakt meg

Helene Øien Hval

Tollrådgiver | Direktør , Oslo , PwC Norway

920 94 673

Kontakt meg


Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.