{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
02/01/24
1. januar 2024 ble deklareringsunntaket som har vært på varer som har vært innført til Norge til under 350 kroner, fjernet. Dermed må alle varer som importeres til Norge, enten tolldeklareres gjennom tollmyndighetene eller importeres gjennom VOEC. Merverdiavgift vil da påløpe fra første krone på alle varer som importeres.
I revidert nasjonalbudsjett 2023 ble det bekreftet at det midlertidige deklarasjonsunntaket for varer med verdi under 350 kroner endelig avvikles. 350-kronersgrensen ble i utgangspunktet fjernet 1. januar 2020, samtidig som VOEC-ordningen ble opprettet. Ordningen kalles VOEC (VAT On E-Commerce) og er en midlertidig overgangsordning ble grensen opprettholdt for varer som selges utenfor VOEC-ordningen.
VOEC-ordningen innebærer at utenlandske næringsdrivende uten fast driftssted i Norge, som har salg av fjernleverbare tjenester eller varer av lav verdi (under 3.000 kroner) til norske privatpersoner, har hatt anledning til å registrere seg gjennom en forenklet modell for rapportering av merverdiavgift. Selskaper som kun omsetter varer under den såkalte «350-kronersgrensen» har frem til nå ikke vært forpliktet til å registrere seg i VOEC-ordningen. Disse selskapene har derfor hatt mulighet til å omsette avgiftsfritt, og oppnådd et konkurransefortrinn ved å stå utenfor ordningen.
Før endringen tredde i kraft, sendte Skatteetaten ut et informasjonsskriv til alle VOEC-registrerte selskaper. Her redegjør etaten for flere relevante endringer for innførsel og rapportering av varer med lav verdi, og informerer dessuten om at den gamle rapporteringsløsningen i Altinn vil bli erstattet med en ny VOEC-portal administrert av Skatteetaten.
Skatteetaten opplyser at følgende endringer gleder fra 1. januar 2024:
For VOEC-registrerte selskaper, har deklarasjonsunntaket ikke vært gjeldende, og disse selskapene har vært forpliktet til å beregne og rapportere merverdiavgift på hele sin omsetning av varer med lav verdi til norske privatpersoner. Dette inkluderer varer under 350-kronersgrensen.
For å gi tid til omstilling, har selskaper utenfor VOEC-ordningen vært fritatt for deklareringsplikt og beregning av merverdiavgift for varer med pris under 350 kroner, men dette unntaket avvikles nå fra nyttår. De utenlandske næringsdrivende som i utgangspunktet rammes av endringen, er derfor selskaper som utelukkende har hatt salg av varer under 350 kroner, og dermed ikke hatt en plikt til å registrere seg i VOEC-registeret. Denne plikten oppstår fra 1. januar 2024 for alt salg av varer med pris fra 1 til 3.000 kroner.
Allerede VOEC-registrerte selskaper vil imidlertid ikke bli direkte berørt av avvikling av deklarasjonsunntaket. Endringene har heller ikke innvirkning på tollfritaket for VOEC-varer, som nylig ble tatt opp i Bootz-dommen.
Alle VOEC-registrerte selskaper er forpliktet til å opplyse om sitt VOEC-nummer digitalt til transportøren av varene. Transportøren oppgir så VOEC-nummeret digitalt til Tolletaten, slik at det er tydelig merket at varen har blitt avgiftsberegnet, og er rapporteringspliktig i VOEC. Varer med manglende merking, vil bli påført merverdiavgift ved innførsel som må betales av mottaker.
Skatteetaten åpnet en ny portal for rapportering av merverdiavgift for VOEC-registrerte virksomheter 1. januar 2024. Alle utenlandske næringsdrivende, inkludert de som allerede er registrert i det gamle VOEC-registeret, må etablere en ny konto i den nye portalen. Den nye kontoen må videre kobles opp mot eksisterende VOEC-konto i Altinn, for overføring av tidligere innrapporteringer.
Skatteetaten åpnet for å lage konto i den nye VOEC-portalen 1. desember 2023. Den nye rapporteringsløsningen gjaldt allerede for rapportering av fjerde kvartal 2023, som har rapporteringsfrist 22. januar 2024. Selskaper som er underlagt rapporteringsfristen, har derfor relativt kort tid til å omstille seg til ny ordning, og vi anbefaler at denne prosessen iverksettes så raskt som mulig etter at portalen åpner for nyregistrering.
Avviklingen av unntaket bidrar til økt grad av konkurransenøytralitet både mellom norske og utenlandske næringsdrivende, og ikke minst utenlandske næringsdrivende innenfor og utenfor VOEC-registeret. Det midlertidige unntaket har gjort det fordelaktig for næringsdrivende å stå utenfor VOEC-registeret, og det har lenge vært klart at dette konkurransefortrinnet har vært tiltenkt å være midlertidig i en overgangsperiode. VOEC-ordningen er etter hvert blitt godt etablert som en forenklet modell for MVA-rapportering for utenlandske næringsdrivende, og det er positivt at denne blir utvidet på en måte som gjør at utenlandske næringsdrivende selger varer over nett på like vilkår i Norge.
Det bør imidlertid bemerkes at opphevelse av deklarasjonsfritaket for varer med verdi under 350 kroner vil ramme bredt, og innebære en betydelig ekstra belastning ved innførsel, både for tollmyndighetene og utenlandske næringsdrivende. Det har imidlertid vært kjent lenge at unntaket har vært tiltenkt avviklet, og aktører som rammes av endringene har hatt forholdsmessig god til til å omstille seg det nye regelverket.
Skatteetaten har foreløpig ikke kommet med nærmere beskrivelser av hvordan den nye VOEC-portalen vil se ut og fungere. Ettersom brukerne av VOEC-portalen i all hovedsak vil være utenlandske statsborgere, er det avgjørende at portalen er tilpasset disse brukernes behov når det gjelder registrering, innlogging, språk og brukervennlighet, for at portalen skal forbedre rapporteringskvaliteten og etterlevelse av avgiftsregelverket.