Ny praksis fra Skatteetaten

MVA-fradrag i tilfeller der et selskap med et pågående byggeprosjekt tas ut av fellesregistrering

byggeprosjekt
  • 15/05/23

Vi har tidligere skrevet om at utmelding av fellesregistrering kan gi betydelige MVA-tap i utbyggingsprosjekter. Nå har Skatteetaten kommet med en ny uttalelse som endrer denne uheldige praksisen. Det gis likevel MVA-fradrag i tilfeller der et selskap med et pågående byggeprosjekt tas ut av fellesregistrering.

Skattedirektoratets nye uttalelse

Skattedirektoratet har i en ny prinsipputtalelse av 10. mai 2023 slått fast at selskaper som tas ut av fellesregistrering nå kan få MVA-fradrag også for kostnader pådratt mens selskapet var fellesregistrert. 

Med dette endrer Skatteetaten en uheldig praksis som har utviklet seg de siste årene. Fra 2015 og fremover har nemlig Skatteetaten nektet MVA-fradrag for kostnader pådratt i fellesregistrering dersom selskapet underveis i et byggeprosjekt meldte seg ut av fellesregistreringen. Denne praksisen slo derfor veldig uheldig ut for selskaper med pågående byggeprosjekter der kostnadene hadde påløpt mens selskapet var fellesregistrert. Ved en utmelding av fellesregistreringen underveis i byggeprosjektet, kunne kostnadene pådratt i perioden med fellesregistrering gå tapt. 

Begrunnelsen for denne praksisen var ganske formalistisk. Skattemyndighetene la til grunn at fellesregistreringen var et helt annet “avgiftssubjekt” enn det selskapet som ble meldt ut av fellesregistreringen, og fradrag ble derfor nektet. Denne praksisen har vi tidligere omtalt og kritisert

Momsfellen borte - men pass på MVA ved reorganisering! 

I den nye uttalelsen fra Skattedirektoratet slås det fast at praksisen de siste årene har vært uriktig, og at denne har manglet rettslig grunnlag. Dette betyr at utmelding av fellesregistrering ikke lengre vil føre til MVA-tap i de omtalte tilfellene. Med dette er en momsfelle tatt bort, og det er blitt litt enklere å forholde seg til MVA-regelverket. 

Det er likevel viktig å være oppmerksom på at utmelding av fellesregistrering ofte skjer i sammenheng med reorganiseringer. Dette kan være rene fisjoner eller fusjoner, eller i noen tilfeller litt mer komplekse transaksjoner. En ganske vanlig reorganisering er fisjonsfusjon med hjelpeselskap, typisk ved at en eiendom fisjoneres ut til et hjelpeselskap, og at dette hjelpeselskapet deretter fusjoneres inn i et nytt selskap. 

Ved reorganiseringer vil det fortsatt være viktig å analysere MVA-konsekvenser i forkant. Ofte må det inngås avtaler om overdragelse av justeringsforpliktelser for å unngå MVA-tap. Her gjelder det strenge tidsfrister for både justeringsavtale og MVA-registrering av overtakende selskap, og regelverket er forholdsvis komplisert. Vi anbefaler derfor at MVA-konsekvenser alltid analyseres i forkant av reorganiseringer. 

Hva med selskaper som tidligere er nektet MVA-fradrag etter tidligere praksis? 

Dersom et selskap er blitt nektet MVA-fradrag etter tidligere praksis om utmelding av fellesregistrering, oppstår spørsmålet om hva som kan gjøres med dette nå. 

Skattedirektoratets nye uttalelse om praksis er ikke en endring av regelverket. Det er en uttalelse fra skattemyndighetene om hvordan de nå mener regelverket skal anvendes. Dette betyr kort fortalt at de som tidligere er blitt nektet MVA-fradrag etter den uriktige praksisen, likevel kan ha rett til MVA-fradrag etter dagens forståelse av reglene. 

Vi anbefaler derfor at selskaper i denne situasjonen undersøker om de har et krav på MVA, og at de i så fall fremmer dette kravet overfor Skatteetaten. 

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.

Kontakt oss

Bjørnar Elverhøy Michaelsen

Advokat | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 426

Kontakt meg