Forslagets om én felles mva-registrering i EU vil forhåpentligvis senke terskelen for norske virksomheter som ønsker å utvide sin virksomhet, mens e-fakturering og nytt sanntids digitalt rapporteringssystem (DRR) for intra-EU transaksjoner vil kreve innføring av nye digitale løsninger.
Den 8. desember 2022 publiserte EU-kommisjonen sitt forslag til store endringer i EUs avgiftsregelverk – VAT in the Digital Age (ViDA). Etter en omfattende konsultasjons- og forhandlingsprosess over de siste årene, har den første ViDA-pakken nå blitt revidert. Den siste og oppdaterte ViDA-pakken, som ble utgitt den 8. mai 2024, inneholdt flere kompromisser og nye startdatoer sammenlignet med de opprinnelige forslagene. Rådet for økonomi og finans (ECOFIN) har diskutert det reviderte forslaget i løpet av sitt siste møte, den 14. mai 2024, men enighet mellom EU-landene er ennå ikke oppnådd. Det er imidlertid mulig at forslaget blir vedtatt i juni.
ViDA tar sikte på å modernisere og forenkle rapporteringen for rapporteringspliktige virksomheter og samtidig sikre økte inntekter for medlemsstatene gjennom å hindre merverdiavgiftssvindel.
E-fakturering og Digital Reporting Requirements (DRR)
Innføre e-fakturaer for B2B transaksjoner innad i EU og et nytt sanntids digitalt rapporteringssystem basert på datagrunnlag innhentet via e-fakturaer
Oppdatering av regelverket knyttet til plattformøkonomi (Deemed Supplier Scheme)
Utvide ansvaret til plattformleverandører i bestemte bransjer, herunder tilbydere av transport og korttidsutleie av overnattingstjenester
Mulighet for én VAT-registrering for hele EU
Utvidelse av dagens One Stop Shop (OSS) for å redusere VAT registreringer, innføring av ny OSS ordning for forflytning av egne varer i EU, innføring av obligatorisk reverse charge mekanisme.
I henhold til det nye forslaget skal de første endringene i regelverket for plattformøkonomi og én VAT-registrering i EU tre i kraft 1. juli 2027, mens regelverket for obligatorisk e-fakturering trer i kraft 1. juli 2030.
Alle virksomheter som utfører avgiftspliktige kjøp eller salg innenfor EU vil omfattes av EUs regelverk knyttet til merverdiavgift. De enkelte EU-land har allerede vedtatt egne regelverk knyttet til e-fakturering og digital rapportering av merverdiavgift parallelt med EU-lovgivningen. Norske virksomheter involvert i internasjonal handel bør derfor være oppmerksomme på det til enhver tid gjeldende regelverk i de land de opererer i.
Norske virksomheter bør ha god oversikt over sine mva-forpliktelser, og innføre digitale løsninger for fakturering og rapportering av mva. Det kan være lurt å allerede nå undersøke hvilke endringer som må gjøres for å fullt ut oppfylle de nye EU-kravene.
ViDA-forslagets tredje pilar om én felles mva-registrering i EU vil forhåpentligvis også bidra til en enklere registreringsprosess og dermed også senke terskelen for norske virksomheter som ønsker å utvide sin virksomhet. Mva-registrering vil i mange tilfeller gjøre det enklere, raskere og mer lønnsomt å handle med kunder og leverandører innenfor verdens nest største handelsmarked.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.