Fremtidsfullmakt - trenger du det?

16/09/21

Har du kontroll på hvem som skal styre økonomien din den dagen du ikke lenger er i stand til det selv? En fremtidsfullmakt er smart å ha, uansett alder. Det er en stor trygghet å vite at noen du stoler på vil ivareta interessene dine.

kontrakt signering

Hvorfor trenger du en fremtidsfullmakt?

Fremtidsfullmakt er ment for å sikre at både økonomiske og personlige forhold blir tatt hånd om på det tidspunktet man ikke selv lenger er i stand til å ivareta egne interesser. Er man gift, har barn eller er nær annen familie, er det lett å tenke at disse vil ivareta alle slike forhold til det beste for seg. Men kan en ektefelle eller barn for eksempel benytte kodebrikken til nettbanken din for å betale regninger? Nei. Koden til nettbanken er personlig, og det er i utgangspunktet straffbart for andre å benytte dine koder til innlogging eksempelvis i nettbank. Det vil si at dersom man bare har en muntlig avtale om hvem som skal hjelpe til med dette, kan det fort skape praktiske og formelle utfordringer når behovet dukker opp. Heller ikke alle ønsker at det er nærmeste familie som skal håndtere disse forholdene. 

Opprettes det en fremtidsfullmakt trenger man ikke bekymre seg over dette. I et skriftlig dokument, som har tilnærmet de samme formkravene som et testament, kan du enkelt bestemme at en eller flere personer skal ivareta dine personlige og økonomiske interesser dersom du i fremtiden ikke lenger kan ivareta dette selv.

Hvordan oppretter du en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt opprettes skriftlig og skal undertegnes både av den som oppretter fullmakten og av to uavhengige vitner. Vitnene bekrefter, med sin signatur, at fullmakten er opprettet av egen fri vilje.

Fremtidsfullmakten bør opprettes i flere eksemplar slik at både den som gir fullmakt og den eller de som får fullmakt har et eksemplar hver. 

Fullmakt kan gis til flere personer i et og samme dokument. Kanskje kan det være hensiktsmessig at en person får fullmakt til å ta seg av personlige forhold, herunder også økonomiske forhold knyttet til det private, og at en annen person gis fullmakt til å håndtere eierinteresser i selskaper eller andre forretningsmessige forhold. Det kan også tenkes at forhold knyttet til fast eiendom skilles ut til en person som skal stå for å ivareta dette, mens øvrige forhold håndteres av en annen. Her står du helt fritt til å finne løsninger som passer for deg.

Dersom en slik fremtidsfullmakt skal kunne benyttes som fullmakt til å selge fast eiendom må fullmakten spesifiseres med gårds- og bruksnummer på eiendommen. 

Det viktige er at fullmakten er så tydelig som mulig, slik at det ikke oppstår tvil om hva man har ønsket å regulere i fremtidsfullmakten. Skriv heller for mye enn for lite. Tenk deg at hvem som helst skal kunne lese dette dokumentet og ikke være i tvil om hva du har ment.

Hva kan du regulere i en fullmakt?

Fullmakten kan regulere økonomiske forhold og forhold av mer personlig karakter. Ofte er fremtidsfullmakten praktisk innrettet til det som gjelder de daglige forholdene knyttet til betaling av regninger og oppfølging av annet ansvar som fullmaktsgiver selv tidligere har tatt hånd om.

Disponering av fast eiendom kan også, som nevnt over, reguleres i en slik fullmakt. Vær da oppmerksom på at fullmakten tydelig må angi hvilken eiendom fullmakten omfatter. Alternativt kan du ta inn en formulering hvor du angir den eller de eiendommer som du eier på tidspunktet for opprettelsen av fullmakten, men hvor du også inntar en setning om at fullmakten også skal gjelde eiendommer som du senere blir eier av.

Det kan videre gis fullmakt til å gi gaver til nærstående eller veldedige organisasjoner som man ønsker å fortsette å gi sin støtte til. Videre kan fullmakten regulere gjennomføring av delvis arveoppgjør. Det kan skisseres en ramme for slike disposisjoner for eksempel knyttet opp mot hva fullmaktsgiver har av likvide midler. For eksempel at det alltid skal være et minimum av midler igjen til å ivareta fullmaktsgivers egne interesser.

For mange vil det også være relevant at en fremtidsfullmakt omfatter ivaretagelse av forretningsmessige forhold, herunder eierinteresser i selskaper. Ofte vil det være fornuftig å vurdere om eierinteresser og andre forretningsmessige forhold skal ivaretas av en annen person enn den eller de som ivaretar de øvrige økonomiske forholdene.

Hvordan fungerer en fremtidsfullmakt i praksis?

En mest mulig effektiv bruk av fremtidsfullmakten vil avhenge av at fullmektigen får stadfestet at fullmakten er gjeldende. Slik stadfestelse vil man få ved å sende fullmakten, kopi av varsel til de pårørende som ikke er omfattet av den fullmakten som er gitt og legeerklæring som bekrefter fullmaktsgivers aktuelle helsetilstand til Statsforvalteren. Uten en slik stadfestelse vil det være begrenset hva man kan benytte fullmakten til. Offentlig instanser, som for eksempel Kartverket, krever at det foreligger en slik stadfestelse før fullmakten kan benyttes i tilknytning til overføring av fast eiendom.

Når en fremtidsfullmakt er stadfestet av Statsforvalteren vil man også kunne kontakte bankforbindelse for å få nærmere informasjon om hvordan man skal gå frem for tilgang til fullmaktsgivers konto og andre tjenester som benytter BankId som log in.

Fullmaktgiveren kan i fullmakten bestemme at fullmektigen skal ha opplysnings- og regnskapsplikt overfor tredjepersoner. På den måten kan ektefelle, barn som ikke er omfattet av fullmakten, eller andre, være trygg på at fullmaktsgivers midler er disponert i samsvar med det som har vært hans eller hennes ønske.

Skulle det oppstå mistanke om at den eller de som er gitt fullmakt gjennom en slik fremtidsfullmakt misbruker denne, vil dette være forhold som tilsier at Statsforvalteren bør vurdere om det er nødvendig å fastsette et ordinært vergemål for fullmaktsgiveren. Et slikt vergemål vil da følge de ordinære reglene i vergemålsloven, herunder være overvåket av Statsforvalteren.

Fortsatt i tvil om du trenger en fremtidsfullmakt eller hvordan den kan opprettes? 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Obligatoriske felter er markert med stjerne(*)

Ved å gi oss din e-postadresse har du akseptert å ha lest vår personvernerklæring og samtykker i at vi behandler dine data i henhold til denne. Dersom du på noe tidspunkt ikke lenger skulle ønske å motta informasjon fra oss, kan du sende oss en e-post via vår Kontakt oss-side.

Kontakt oss

Ingrid  Fladberg Brucker

Ingrid Fladberg Brucker

Advokat | Direktør | Leder Arbeidsliv, PwC Norway

Tlf: 976 29 158