Kantinetilskudd - trekk i lønn kan være ok, men for stort tilskudd kan ødelegge for mva-fritaket

Lunsj på kantinen
  • 24/01/25

Det har lenge vært praksis for å yte avgiftsfrie driftstilskudd til kantineoperatører med grunnlag i en uttalelse fra Finansdepartementet i 2001. Vilkårene har gradvis blitt strammet inn og det har de siste årene særlig knyttet seg usikkerhet til hvordan betaling fra ansatte som spiser i kantinen kan organiseres. Skattedirektoratet har nylig publisert en uttalelse som gjør ting klarere.

Hvordan påvirker lønnstrekk muligheten for avgiftsfritt kantinetilskudd?

Et av spørsmålene i den nylig publisert bindende forhåndsuttalelsen (BFU 15/2024) var om brukerbetalingen i en kantine kan anses å “tilfalle” kantineoperatøren selv om betalingen skjer gjennom et lønnstrekk som arbeidsgiver administrerer. Dette har betydning for om kantineoperatøren anses å drive kantinen for egen regning og risiko og dermed for om det er mulighet til å oppkreve driftstilskudd uten mva. 

Måten brukerbetalingen skjer på har vært et usikkerhetsmoment etter at det i BFU 1/2022 ble uttalt at betalingen vanskelig kan sies å tilfelle kantineoperatøren dersom det skjer kantinetrekk i lønnen til de ansatte som bruker kantinen.

I BFU 15/2024 nyanserer Skattedirektoratet uttalelsen fra 2022 og uttaler at kantinebrukernes betalingsmåte ikke i seg selv medfører at kantineselskapet driver etter den såkalte management fee-modellen (se lenger ned). Av innsenderens fremstilling av faktum i saken, fremgikk det at lønnstrekket arbeidsgiver gjorde ble foretatt på vegne av kantineoperatøren. Beløpet skulle i sin helhet og til enhver tid være kantineoperatørens eiendom.  Det skulle også opprettes en egen konto i kantineoperatørens navn hvor lønnstrekket umiddelbart skulle settes inn.  

Basert på dette konkluderer Skattedirektoratet med at oppkreving av betaling fra kantinens brukere kan skje gjennom lønnstrekk og likevel anses å “tilfalle” kantineoperatøren.

Ønsker du de nyeste Skattenytt artiklene på mail?

Registrer deg for nyhetsbrev

Ingen fradrag for mva på kantinekostnader

Arbeidsgiver kan ikke fradragsføre inngående mva på kostnader til velferdsgoder, som f.eks. servering for ansatte. Hvis kantineoperatøren må oppkreve mva på driftstilskuddet, blir 25% mva en kostnad for virksomheten.

Management fee vs. management risk kantiner - ulik mva-situasjon

Når en arbeidsgiver benytter en kantineoperatør til drift av kantine for sine ansatte er det etter skattemyndighetenes praksis to måter å organisere dette på:

  1. Kantineoperatøren driver kantinen for egen regning og risiko, altså som en slags kafe/restaurant.
  2. Arbeidsgiver driver kantinen for egen regning og risiko, ofte med et kantineselskap som underleverandør.

Mellomløsninger kan tenkes, men de må plasseres i en av de to modellene for å avgjøre om det skal være mva på kantinetilskuddet.

Skattedirektoratet la i 2020 til grunn at tilskudd som en arbeidsgiver yter til kantineoperatøren skal anses som avgiftspliktig omsetning av kantinetjenester med mindre kantineoperatøren driver bedriftskantinen for egen regning og risiko (såkalt “management risk”). 

En forutsetning for å fakturere driftstilskuddet uten mva er at kantineoperatøren er «et selvstendig serviceselskap» som driver kantinen for egen regning og risiko overfor kantinebrukerne. I tillegg har det betydning hvordan driftstilskuddet fastsettes. 

Dersom de oppstilte kriteriene ikke er til stede, vil “driftstilskuddet” anses som betaling for mva-pliktige tjenester fra kantineoperatøren til arbeidsgiver/bedrift og det er dette som omtales som “management fee”-kantine eller underleverandør-tilfellene. Avgiftsplikten forutsetter at kantinen drives i næring. 

Små nyanser kan være avgjørende for vurderingen, så mva-behandlingen bør vurderes konkret i hvert tilfelle. Hvis det blir mva på tilskuddet, vil avtalen mellom partene avgjøre hvem som bærer mva-kostnaden.

Dersom driftstilskuddet er for høyt er det ikke reell risiko for kantineoperatøren og det må oppkreves mva 

Til tross for at SKD mente at brukerbetalingen tilfalt kantineoperatøren selv om den ble oppkrevd av arbeidsgiver via lønnstrekk, ble konklusjonen at kantineoperatøren måtte oppkreve mva på betalingen som ble benevnt som kantinetilskudd.  Det ble trukket frem som et sentralt moment i vurderingen at de ansatte var forpliktet til å delta i kantineordningen, da dette reduserte risikoen for kantineoperatøren. 

Det avgjørende i den konkrete saken var imidlertid tilskuddets størrelse. Driftstilskuddet skulle dekke driften av kantinen, herunder lokaler, lønn til de ansatte, driftsmidler og øvrig drift i tillegg til en eventuell del av råvarekostnadene. SKD anser derfor størrelsen på tilskuddet som så stort at det i realiteten gjenstår lite risiko for kantineoperatøren.

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat hvis du har spørsmål knyttet til mva og kantinedrift.

Synne Hangeland


Kontakt oss

Synne Christine Hangeland

Advokat | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 287

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.