{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Basert på rettsutviklingen på området forventer vi en økt interesse for syntetiske aksjer i arbeidsforhold. Det er imidlertid viktig å være klar over at en slik insentivordning må struktureres på riktig måte, samt at det må foretas en verdsettelse av de syntetiske aksjene før erverv av ansatte. Dette bør gjøres for å unngå ufordelaktig skattemessig behandling ved erverv eller på et senere tidspunkt.
En syntetisk aksje er en avtale som simulerer de økonomiske effektene av en aksjeinvestering, uten at den ansatte får vanlige aksjonærrettigheter. Syntetiske aksjer kan være lettere å håndtere fra et administrativt perspektiv, samtidig som de gir de samme økonomiske virkningene som vanlige aksjer.
Les også: "Skattemessig behandling av syntetiske aksjer" for mer informasjon
Syntetiske aksjer kan brukes for å motivere og insentivere ansatte til å bli værende i bedriften ved å gi dem mulighet til å ta del i verdiskapningen på linje med selskapets eiere.
Syntetiske aksjer kan også være en løsning for familieforetak som ikke ønsker noen andre på eiersiden. Dette kan bidra til å bevare kontrollen og beslutningsmyndigheten innen familien, samtidig som man kan tilby økonomiske insentiver til øvrige ansatte.
For selskaper i konsern kan syntetiske aksjer være fordelaktig dersom man ikke vil bryte 90 %-kravet for konsernbidragsrett. Dette gjør det mulig å opprettholde konsernstrukturen og de tilhørende skattefordelene, samtidig som man kan belønne ansatte på en konkurransedyktig måte.
Uttalelsen fra Skattedirektoratet (BFU-2024-9) bekrefter at gevinst eller tap fra syntetiske aksjer som eies personlig, beskattes som ordinær kapitalgevinst eller -tap uten rett til skjermingsfradrag eller oppjustering av gevinst/tap.
Uttalelsen fra Skattedirektoratet (BFU-2024-9) bekrefter at gevinst eller tap fra syntetiske aksjer som eies personlig, beskattes som ordinær kapitalgevinst eller -tap uten rett til skjermingsfradrag eller oppjustering av gevinst/tap. Dette innebærer at gevinst fra syntetiske aksjer skattlegges med en lavere skattesats (22 %), dersom de er personlig eid, sammenlignet med vanlige aksjer (37.84%). Tilsvarende vil fradraget for tap for syntetiske aksjer være lavere (22 %) enn ved tap på vanlige aksjer (37,84 %).
Dersom den ansatte hadde eid de syntetiske aksjene gjennom et personlig holdingselskap, konkluderte Skattedirektoratet med at syntetiske aksjer skal anses som et finansielt instrument omfattet av fritaksmetoden, slik at gevinst eller tap ved realisasjon vil være skattefrie for holdingselskapet. Utbytte fra holdingselskapet til den personlige aksjonæren vil imidlertid være underlagt regler for oppjustering og skjerming, noe som resulterer i en høyere skattesats (37.84%) enn hvis de syntetiske aksjene hadde vært eid direkte (22%).
Dette innebærer at det vil være fordelaktig å eie de syntetiske aksjene personlig dersom den ansatte ønsker å ta ut pengene direkte. Dersom den ansatte planlegger å reinvestere midlene, kan det være en fordel å investere de syntetiske aksjene gjennom et holdingselskap.
En annen viktig avklaring i forhåndsuttalelsen er at arbeidsgivers delfinansiering av de ansattes kjøp av syntetiske aksjer, med en rente lik Skatteetatens normrente, ikke utløser arbeidsgiveravgift. Dette gjelder selv om lånet ettergis, dersom verdien av de syntetiske aksjene på realisasjonstidspunktet er lavere enn kjøpesummen (også kjent som “Kruse Smith”-modellen).
I den konkrete saken ble 20 % av markedsverdien på de syntetiske aksjene betalt kontant og resterende 80 % som et tilleggsvederlag / lån til den ansatte fra arbeidsgiver, mot pant i de syntetiske aksjene. Hvis verdien av de underliggende aksjene falt, ble fordringen ettergitt. Delen av lånet som eventuelt ble ettergitt ville være skattepliktig som lønnsinntekt for de ansatte og utløse arbeidsgiveravgift for selskapet.
En slik lånefinansiering gjør at erverv av syntetiske aksjer er enklere å finansiere for den ansatte, ved at det kreves mindre egenkapital ved tildeling.
I forhåndsuttalelsen konkluderte Skattedirektoratet med at utbetalinger som overstiger ansattes innbetalinger i forbindelse med syntetiske aksjer ikke ga fradragsrett. Ettersom de syntetiske aksjene skulle anses som eget skatteobjekt under fritaksmetoden og være underlagt separat beskatning, ville ikke tap være fradragsberettiget for arbeidsgiverselskapet.
Skattedirektoratet uttalte videre at fradragsrett kan foreligge for administrative kostnader knyttet til insentivordningen, så lenge de er tilknyttet de syntetiske aksjene og er pådratt for å erverve skattepliktig inntekt.
Avslutningsvis knyttet Skattedirektoratet noen kommentarer til ettergivelse av selgerkreditt. En slik ettergivelse ville ikke være en fradragsberettiget kostnad for innsender ettersom formålet med å tilby økonomisk medeierskap og insentiver til ansatte ble ansett å være utenfor den ordinære driften til arbeidsgiverselskapene. Det forelå dermed ikke tilstrekkelig tilknytning mellom fordringen og virksomheten til utstederen.
Vi kan bistå med etableringen av et syntetisk aksjeprogram og tilbyr helintegrerte tjenester fra start til slutt relatert til insentivprogrammer for ansatte og ledelsen, inkludert finansiell støtte i form av verdsettelse av instrumentene, skattemessig vurdering for de ansatte og arbeidsgiverselskapet og legal bistand knyttet til utarbeidelse av avtaler mv.
Vi har et dedikert, tverrfaglig team med omfattende erfaring. PwCs verdensomspennende nettverk sikrer oss global kompetanse dersom programmet også omfatter utenlandske arbeidstakere.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om forretningsjus rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.