Reduksjon av klimautslipp ved ombruk av bygningsmateriell

07/06/22

Halvparten av Norges klimagassutslipp fra bygg- og anleggsbransjen kommer fra byggematerialer. Markedet for ombruk finnes ikke i dag. Sirkulær Ressurssentral skal tilrettelegge for økt sirkulært ombruk av bygningsmaterialer.

Ifølge miljøstiftelsen Zero står bygg for 40% av verdens klimagassutslipp. Nybygg i Norge har i dag lavt energibehov grunnet endringer i kravene til teknisk forskrift, mens eldre bygg har dårligere isolasjonsevne og dermed høyere energibehov. 

Prosjektet Sirkulær Ressurssentral ledes av Sirkulær Ressurssentral AS (SRAS), som er et ideelt AS 100% eid av Foreningen Pådriv, og Resirqel. I samarbeid med flere store aktører i bygg- og anleggsbransjen er ambisjonen å gjøre ombruk av byggematerialer like attraktivt som kjøp, bruk og avhending av nye byggematerialer. 

- Vi skal plassere oss veldig sentralt i verdikjeden på et område som er underdekket i dag. Hvor skal du gjøre av materialer som er tilgjengelige, men som ikke kan tas i bruk før en viss tid? Hvordan omsetter du materialene hvis du ikke skal bruke dem selv?, sier Håkon Iversen, daglig leder i SRAS.

Martin S. Eid fra Resirqel og Håkon Iversen fra Sirkulær Ressurssentral

Martin S. Eid fra Resirqel og Håkon Iversen fra Sirkulær Ressurssentral AS ønsker velkommen til workshop på PwCs Experience Center i Oslo.

Bruk av designmetodikk for utvikling av forretningsmodell 

Ved bruk av designtenkning og tverrfaglige team legges det til rette for kreativ utfoldelse og samarbeid på PwCs Experience Center for å utvikle en bærekraftig forretningsmodell for Sirkulær Ressurssentral. 

Forretningsmodell-arbeidet gjennomføres som et designdrevet innovasjonsprogram delvis finansiert av DOGA (stiftelsen design og arkitektur Norge). Den største utfordringen er å treffe markedet. Derfor er det viktig med tett dialog og samarbeid med målgruppen for Sirkulær Ressurssentral. 

- Vi har engasjert designere og gjennomfører intervjuprosesser og workshops med ulike aktører i bransjen i arbeidet med å utvikle en bærekraftige forretningsmodell, sier Håkon Iversen. 

System- og produktdesigner Siri Warren fra PwC er sammen med Tessa van der Staak - brukerdesigner og sosialantropolog fra Klimaantropologen - hyret inn for å blant annet bistå med grundig kartlegging av aktørenes behov og utfordringer knyttet til ombruksprosesser. 

Bredde i deltakergruppen tilfører nødvendig dybde i diskusjonen og de ulike synspunktene belyser tematikken på en verdifull måte. 

- Vi får testet og diskutert en del hypoteser og kvalitetsikret at vi er på rett spor, samtidig som vi ser tydeligere de utfordringer som ligger foran oss knyttet til hva vi skal etablere og levere, sier Martin S. Eid, partner i Resirqel. 

Tema for dagen er mellomlagring og den tredje i rekken av samlinger med deltakere fra ulike aktører i bransjen. 

post-it-lapper for kartlegging av forretningsmodell for ombruksmaterialer

Oppsummering fra diskusjonene viser at tilgjengelighet og mengde (bygningsmaterialer) påvirker i stor grad og at uforutsigbarheten dette medfører setter en brems på ombruksgraden.

Skal pilotere mellomlagring i 4.500 m2 stort lagertelt

Samarbeidspartner Statsbygg har donert bort et stort lagertelt på Økern Torg som skal mellomlagre ombruksmaterialer de neste to-tre årene. 

Resirqel har pilotert lagertjenester for ombruk i mange år, men nå skal det oppskaleres. Det er viktig med et effektivt mellomledd som kan legge til rette for riktig forvaltning og videreformidling av brukte bygningsmaterialer. 

- Det mangler øremerket infrastruktur og logistikkløsninger for produkter som ikke kommer rett fra en fabrikk. I en ombruksprosess må produktene registreres gjennom en ombrukskartlegging, før byggene rives. De må kvalitetssjekkes og skånsomt demonteres, pakkes korrekt og transporteres til mellomlagring slik at nye kjøpere kan prosjektere dem inn i nye bygg, sier Martin S. Eid i Resirqel.

Mellomlagring skal understøtte prosjekter med interne ambisjoner for ombruk. 

- Bransjen er gode til å prosjektere og planlegge byggeprosjekter. De kan bruke denne kunnskapen til å synliggjøre behovene sine for ombruk på en detaljert måte tidlig i utviklingsløpet, sier Håkon Iversen.

Økende avgifter og dokumentasjonskrav en utfordring

I 2021 ble forbrenningsavgiften innført og det er ventet at det kommer avgift på C02. I tillegg har markedet opplevd en enorm prisvarestigning på treverk og flere andre byggematerialer det siste året. Forsinkelser på importerte varer og krig i øst er også faktorer som påvirker markedets ressurstilgang. 

- Det er mange drivere som peker i retning av større knapphet om eksisterende ressurser fremover, samtidig som ombruk blir et stadig tydeligere krav fra myndighetene nasjonalt og internasjonalt, sier Martin S. Eid. 

Det er en voksende kundegruppe som ønsker å øke ombruksgraden av bygningsmaterialer. 

- Sirkulær Ressurssentral har en viktig rolle å spille ved å øke forutsigbarheten og å skape de trygge rammene, sier Håkon Iversen. 

I dag stilles det like krav til hvordan nye og gamle bygningsmaterialer dokumenteres. For å lykkes med ombruk av bygningsmaterialer er det nødvendig med en endring. Dette skal endres i ny forskrift 1. juli. 

- Med unntak av bærende konstruksjoner er det ikke behov for like streng dokumentasjon på brukte materialer. Myndighetene har en viktig rolle i dette skiftet med å tilrettelegge. De må gå foran og tørre å justere og prioritere deretter for at vi skal nå målene for klimagassutslipp, sier Håkon Iversen.

Om Sirkulær Ressurssentral:

  • Formålet er å tilrettelegge for økt sirkulært ombruk av byggematerialer for å bidra til å redusere klimafotavtrykket fra materialbruk i bygg- og anleggsvirksomhet

  • Ledes av SRAS og Resirqel med bistand fra en rekke strategiske samarbeidspartnere i bygg- og anleggsbransjen som Statsbygg, OBOS, Mustad Eiendom og Oslobygg 

  • Finansieres – i skrivende stund - med tilskudd fra Oslo kommune (SmartOslo), Stiftelsen design og arkitektur Norge (Designdrevet innovasjonsprogram), Norges forskningsråd (Grønn plattform), Enova, Statsbygg, OBOS, Mustad Eiendom og Oslobygg.