Ny dom om uttaksmoms

Økte kostnader på innleie av arbeidskraft ved oppussing av eiendom for salg eller utleie

Uteleeiendom
  • 29/11/22

Høyesteretts dom av 22.11.22 vil føre til økte kostnader på innleie av arbeidskraft til oppussing av eiendom for salg eller utleie. Dette vil typisk gjelde for eiendommer til bolig- eller fritidsbruk. I slike tilfeller må nå utbygger betale uttaksmoms på innleid arbeidskraft.

Saken gjaldt et hotell som hadde leid inn arbeidskraft for å pusse opp og bygge om hotellrom til leiligheter. Formålet var å selge leilighetene. Spørsmålet i saken var om hotellet hadde plikt til å beregne uttaksmoms på det byggearbeidet som ble utført av innleid arbeidskraft. Det var ikke omstridt i saken at rørlegger- og elektrikerarbeid fra eksterne leverandører falt utenfor plikten til å beregne uttaksmoms. 

Kjernen i saken er at utbyggere av eiendom til bolig- eller fritidsbruk må betale uttaksmoms av det byggearbeidet som blir utført, jf. merverdiavgiftsloven § 3-26. Plikten til å betale uttaksmoms i disse tilfellene er begrunnet i at man ikke skal kunne oppføre boliger og hytter uten av byggearbeidene belastes med moms. De som kjøper byggearbeider eksternt blir belastet med 25 % moms, og det ville føre til uheldige konkurransevridninger om leverandører av byggetjenester kunne unngå moms ved å bruke egen ansatte. 

Partene i saken for Høyesterett var enige om at hotellet hadde pusset opp rommene for egen regning og risiko. Hotellet anførte at uttaksbestemmelsen kun gjaldt arbeid utført av egne ansatte og ikke innleid arbeidskraft. Skattekontoret var uenig i dette, og fattet vedtak om etterberegning av uttaksmoms for den innleide arbeidskraften.

Høyesterett landet på at hotellet hadde plikt til å beregne uttaksmoms på den innleide arbeidskraften. Det var dissens (4-1) i Høyesterett, men flertallet la vekt på at merverdiavgiftsloven etter sin ordlyd ikke begrenser plikten til uttaksmoms til egne ansatte. Det ble også pekt på at det kan føre til konkurransevridning om ikke innleid arbeidskraft omfattes av plikten til å betale uttaksmoms.  

Hva betyr dommen for de næringsdrivende?

Konsekvensen av denne avgjørelsen blir at utbyggere kan fradragsføre momsen som kommer på fakturaen for arbeidsinnleie. Samtidig må det beregnes uttaksmoms for arbeidet som utføres av de innleide ansatte. Utbyggerne må vurdere nærmere hvilke kostnader som eventuelt rammes av plikten til å betale uttaksmoms, og som utbygger samtidig vil ha fradragsrett for. 

Beregningsgrunnlaget for uttaksmomsen må ta utgangspunkt i kostnadene ved innleien av arbeidskraften, og med et påslag som skal reflektere omsetningsverdi på byggetjenestene ut i markedet og med resultatansvar overfor kundene. Vurderingen av påslaget vil være konkret, og i saken for Høyesterett var det ikke innvendinger mot at påslaget ble satt til 10 %. Administrasjonen med å håndtere beregningen av uttaksmoms, og momsberegningen på påslaget, vil gi økte kostnader for utbyggerne. 

Økt fokus på uttaksmoms fra skatteetaten

Skatteetaten har fokus på eiendom og uttaksmoms, og vi må derfor regne med at dette temaet blir fulgt opp i kontroller fremover. Vi anbefaler utbyggere som rammes av dette om å se over egen mva-håndtering, og å sjekke i hvilket omfang man omfattes av plikten til å betale uttaksmoms. I saken for Høyesterett ble f.eks. ikke rørlegger- og elektrikertjenester ansett omfattet av uttaksplikten. Det kan også være hensiktsmessig å se nærmere på egen organisering. Det kan f.eks. undersøkes om opprettelse av et eget byggeselskap hos utbygger kan gi en enklere avgiftshåndtering.

Kontakt oss

Trond Ingebrigtsen

Direktør | Advokat, Oslo, PwC Norway

952 60 810

Kontakt meg

Bjørnar Elverhøy Michaelsen

Advokat | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 426

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.