Aurora Voje jobber med teknologi og kunstig intelligens. Hun sier Jeg liker å svømme alene. Hun liker å dykke

Under Auroras overflate finnes en enorm appetitt på kunnskap: – Man blir aldri utlært. Også trives jeg på dypt vann. 

Hun har en prestisjetung doktorgrad i teoretisk fysikk, jobber med kunstig intelligens, og utvikler apper på fritiden. Roen finner Aurora Voje ute i naturen – aller helst under vann.  

– Man må være veldig i nuet.

– I starten er det mye kaving med utstyr. Man må passe på oppdrift, nøytralitet, gass, riktig dybde, dekomprimering, sier Aurora, data scientist i PwC.

Vil du jobbe med Aurora?

Alle de ørsmå, livsviktige detaljene. Noe av appellen med dykking ligger nok også her, mistenker vi. Aurora tar oss hurtig gjennom forberedelsene før et dykk: triple sokker, på med varmedress og tørrdrakt, sjekk av tankutstyr og påfyll av gass. Det er mange steg igjen, og de eneste avbrytelsene vi får i gjennomgangen er.

– Har dere sett nakensnegler, eller? De kan puste med rompa og ta av seg hodet!

Jan Henrik ser utover med solbriller på

Teksperten: – Det er absolutt koblinger mellom dykkingen og jobben min.

For Aurora finnes en naturlig kobling mellom omgivelsene hun svømmer i, og hverdagen. Mellom natur og teknologi. 

– For meg så er teknologien en naturlig utvikling av vår forståelse av naturens grunnprinsipper, og hvordan mennesker klarer å ta det i bruk, sier Aurora. 

Et stort og nærmest filosofisk budskap; men legg merke til ordet «bruk». For eksempel da hun ble lei av å måtte logge dykk i skrivebok med penn og papir, som kan bli våt eller som man glemmer igjen. I tillegg til at hun synes logging i papirbok var «fryktelig kjedelig».

Da utviklet hun like gjerne sin egen fullt fungerende dykke-app – et betegnende trekk for hvordan Aurora ser på bruken av teknologi: Et reelt behov imøtekommes ved hjelp av teknologi. 

Når hun tenker seg om, ser hun klare paralleller mellom hvor vi sitter – i det røffe og rustikke klubbhuset til Drøbak Undervannsklubb til PwCs lokaler i Bjørvika i Oslo. 

– Det er absolutt koblinger mellom dykking og jobben min i PwC. Tre ting faktisk: For det første elsker jeg å lære nye ting. I tillegg trekkes jeg ofte mot ting som kan trigge redselen i meg. Også trives jeg med å bli kastet på «dypt vann», bokstavelig talt, smiler Aurora.  

Profesjonell læringsmaskin

Noe av det Aurora liker aller best, er å mestre vanskelige konsepter. Som da hun som eneste kvinnelige stipendiat skrev doktorgrad ved prestisjefylte Chalmers University of Technology i Gøteborg. Ifølge henne var det her hun ble en «profesjonell læringsmaskin». Auroras krefter, tanker og fokus gikk til vidundermaterialet Grafén, og om det kunne anvendes i kvantedatamaskiner. Grafén er et todimensjonalt materiale som man svært lenge trodde kun eksisterte i teorien. Å forske på ting som vanskelig lar seg bevise, kan tulle med topplokket, innrømmer hun. Noe av det Aurora er aller mest stolt av, er å ha gjennomført en beintøff og prestisjefylt doktorgrad, uten at det «sklir ut i toppen».

– Der var det litt sånn «her er forskningsoppdraget ditt – vi snakkes om fem år!». Men det kommer godt med i etterkant, for da vet jeg hvordan det er å svømme alene. 

– Hvordan få Aurora gjennom doktorgraden uten at hun «tørner», ler Aurora, om oppgaven til sine nærmeste.  

Men hvordan går man fra å være teoretisk fysiker til å bli rådgiver i PwC? Kanskje er veien kortere enn mange er klar over. Aurora slår i alle fall et slag for matematikere og fysikere i teknologiroller.  

– Dette er noe jeg mener bør belyses. Det er ikke alltid arbeidsgivere vet hva vi kan, eller hva vi kan lære oss. At alle med en naturvitenskapelig retning lett kan velge seg en teknologiretning. Vi har det analytiske grunnlaget, og de fleste kan også programmere ganske godt. Da kommer man fort i gang med AI og maskinlæring. Og industrien ser mer nytte av oss.

Praten med Aurora spenner bredt. Plutselig er vi inne på dykking igjen. Og selv en «profesjonell læringsmaskin» trenger å trene mye på dykking, medgir hun. 

– De beste svever sånn i vannet (Aurora flater ut hånda og fører den sidelengs i en rolig, jevn bevegelse.). Jeg er mer som en jojo, sier Aurora og ler høyt. 

– Men etter hvert som man får kontroll på dykkingen, begynner man å se og utforske. Det er utrolig mye spennende å se. Jeg er fascinert av livet under vann. Det er en helt annen verden enn den vi ser til daglig. 

Aurora Voje sier "etter hvert som man får kontroll på dykkingen, begynner man å se og utforske. Det er utrolig mye spennende å se."

Verdenen Aurora oftest ser, utfolder seg oftest som endeløse tallrekker på en skjerm. Avanserte algoritmer som brettes ut i et rikt fargespekter. Aurora virker å forstå hver eneste kodelinje foran seg. 

Men det er ikke til pynt, advarer Aurora: Om man ikke er bevisst i bruken av teknologi – som kunstig intelligens – kommer man ingen vei.   

Verdenen Aurora oftest ser, utfolder seg oftest som endeløse tallrekker på en skjerm. Avanserte algoritmer som brettes ut i et rikt fargespekter. Aurora virker å forstå hver eneste kodelinje foran seg. 

Men det er ikke til pynt, advarer Aurora: Om man ikke er bevisst i bruken av teknologi – som kunstig intelligens – kommer man ingen vei.   

– Det er ikke bare å ta data og plugge det inn i en algoritme. Det avhenger også av hvordan vi som rådgivere klarer å hjelpe bedrifter å ta i bruk kunstig intelligens. Man må ha et visst behov som man ønsker å løse, sier Aurora og gir et eksempel: 

– Si du har en algoritme som forteller deg hvilke kunder som sannsynligvis går til avgang i neste kvartal. Algoritmen er nytteløs om man ikke reagerer på resultatet på riktig måte. Og hva er en riktig måte? Det er dette som er vanskelig. Mennesker må tolke hva grunnen til at kunden kanskje forlater oss kan være, og hva kan vi gjøre for å stoppe det. Akkurat det vil ikke en AI fortelle deg.  

Aurora Voje foran en vegg

R LADY: Aurora er en av grunnleggerne og driverne til "R Ladies Oslo", et nettverk for kvinnelige programmerere: – Men menn er også velkomne, påpeker hun.

Mentorrolle

Man blir aldri helt utlært, er et av mottoene til Aurora. Men for henne er ikke kunnskap kun for egen vinning. Hun er vel så opptatt av fellesskapet, det å videreformidle. Hun gleder seg derfor over rollen som veileder for yngre kolleger i PwC.

– Jeg synes det er inspirerende at de har lyst til å lære noe jeg kan. Og det tror jeg er veldig viktig i arbeidslivet, og ikke minst i akademia, for der er det veldig mange som ikke har lyst til å formidle sin kunnskap. Men hvis ingen gjør det, så vil jo ikke ting gå fremover like lett.

– Vi kommer ikke til å være her for alltid, vi må videreformidle kunnskapen vår til de yngre. Og nå høres det ut som jeg er 80 år gammel, konkluderer Aurora, og ler høyt.

Lyst til å bli kollegaen til Aurora? Les mer her

Ønsker du å bli en av oss?

Trenger du hjelp av en som Aurora?

Finn din lokale kontaktperson