{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Dette vil kreve mer av selskapene når det gjelder korrekt registrering av data i regnskapssystemene, gi mindre rom for manuelle korrigeringer og potensielt åpne for analyser på et dypere detaljnivå hos selskapene. Med litt over ett år til ny-melding, ønsker vi med denne bloggen å gi en oversikt over hva vi vet - og ikke vet - om den nye mva-meldingen.
I en nyhetsmelding fra Skatteetaten opplyses det at ny mva-melding forventes innført fra 1. januar 2022. Dette betyr at avgiftspliktige selskaper har litt over ett år til å forberede seg på ny mva-rapportering.
Lanseringen av ny mva-melding er en del av Skatteetatens satsing på modernisering av merverdiavgiftsområdet. Som del av moderniseringsprogrammet introduseres det en ny registreringsløsning for å bli mva-registrert fra første kvartal 2021 og ny mva-melding.
I tillegg utarbeides det forslag for en ny salgs- og kjøpsmelding. Forslaget vil imidlertid kreve en lov- og forskriftsendring, og et høringsutkast ligger til vurdering hos Finansdepartementet.
Ny digital mva-melding forventes innført fra 1. januar 2022. Rapporteringen vil baseres på SAF-T koder og SAF-T standarden som ble obligatorisk for alle bokføringspliktige selskaper fra 1. januar 2020. Du kan lese mer om SAF-T kravene på vår hjemmeside.
SAF-T kodene, som rapporteringen skal baseres på, omfatter 31 mva-koder. Det legges opp til at alle postene vil være tilgjengelige, men at rapportering kun vil skje på de postene i regnskapet hvor det er bevegelser for den aktuelle terminen. Det vil si at skjemaet vil være tilpasset den enkelte mva-pliktiges aktivitet i den aktuelle mva-terminen.
Til sammenligning er dagens mva-melding manuell og basert på aggregerte tall som fylles inn i 19 poster i Altinn. Den nye meldingen vil medføre en mer detaljert rapportering, potensielt ned på transaksjonsnivå. Vi forventer at dette innebærer at en større mengde data og transaksjonsinformasjon vil overføres til Skatteetaten.
Overføringen av mer spesifisert data vil gi Skatteetaten anledning til å gjøre flere og dypere analyser av mva-behandlingen til det enkelte selskapet. At mva-rapporteringen vil skje basert på SAF-T formatet åpner også for at Skatteetaten kan kjøre en rekke automatiserte kontroller per mva-melding.
Dette fordrer at selskapene har god kontroll over dataene som registreres i regnskapssystemet og som vil utgjøre grunnlaget for merverdiavgiftsrapporteringen. Vi anbefaler at det settes opp gode kontrollrutiner på dette, slik at dere har god kontroll på dataene som rapporteres til Skatteetaten - før mva-meldingen sendes inn.
Skatteetaten vil også kreve rapportering av tap på krav, justering, tilbakeføring og uttak. Også dette vil kreve at selskapene må ha god kontroll på dataene som registreres i regnskapssystemet.
Vår erfaring er at mange selskaper ikke har tilstrekkelig kontroll og dokumentasjon på disse punktene. En mer detaljert rapportering indikerer at dette vil være fokusområder for Skatteetaten sine kontroller ved introduksjonen av den nye mva-meldingen.
Det gis ikke nærmere veiledning på hvordan rapportering for disse punktene skal gjennomføres. Dagens SAF-T mva-koder har ikke egne koder for tap på krav, justering, tilbakeføring og uttak. Vi håper at Skatteetaten kommer med ytterligere informasjon om dette så snart som mulig slik at selskaper får tilstrekkelig tid til å forberede seg og gjøre nødvendige oppdateringer i regnskapssystemet.
Det legges videre opp til at så mange som mulig av mva-meldingene skal leveres direkte fra den avgiftspliktiges regnskapssystem. Formålet med direkte innsending av mva-melding direkte fra regnskapssystemet er å minimere risikoen for feil inntasting og tidsbesparelse for de enkelte brukerne.
En direkte overføring fra regnskapssystemet vil også innebære mindre rom for manuelle korrigeringer eller konsolideringer før innsending. Dette kan for mange kreve endringer i dagens oppsett av regnskapssystemet for at de totale bevegelsene i perioden inkluderes i rapporteringen.
Det er enkelte momenter som ikke er nærmere redegjort for av Skatteetaten. Dette gjelder blant annet:
Etter vår forståelse vil Skatteetaten komme med mer informasjon om den nye mva-meldingen og -rapporteringen på starten av nyåret. Forhåpentligvis vil det komme nærmere avklaringer da.
Testingen av den første versjonen av ny mva-melding vil begynne mot slutten av tredje kvartal 2021. Dette betyr at det vil være kort tid på å teste løsningen og kompatibilitet med egne regnskapssystemer før den nye meldingen innføres fra 2022.
Den nye rapporteringen vil innebære at en større og mer detaljert mengde data overføres til Skatteetaten. Det vil også være mindre rom for manuelle korrigeringer for mva-rapporteringen.
Vi anbefaler selskaper å så tidlig som mulig forberede seg på den nye rapportering. Dette kan innebære mapping til SAF-T mva-koder, bruk av egne mva-koder, periodisering, kontroll av hvilken data som registreres i selskapets system og hvordan.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.