Formålet med det nye regelverket er å gjøre merverdiavgiftssystemet for personkjøretøy mer nøytralt og stimulere til økt bruk av elbiler i disse næringene.
Dette kan ha betydelige økonomiske konsekvenser for virksomheter som driver med leasing, bilutleie og drosjevirksomhet. Ved å forstå og tilpasse seg det nye regelverket kan din virksomhet optimalisere sine mva-kostnader og samtidig bidra til en grønnere bilpark. Dette kan gi økonomiske fordeler og styrke din posisjon i markedet.
Den største endringen er at tilbakebetalingsbeløpet ikke lenger beregnes etter en fast sjablong, men etter forholdet mellom den faktiske verdien ved salget/omdisponering og verdien da den inngående merverdiavgiften ble fradragsført (nybilprisen). I tillegg skal tilbakebetalingsplikten gjelde i åtte år, regnet fra registreringen av kjøretøyet, i stedet for fire år som tidligere. På den måten vil restverdien av personkjøretøyet beskattes mer enn tidligere.
Eksempel:
Tilbakebetalingsbeløpet vil dermed bero på verdifallet på bilen, og hvis verditapet er stort, så blir tilbakebetalingsbeløpet tilsvarende mindre. Det vil si at du også må betale tilbake en større andel merverdiavgift når du selger/omdisponerer bilen etter fire år, noe du tidligere slapp. I henhold til beregningene som er lagt til grunn i forarbeidene til de nye reglene vil tilbakebetalingsbeløpet bli omtrent 67 prosent av den fradragsførte merverdiavgiften ved omdisponering etter 36 måneder, mot bare 20 prosent under de gamle reglene.
Forslaget har ingen konsekvenser for elbiler med pris under 500 000 kroner, siden det bare er merverdiavgift på den delen som eventuelt overstiger 500 000 kroner.
Hvis du eksporterer personbilen, slipper du å tilbakebetale fradragsført merverdiavgift. Dette gjelder for så vidt både etter de gamle og nye reglene, men det er nå presisert i lovteksten at tilbakebetalingsplikten ikke gjelder for personbiler som eksporteres ut av landet.
Det er derfor i praksis tre mulige måter å unngå tilbakebetaling på:
Eksporterer du en personbil som du har fradragsført merverdiavgift på, slipper du å betale denne tilbake.
Eksporterer du en personbil som du har fradragsført merverdiavgift på, slipper du å betale denne tilbake.
I tillegg kan du, under visse vilkår, få refusjon av engangsavgiften ved eksport. Fra 1. januar 2024 er metoden for beregning av refusjonen endret. Tidligere tilsvarte refusjonsbeløpet det engangsavgiften, inkludert vrakpantavgift, ville utgjøre ved første gangs registrering av en tilsvarende bil på eksporttidspunktet. Nå tar beregningen utgangspunkt i avgiften som opprinnelig ble betalt ved førstegangsregistrering av kjøretøyet i Norge. Dette betyr en betydelig reduksjon i refusjonsbeløpet. I tillegg gjøres det et såkalt bruksfradrag ved fastsettelse av refusjonsbeløpet.
For noen kan eksport av biler være en smart strategi. Du unngår tilbakeføringsplikten på fradragsført merverdiavgift og kan samtidig oppnå refusjon av engangsavgiften.
De nye reglene vil påvirke både bilbransjen og forbrukerne på ulike måter. Her er noen av de viktigste konsekvensene:
Disse endringene vil kreve tilpasning fra både bilbransjen og forbrukerne, men de kan også åpne for nye muligheter, spesielt for elbiler med lavere avgifter.
De nye reglene er ment å være mer nøytrale enn før. Målet er at fradragsført merverdiavgift skal samsvare med det faktiske verdifallet bilen har hatt i perioden den har vært brukt i avgiftspliktig virksomhet.
Reglene skal også stimulere til et grønnere bilvalg. Som nevnt tidligere, vil de nye reglene primært påvirke avgiftsbehandlingen av fossilbiler. Det er derfor sannsynlig at andelen nullutslippskjøretøy i disse bransjene vil øke.
Regjeringen forventer at de nye reglene vil føre til økte inntekter til staten på 250 millioner kroner årlig på lang sikt. Regelendringen er imidlertid ikke ment å gi økte inntekter for staten totalt sett. De økte avgiftene skal tilbakeføres gjennom reduksjon i bilavgiftene. Derfor har regjeringen redusert vektkomponenten som gjelder alle personbiler med 90 øre per kilo. For en typisk elbil som veier rundt 2 000 kg, vil dette gi en redusert avgift på ca. 1 400 kroner, og tilsvarende lavere reduksjon på lettere biler.
Basert på anbefalingene i NOU 2019:11 (Enklere merverdiavgift med én sats) og debatten om elbilfordelene de siste månedene, er det sannsynlig at full merverdiavgift på alle elbiler vil bli innført etter hvert. Da vil effekten av de nye reglene bli større enn under dagens avgiftssystem, og statens inntekter vil øke betydelig mer enn det regjeringen legger opp til i lovforslaget.
Vi håper at du har fått en bedre forståelse av de nye reglene og hva de kan bety for deg og din bedrift. Ta gjerne kontakt med en av våre eksperter idag dersom du har kommentarer eller ønsker bistand til å navigere gjennom endringene.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.