{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Når faktura er utstedt, må leverandøren innbetale mva-beløpet på fakturaen til staten. Dette må gjøres i den mva-terminen da fakturaen er datert. Plikten til å innbetale mva-beløpet på fakturaen gjelder uavhengig av om fakturaen blir betalt.
I bygge- og anleggsbransjen kan dette gi betydelige likviditetsulemper. Beløpene for byggetjenestene er gjerne betydelige, og det kan oppstå langvarige tvister med oppdragsgiveren om betalingen. Leverandøren som har innbetalt mva-beløpet på fakturaen til staten blir da sittende med en likviditetsulempe frem til betaling mottas fra oppdragsgiveren.
Bygge- og anleggsbransjen har flere ganger de siste årene påpekt problemet med likviditetsulempe på ubetalte fakturaer. Nå ser det ut til at bransjen er blitt bønnhørt. I forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2023 har Finansdepartementet foreslått nye regler som skal avhjelpe dette problemet.
Departementet har foreslått at leverandøren i visse tilfeller kan vente med å innberette mva-beløpet til staten. Utsatt innbetaling av mva gjelder frem til tvisten er avklart eller til kravet er betalt.
Departementet har lagt opp til at de nye reglene skal gjelde for omtvistede krav med grunnlag i “tilvirkningskontrakter”. Dette uttrykket brukes om kontrakter der leverandørene fremstiller en fysisk gjenstand ved hjelp av både fysiske materialer og arbeidsinnsats/tjenester. Typiske eksempler er oppføring av et bygg, et veianlegg, eller bygging av et skip. De nye reglene ventes derfor å ha størst betydning for bygge- og anleggsbransjen, og for verftsindustrien.
I tillegg til at kravet må ha grunnlag i en tilvirkningskontrakt, er det er det en betingelse at kravet er “omtvistet”. Med “omtvistet” mener departementet at det “etter en objektiv vurdering er rimelig tvil” om leverandøren har rett til betaling.
Dette er en relativt skjønnsmessig betingelse. For hva er egentlig rimelig tvil? Det vil vanligvis kunne variere fra person til person hva man anser for å være rimelig tvil. Departementet har antagelig ønsket å unngå at to parter går sammen om å “late som” at kravet er omtvistet, for å få utsatt innbetalingen av momsen i noen år.
Normalt vil et krav kunne sies å være omtvistet hvis oppdragsgiveren bestrider kravet og nekter å betale. Siden betingelsene er skjønnsmessige, kan det være nyttig å utarbeide skriftlig dokumentasjon på de vurderinger som leverandøren gjør på dette punktet. På denne måten kan man dokumentere de vurderinger som ble gjort på det tidspunkt man unnlot å innbetale mva, og slik dokumentasjon vil kunne være nyttig ved en senere kontroll fra Skatteetaten.
Leverandøren skal etter de nye reglene utsette innbetalingen av mva-beløpet til tvisten er avklart eller til kravet er betalt. Dette betyr at i den mva-termin kravet er avklart eller betalt, så må leverandøren innberette og innbetale mva-beløpet på fakturaen. Regelen gjelder tilsvarende for oppdragsgiver; denne skal først føre inngående mva til fradrag når tvisten er avklart eller kravet er betalt.
Finansdepartementet har foreslått at de nye reglene skal tre i kraft fra 1. januar 2023. Forslaget ble sendt på høring samtidig med publiseringen av statsbudsjettet den 6. oktober 2022, og høringsfristen er satt til den 6. desember 2022. Berørte aktører har derfor muligheten til å komme med innspill før reglene vedtas og trer i kraft.
I forslaget til statsbudsjett har tallknuserne i Finansdepartementet anslått at forslaget til nye regler kan gi et årlig provenytap på om lag 100 millioner kroner. Dette anslaget er imidlertid svært usikkert, noe også departementet påpeker.
Det er likevel klart at de nye reglene vil redusere en likviditetsulempe for bygge- og anleggsbransjen, som i mange tilfeller har vært betydelig. Ordningen vil trolig omfatte mange kontrakter innenfor bransjen bygge- og anleggsvirksomhet og verftsindustri. Dette betyr penger spart for aktørene i bransjen. Slik sett er forlaget positivt for bransjen, og det vil antagelig bli godt mottatt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.