{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
08/02/24
RF-skjemaene for skatt er historie, og for inntektsåret 2023 må alle selskap levere den nye temabaserte skattemeldingen gjennom et regnskapssystem eller årsoppgjørsprogram. Det betyr at det ikke lenger er mulig å bruke de gamle skjemaene i Altinn.
Det tidligere skjemaet RF-1123 for kontrollerte transaksjoner og mellomværende utgår derfor og erstattes med et temakort for transaksjoner og mellomværende med nærstående. For de som er kjent med skjema fra tidligere, vil mange poster være gjenkjennelige. Enkelte poster er flyttet til temakort for opplysninger om selskapet.
– En av nyhetene er økt krav til detaljert rapportering av konkrete transaksjoner. Der en tidligere kunne rapportere aggregerte transaksjoner per kategori, må en nå rapportere detaljer per transaksjonstype per motpart, sier advokat og partner i PwC, Eivind Falck-Ytter.
Det må også rapporteres hvilken internprismetode som er anvendt, men det er ikke et krav om å gi ytterligere opplysninger om internprismetoden som for eksempel marginer etc. Merk at en også fra 2024 må angi om det foreligger oppdaterte benchmarkanalyser som underbygger armlengdes prising for alle vesentlige transaksjonstyper.
– Dette vil i praksis medføre omfattende hodebry for mange små og store konsern. Det er forventet at mange vil oppleve at ERP-systemet ikke klarer å levere tilstrekkelig detaljert data om interne transaksjoner til dette formålet, som for eksempel kategorisering av transaksjoner, anvendt internprisingsmetode og benchmarkanalyser, påpeker Falck-Ytter.
Vi anbefaler derfor en gjennomgang av tilgjengeligheten av data for å sikre rapporteringen.
– Det er viktig å sikre at det er konsistens mellom rapporteringen i skattemeldingen og konsernets policy for internprising, avtalevilkår i interne avtaler, selskapets internprisingsdokumentasjon og at det foreligger benchmarkanalyser som underbygger prisingen, sier partner i PwC, Stine Thoresen.
Et annet punkt som er nytt er detaljerte krav om rapportering av andre forhold knyttet til internprising. Det er fra 2023 et krav om at en skal opplyse skattekontoret om følgende forhold:
Er det gjennomført restruktureringer i konsernet, eller har det skjedd vesentlige endringer i foretakets funksjoner, risikoer og/eller eiendeler, i løpet av regnskapsåret?
Har foretaket utført eller mottatt tjenester, overført eller mottatt eiendeler, rettigheter, forpliktelser eller risikoer til/fra nærstående foretak uten vederlag, eller mot symbolsk vederlag, i løpet av regnskapsåret?
Har foretaket stilt garanti for avtaler inngått av andre foretak i samme konsern
Er foretaket innehaver av hovedkonto for konsernkontoordning (cash pool)?
Les også: Endringer i flere forbrukerlover
Inngår royaltybelastninger i andre transaksjonstyper utover det som ligger under "Kostnader tilknyttet immaterielle eiendeler"?
Foreligger det oppdaterte benchmarksanalyser for alle vesentlige transaksjonstyper?
Har foretaket gjort endring av prising av kontrollerte transaksjoner siste 5 år som følge av kontroll fra Skatteetaten?
Foreligger det Due Dilligence-rapporter i forbindelse med salg av foretaket/salg av innmat?
Har foretaket i løpet av de siste 5 år egenretting med endring av internprising?
Benytter foretaket ekstern rådgiver til utfylling av temakortet "Kontrollerte transaksjoner/disposisjoner og mellomværender", eller ved utarbeidelse av internprisingsdokumentasjon?
Har foretaket benyttet generell veiledning om internprising på skatteetaten.no?
Har foretaket benyttet veiledning til temakortet "Kontrollerte transaksjoner/disposisjoner og mellomværender" på skatteetaten.no?
Veiledningen som er publisert på skatteetaten.no besvarer mange konkrete spørsmål knyttet til rapporteringen. Etter vårt syn er det heller ikke helt utenkelig at enkelte deler av rapporteringen vil justeres når erfaringene fra 2023 er vurdert og leveringsfristen for 2024 nærmer seg.
Norsk bedriftsskatt og skatteplanlegging er blitt mer omfattende og ugjennomskuelig for virksomhetene. Reglene endrer seg ofte, og det er sjelden snakk om forenklinger.
Våre eksperter har spesialkompetanse til å håndtere komplekse spørsmål innen skatt og avgift på det norske og det internasjonale markedet.