Forslag om nye mva-regler for fjernleverbare tjenester fører til økte kostnader for finanssektoren

Tre personer diskuterer
  • 31/03/25

Finansdepartementet har foreslått endringer i merverdiavgiftsloven for transaksjoner mellom hovedkontor og filialer. Målet med endringen er å sikre større grad av nøytralitet og destinasjonsbeskatning, samt å tilpasse regelverket til en stadig mer digitalisert økonomi. Konsekvensene av forslaget vil være økt mva-kostnad, anslått til 800 millioner kroner.

Dagens situasjon

Dagens merverdiavgiftssystem i Norge innebærer at transaksjoner mellom hovedkontor og filialer, både innenlands og over landegrensene, ikke anses som omsetning. Dette betyr at det ikke er plikt til å beregne mva på slike transaksjoner. Denne praksisen er basert på prinsippet om at tjenester ytet internt i ett og samme rettssubjekt ikke skal være avgiftspliktig omsetning, selv når disse tjenestene krysser landegrenser.

Forslag til endringer

Finansdepartementet publiserte 21. mars 2025 et høringsnotat som foreslår en rekke endringer, og består av tre sentrale forslag. 

1. Avgiftsplikt for fjernleverbare tjenester kjøpt av eksterne og fakturert innad i samme legale enhet. 

Departementet foreslår å utvide avgiftsplikten for fjernleverbare tjenester som er til bruk i merverdiavgiftsområdet. Dette vil ramme foretak som i dag kjøper fjernleverbare tjenester i utlandet og overdrar dem til en filial i Norge. Det er imidlertid verdt å merke seg at forslaget kun gjelder eksternt innkjøpte tjenester, og ikke egenproduserte tjenester. 

Et eksempel på hvordan dette vil fungere i praksis: En svensk bank med en filial i Norge kjøper fjernleverbare tjenester fra et tysk selskap som brukes i den norske filialen. I dag foreligger det fradragsrett for den svenske banken siden “videresalget” ut av EU anses som mva-pliktig eksport. Videre slipper den norske filialen å beregne og betale mva på transaksjonen fra det svenske hovedkontoret. Med de nye reglene vil denne transaksjonen bli avgiftsbelagt, siden tjenestene brukes i Norge. Se illustrasjon under, hentet fra høringsnotatet til Finansdepartementet.

Illustrasjon av fordelingsmetodens to steg

Illustrasjon hentet fra Finansdepartementets høringsnotat om "Merverdiavgift ved grensekryssende handel med fjernleverbare tjenester"

Forslaget bygger på OECDs fordelingsmetode, som går ut på at kostnaden for eksternt anskaffede tjenester skal fordeles internt i MLE-et (Multi Location Entity) basert på hvor tjenestene brukes.

2. Fradragsrett for fjernleverbare tjenester til bruk utenfor Norge

Det andre endringsforslaget er en tilsvarende utvidet fradragsrett for fjernleverbare tjenester som er til bruk utenfor merverdiavgiftsområdet. Etter forslaget vil f.eks den norske filialen ha rett til fradrag for mva på en tjeneste kjøpt fra tredjepart når den faktureres til hovedkontoret i Sverige.  

For virksomheter som ikke er registrert for merverdiavgift, foreslås en tilsvarende bestemmelse i merverdiavgiftsloven § 10-5, som gir rett til refusjon av inngående merverdiavgift på anskaffelser av fjernleverbare tjenester til bruk utenfor merverdiavgiftsområdet. Dette sikrer at også ikke-registrerte virksomheter kan unngå en endelig avgiftsbelastning i Norge.

3. Salg av avgiftsunntatte finansielle tjenester fra utlandet direkte til kunder i merverdiavgiftsområdet

Det tredje endringsforslaget er en ny bestemmelse, § 3-30 a, i merverdiavgiftsloven. Forslaget innebærer at det skal beregnes merverdiavgift av en transaksjon hvis mottakeren av den fjernleverbare tjenesten holder til utenfor Norge, og tjenesten brukes til mottakerens grensekryssende salg eller formidling av finansielle tjenester til kjøpere, tilbake inn i Norge.

Denne særregelen er ment å bidra til å sikre nøytralitet mellom foretak som omsetter finansielle tjenester i Norge og foretak som omsetter slike tjenester til Norge fra utlandet. Dette vil forhindre at utenlandske foretak oppnår en konkurransefordel ved å unngå merverdiavgift på innsatsfaktorer.

Hvem påføres en økt mva kostnad med forslaget?

Endringene vil særlig treffe selskaper som driver mva-unntatt virksomhet med hovedkontor i utlandet, f. eks. banker og forsikringsselskaper. Disse kan, avhengig av hvordan innkjøp av eksterne tjenester blir håndtert og fordelt, kunne bli påført en ny merverdiavgiftskostnad som de ikke vil ha fradragsrett for dersom det er til bruk i den avgiftsunntatte virksomheten.

Endringene er planlagt å tre i kraft 1. januar 2026, med unntak av forslag om ny bestemmelse § 3-30 a som vil tre i kraft ved forskrift på et senere tidspunkt. Dette for å gi de utenlandske foretakene som rammes noe tid til å forberede seg på endringen.

Høringsfristen er satt til 21. juni 2025. Ta kontakt med advokatfirmaet PwC dersom din virksomhet har behov for bistand til utforming av høringssvar eller ønsker å diskutere de potensielle konsekvensene av forslaget nærmere.

Unngå uforutsette kostnader! Kontakt oss i dag for å sikre at din virksomhet er forberedt på de kommende endringene.

Magnus Krogstad

Kontakt oss

Synne Christine Hangeland

Advokat | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 287

Kontakt meg

Magnus Krogstad

Advokatfullmektig | Senior Associate , Oslo, PwC Norway

975 63 106

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.