MiCA og Kryptoeiendelsloven

14/03/25

Fredag 7. mars la Finansdepartementet frem lovproposisjonen som implementerer EUs MiCA-forordning til norsk rett. Forslaget til ny lov om kryptoeiendeler omtales som kryptoeiendelesloven.

Loven forventes å tre i kraft i løpet av 2025 og etablerer et felleseuropeisk rammeverk for markedet for kryptoeiendeler og kryptoeiendelstjenester. MiCA innebærer en strengere regulering av kryptoeiendelsmarkedet enn gjeldende rett.

Formålet er å etablere felleseuropeisk regulering utstedere av kryptoeiendeler og ytere av kryptoeiendelstjenester, fremme finansiell stabilitet og velfungerende betalingssystemer og håndtere pengepolitiske risikoer som kan oppstå for e-pengetoken eller eiendelsbaserte token.

faktura datamaskin

Hva er MiCA?

MiCA-forordningen, Markets in Crypto-assets, and Amending Regulations (Regulation (EU) 2023/1114), trådte i kraft i EU 29. juni 2023. Regelverket skal styrke markedet for kryptoeiendeler og kryptoeiendelstjenester, og består av fem hovedområder:

  • Andre kryptoeiendeler enn eiendomsbaserte token eller e-pengetoken
  • Eiendelsbaserte token
  • E-pengetoken
  • Vilkår for tillatelse og drift for ytere av kryptoeiendelstjenester
  • Forebygging av og forbud mot markedsmisbruk i forbindelse med kryptoeiendeler

Finansdepartementet foreslår at MiCA-forordningen inkorporeres i norsk lov i sin helhet.

Når trer kryptoeiendels-loven i kraft?

Lovforslaget må vedtas av Stortinget før loven kan settes i kraft. Finansdepartementets lovproposisjon gir ikke estimat for ikrafttredelse av loven, men forventninger fra Finanstilsynet og markedet taler for sommeren 2025.

Det fremgår blant av lovproposisjonen at for yterne av kryptoeiendelstjenester som tilbød sine tjenester i samsvar med gjeldende rett før 30. desember 2024, vil overgangsreglene kun gjelde frem til 30. desember 2025. Dette betyr erfaringsmessig at søknad om konsesjon bør sendes før sommeren.

Hvem omfattes av MiCA-loven?

Loven vil i utgangspunktet gjelde alle fysiske og juridiske personer og visse andre foretak som er involvert i utstedelse av tilbud til offentligheten om og opptak til handel av kryptoeiendeler, eller som yter tjenester knyttet til kryptoeiendeler. Dette kan for eksempel være kryptoeiendelstjenester som:

  • Oppbevaring og administrasjon av kryptoeiendeler på vegne av kunder.
  • Drift av en handelsplattform for kryptoeiendeler.
  • Veksling av kryptoeiendeler mot midler.
  • Veksling av kryptoeiendeler mot andre kryptoeiendeler.
  • Utførelse av ordrer knyttet til kryptoeiendeler på vegne av kunder.
  • Plassering av kryptoeiendeler.
  • Mottak og formidling av ordrer knyttet til kryptoeiendeler på vegne av kunder.
  • Rådgivning om kryptoeiendeler.
  • Porteføljeforvaltning av kryptoeiendeler.
  • Ytelse av tjenester knyttet til overføring av kryptoeiendeler på vegne av kunder

Det å drive kryptoeiendelstjenester vil kreve konsesjon fra Finanstilsynet og brudd på regelverket kan gi bøter på opptil 60 millioner kroner.

Søknaden til Finanstilsynet om konsesjon etter MiCA skal inneholde en lang rekke organisatoriske beskrivelser, rutiner og formelle dokumenter. En grundig forståelse av regelverket og tilpasning av interne prosesser og systemer vil være avgjørende for å oppfylle de nødvendige kravene.

PwC har omfattende erfaring med konsesjonssøknader til Finanstilsynet, inkludert konsesjon for nåværende kryptoregelverk (VASP) og MiFID II, som MiCA er bygget på. Vi har spesialiserte rådgivere som kan støtte ditt arbeid mot å etterleve det nye regelverket.

Ved å kombinere vår ekspertise med din grundige kjennskap til bedriftens systemer og prosesser legger vi til rette for en smidig konsesjonssøknadprosess og en enklere etterlevelse av MiCA.

Dersom du driver internasjonalt, eller har planer om å utvide utenfor Norges grenser, har PwC et omfattende internasjonalt nettverk innenfor kryptoområdet. Nylig ble PwCs årlige Crypto Regulation Report for 2025 utgitt. I rapporten finner du nyttig informasjon om regulering av krypto i en rekke av verdens land.

Antihvitvasking og forebygging av økonomisk kriminalitet

Særskilt rapportering i finansiell sektor (SFDR)

Kontakt oss

Daniel Næsse

Advokat | Partner, Bergen, PwC Norway

971 75 717

Kontakt meg

Carl Henrik Andersson

Advokatfullmektig | Manager, Bergen, PwC Norway

970 03 629

Kontakt meg