22/03/21
PwC ønsker å bidra til å forebygge og avdekke hvitvasking, terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet.
Høsten 2019 påpekte Finanstilsynet mangler ved PwCs implementering av den nye hvitvaskingsloven. Tilsynsbesøket er rettet mot PwCs interne etterlevelse av hvitvaskingslovens krav til rutiner og dokumentasjon, ikke våre kundeleveranser.
– Vi ser alvorlig på gebyret på kr 3,2 millioner for mangelfull etterlevelse av hvitvaskingsloven. Våre ansatte jobber hver dag for å forbedre våre rutiner og arbeidsprosedyrer. Vi har iverksatt tiltak for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering og for å etterleve hvitvaskingsregelverket, sier Herman Skibrek, leder for Risk & Quality og partner i PwC.
Detaljert risikovurdering for hele virksomheten som sikrer målrettede tiltak
Rutiner for kundetiltak og aksept av- og videreføring av kunder
Et stort team jobber på heltid med å sikre at PwC etterlever hvitvaskingsregelverket
Opplæring av alle ansatte for å bygge kompetanse for hvordan våre tjenester kan avdekke hvitvasking og terrorfinansiering.
– Finanstilsynet fant ingen indikasjoner på at noen av kundene våre har vært involvert i hvitvasking. Revisorbransjen er fortsatt Finanstilsynets viktigste allierte i kampen mot økonomisk kriminalitet. Som Finanstilsynet skriver i sin rapport: Revisorer har en viktig rolle i bekjempelsen av hvitvasking og terrorfinansiering, sier Herman Skibrek.
Gebyret innebærer at Finanstilsynets forvaltningspraksis er skjerpet. Det er ikke avdekket at PwCs kunder er involvert i hvitvasking uten at dette har blitt rapportert. PwC hadde allerede på tidspunkt for tilsynsbesøk iverksatt omfattende forbedringstiltak og har senere fulgt opp dette ytterligere. PwC er en regulert virksomhet som jevnlig får tilsynsbesøk fra Finanstilsynet.