{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Ved kjøp av tjenester fra utlandet oppstår det ofte spørsmål om hvordan dette skal avgiftsbehandles. Er det mva på kjøpet, og er det du som kunde som skal beregne mva ved snudd avregning?
Fra 1. januar 2023 er det innført en generell merverdiavgiftsplikt på salg av fjernleverbare tjenester fra utlandet. Regelendringen innebærer at det skal beregnes mva på alle fjernleverbare tjenester kjøpt fra utlandet, forutsatt at tjenestene ville vært avgiftspliktige ved salg i Norge. Tjenester som er unntatt mva, slik som finansielle eller helsetjenester, vil derfor ikke bli omfattet av reglene.
At en tjeneste er «fjernleverbar» innebærer at tjenesten etter sin art, vanskelig kan knyttes til et bestemt fysisk sted ved levering eller utførelse. Typiske eksempler på fjernleverbare tjenester er blant annet annonsetjenester, regnskap- og revisjonstjenester, advokattjenester, konsulenttjenester og software tjenester.
Hvem - selger eller kunde - som blir ansvarlig for å oppkreve merverdiavgift vil imidlertid avhenge av hvorvidt kunden er “næringsdrivende” eller ikke.
De nye reglene endrer i utgangspunktet ikke avgiftsbehandlingen for fjernleverbare tjenester levert til «næringsdrivendei i Norge.
Ved salg av fjernleverbare tjenester til næringsdrivende og offentlig virksomhet (B2B) beregnes mva ved såkalt «snudd avregning» (reverse charge), dersom kunden er etablert i Norge og tjenesten er avgiftspliktig ved omsetning i Norge. At merverdiavgiften skal beregnes ved «snudd avregning» innebærer at det er den næringsdrivende kunden beregner og innrapporterer merverdiavgiften.
Det er ved salg til «ikke-næringsdrivende» (forbrukere) at regelendringene har betydning. Etter de gamle reglene var det bare merverdiavgiftsplikt ved salg av elektroniske tjenester til forbrukere (se illustrasjon under). Avgrensningen til elektroniske tjenester innebar at det ikke ble oppkrevd mva på enkelte typer tjenester, slik som tjenester levert på internett, konsulent- og markedsføringstjenester, juridisk rådgivning, osv. Dette har gitt en konkurransefordel for utenlandske aktører sammenlignet med norske virksomheter som tilbyr tilsvarende tjenester, men som må oppkreve mva.
Innføringen av en generell merverdiavgift på fjernleverbare tjenester innebærer at utenlandske tjenesteytere av fjernleverbare tjenester alltid vil måtte beregne norsk merverdiavgift overfor forbrukere, såfremt tjenestene er avgiftspliktige (se «andre fjernleverbare tjenester» under).
Avgiftsreglene for fjernleverbare tjenester fra utlandet fra 1. januar 2023
Som nevnt over gjelder plikten til å beregne merverdiavgift etter snudd avregning kun for næringsdrivende og offentlig virksomhet. Ikke-næringsdrivende virksomheter og privatpersoner vil derfor ikke kunne få plikt til å beregne merverdiavgift ved snudd avregning.
Interesseorganisasjoner, pure holding-selskaper (inkludert passiv formuesforvaltning), stiftelser, og lignende sammenslutninger vil som utgangspunkt ikke anses som næringsdrivende.
De nye reglene berører derfor ikke bare privatpersoner som kjøper fjernleverbare tjenester, men også selskaper og interesseorganisasjoner som ikke anses som næringsdrivende, eksempelvis selskaper som har ingen annen virksomhet enn å eie aksjer i et datterselskap.
Dette vil kunne ha innvirkning på restruktureringsprosjekter, inkludert M&A-markedet. De utenlandske tilbyderne av disse tjenestene skal nå fra 2023 måtte registrere seg for norsk merverdiavgift og belaste merverdiavgift til passive holdingselskaper. Vi anbefaler virksomheter som er involvert i slike type transaksjoner å undersøke hvilken enhet som mottar kostnaden og at det påses at merverdiavgift beregnes.
En virksomhet kan anses som næringsdrivende, selv om selskapet ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret. Plikten til å beregne merverdiavgift ved snudd avregning gjelder likevel fullt ut.
Næringsdrivende og offentlige virksomheter som ikke er mva-registrert skal levere en egen mva-melding for omvendt avgiftsplikt (RF-0005) når virksomheten har kjøpt avgiftspliktige tjenester fra utlandet. Meldingen skal leveres kvartalsmessig.
For salg til ikke-næringsdrivende kunder må den utenlandske leverandøren registrere seg etter en forenklet mva-registrering, kalt VOEC (VAT on E-commerce). Det er da den utenlandske leverandøren som skal beregne og innrapportere utgående merverdiavgift. Ettersom VOEC er en forenklet registreringsmetode behøver ikke den utenlandske leverandøren å utstede fakturaer i tråd med norske fakturakrav.
Den utenlandske leverandøren som er registrert i VOEC vil også ha anledning til å oppkreve mva ved salg til norske næringsdrivende. I disse tilfellene er det viktig, dersom du som kunde har fradragsrett for inngående mva, å passe på at fakturaen likevel er i tråd med de norske fakturakravene slik at fradragsretten ikke går tapt.
Vi anbefaler norske kunder som kjøper fjernleverbare tjenester fra utlandet å være bevisst på hvorvidt man er næringsdrivende eller ikke. Dette vil ha avgjørende betydning for om du som kunde skal beregne mva ved snudd avregning eller om din leverandør skal registreres i VOEC og oppkreve mva.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.