B2B transaksjoner

Forslag om innføring av e-fakturering i Norge

Dame jobber på pc
  • 30/01/25

Regjeringen har bedt Skattedirektoratet om å utarbeide et høringsnotat angående krav til pliktig e-fakturering og digital bokføring mellom private virksomheter (B2B transaksjoner). Målet er å forenkle prosessene for næringslivet, noe som kan spare norske bedrifter for milliarder av kroner årlig og samtidig øke kvaliteten på rapporteringen til myndighetene. Skattedirektoratet skal levere et høringsnotat innen medio juni 2025.

Hva sier dagens regelverk i Norge om e-fakturering?

Etter dagens regelverk plikter private bedrifter å bruke e-faktura når de handler med offentlige virksomheter (B2G-transaksjoner) i form av å utstede elektronisk handelsfaktura (EHF). 

Fakturaer mellom private virksomheter kan imidlertid utstedes i fysisk eller elektronisk format. Så lenge en faktura oppfyller innholdskravene i bokføringsforskriften, stilles det ikke andre formkrav. De aller fleste fakturaer sendes i dag i pdf-format, men det finnes store variasjoner i layout og lesbarhet.

Ønsker du de nyeste Skattenytt artiklene på mail?

Registrer deg for nyhetsbrev

Hva vil obligatorisk e-fakturering innebære for norske bedrifter?

Dersom det oppstilles krav til e-faktura også for handel mellom private selskaper, vil det kunne medføre vesentlige besparelser knyttet til regnskapsføring og fakturering. Innføring av e-faktura medfører mer effektiv og digital samhandling i kjøps- og salgsprosesser. 

Det er sannsynlig at et krav om e-faktura også kommer med et krav om at fakturaen skal kunne opprettes automatisk basert på data fra selskapets regnskapssystem. Slik blir det vanskeligere for bedrifter å forfalske fakturaer, og enklere for myndighetene å etterforske og oppdage økonomisk kriminalitet.

For den enkelte virksomhet bør obligatorisk e-fakturering medføre vesentlige besparelser, og Regnskap Norge anslår at norske bedrifter kan spare opp til 5,5 milliarder kroner per år. Regjeringen presiserer i pressemeldingen sin at anslaget er usikkert, men potensialet er uansett stort.

Innføring av e-faktura: En del av en global trend

Planer om innføring av e-faktura i Norge er ikke en isolert hendelse, men en del av en bredere global trend. I hele EU har det vært en betydelig innsats for å fremme e-fakturering som en standard praksis.

EU-landene har godkjent i november 2024 å innføre ViDA-reformen (les mer her), hvor obligatorisk e-fakturering for transaksjoner internt i EU vil bli obligatorisk fra 2030. Flere EU-land har imidlertid allerede sett på mulighetene for obligatorisk e-fakturering for innenlands transaksjoner (bl.a. i Polen, Romania, Belgia, Frankrike, Tyskland). Det er sannsynlig at flere land vil følge etter.

Det er rimelig å anta at et eventuelt norsk lovforslag vil samsvare med utviklingen i Europa forøvrig hva gjelder tekniske løsninger og praktisk implementering. Ifølge regjeringens pressemelding er det særlig Danmark sin løsning, hvor den enkelte systemleverandør er ansvarlig for å ha støtte for e-fakturering, som vil være aktuell i Norge.

Hva er det viktig å ha fokus på fremover?

Forslag til innføringen av obligatorisk e-fakturering mellom private virksomheter i Norge representerer en betydelig mulighet for kostnadsbesparelser og effektivisering. For å dra nytte av denne overgangen, bør bedrifter følge med på utviklingen av regelverket og fokusere på følgende områder:

  • Oppdatering av systemer: Bedrifter bør sørge for at deres regnskapssystemer er kompatible med e-faktureringskravene. Dette kan innebære oppgraderinger eller implementering av nye løsninger som støtter elektronisk fakturering i fremtiden.
  • Investering i opplæring: Ansatte må være godt informert og opplært i bruk av de nye systemene. Dette sikrer en smidig overgang og reduserer risikoen for feil.
  • Oppmerksomhet på globale trender: Det er viktig å følge med på internasjonale utviklinger innen e-fakturering, spesielt for bedrifter med aktivitet utenfor Norge. Utviklingen i utlandet kan også påvirke fremtidige krav og standarder i Norge.
  • Systemleverandører: Leverandører av elektroniske regnskapssystemer bør nøye følge med på utviklingen og innføre nødvendige tilpasninger basert på fremtidige regelverk.

PwC har lang erfaring med å bistå norske bedrifter med spørsmål knyttet til fakturering og bokføring. Ta gjerne kontakt med en av våre avgiftseksperter for en uforpliktende prat.

Kontakt oss

Diana Maria Geilhufe

Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 443

Kontakt meg

Kasper Jentoft Mikalsen

Advokatfullmektig | Associate , Oslo, PwC Norway

+47 952 36 315

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.