EUs nye avgiftsregelverk ViDA snart vedtatt

EU vedtar med stor sannsynliget ViDA innen kort tid.
  • 30/05/24

EU-kommisjonen sitt forslag til store endringer i unionens avgiftsregelverk, kalt VAT in the Digital Age (ViDA), ble publisert tilbake i desember 2022. Nå er ViDA-pakken revidert, og vil trolig bli vedtatt i juni.

Forslagets om én felles mva-registrering i EU vil forhåpentligvis senke terskelen for norske virksomheter som ønsker å utvide sin virksomhet, mens e-fakturering og nytt sanntids digitalt rapporteringssystem (DRR) for intra-EU transaksjoner vil kreve innføring av nye digitale løsninger.

Trolig enighet i slutten av juni

Den 8. desember 2022 publiserte EU-kommisjonen sitt forslag til store endringer i EUs avgiftsregelverk – VAT in the Digital Age (ViDA). Etter en omfattende konsultasjons- og forhandlingsprosess over de siste årene, har den første ViDA-pakken nå blitt revidert. Den siste og oppdaterte ViDA-pakken, som ble utgitt den 8. mai 2024, inneholdt flere kompromisser og nye startdatoer sammenlignet med de opprinnelige forslagene. Rådet for økonomi og finans (ECOFIN) har diskutert det reviderte forslaget i løpet av sitt siste møte, den 14. mai 2024, men enighet mellom EU-landene er ennå ikke oppnådd. Det er imidlertid mulig at forslaget blir vedtatt i juni. 

Få faglig påfyll

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hva er ViDA?

ViDA tar sikte på å modernisere og forenkle rapporteringen for rapporteringspliktige virksomheter og samtidig sikre økte inntekter for medlemsstatene gjennom å hindre merverdiavgiftssvindel. 

ViDA-forslaget består av tre hovedpilarer:

  1. E-fakturering og Digital Reporting Requirements (DRR)
    Innføre e-fakturaer for B2B transaksjoner innad i EU og et nytt sanntids digitalt rapporteringssystem basert på datagrunnlag innhentet via e-fakturaer

  2. Oppdatering av regelverket knyttet til plattformøkonomi (Deemed Supplier Scheme)
    Utvide ansvaret til plattformleverandører i bestemte bransjer, herunder tilbydere av transport og korttidsutleie av overnattingstjenester

  3. Mulighet for én VAT-registrering for hele EU
    Utvidelse av dagens One Stop Shop (OSS) for å redusere VAT registreringer, innføring av ny OSS ordning for forflytning av egne varer i EU, innføring av obligatorisk reverse charge mekanisme.

I henhold til det nye forslaget skal de første endringene i regelverket for plattformøkonomi og én VAT-registrering i EU tre i kraft 1. juli 2027, mens regelverket for obligatorisk e-fakturering trer i kraft 1. juli 2030. 

Hva betyr ViDA for norske virksomheter?

Alle virksomheter som utfører avgiftspliktige kjøp eller salg innenfor EU vil omfattes av EUs regelverk knyttet til merverdiavgift. De enkelte EU-land har allerede vedtatt egne regelverk knyttet til e-fakturering og digital rapportering av merverdiavgift parallelt med EU-lovgivningen. Norske virksomheter involvert i internasjonal handel bør derfor være oppmerksomme på det til enhver tid gjeldende regelverk i de land de opererer i.

Norske virksomheter bør ha god oversikt over sine mva-forpliktelser, og innføre digitale løsninger for fakturering og rapportering av mva. Det kan være lurt å allerede nå undersøke hvilke endringer som må gjøres for å fullt ut oppfylle de nye EU-kravene. 

ViDA-forslagets tredje pilar om én felles mva-registrering i EU vil forhåpentligvis også bidra til en enklere registreringsprosess og dermed også senke terskelen for norske virksomheter som ønsker å utvide sin virksomhet. Mva-registrering vil i mange tilfeller gjøre det enklere, raskere og mer lønnsomt å handle med kunder og leverandører innenfor verdens nest største handelsmarked.

Slik vil ViDA påvirke din virksomhet:

  • Den første hovedpilaren i ViDA-forslaget går ut på å innføre et felles regelverk for obligatorisk e-fakturering for grenseoverskridende leveranse av varer mellom næringsdrivende enheter i EU (B2B-salg). Forslaget innebærer utarbeidelse av en felles standard for e-faktura (European Standard (EN16931), som effektiviserer rapportering og behandling av transaksjonsdata gjennom økt bruk av automatisering. Pdf-format for faktura vil ikke lenger være mulig.

  • DRR er foreslått å bli obligatorisk for alle grenseoverskridende transaksjoner, da statistikken viser at det er disse transaksjonene som er mest utsatt for manglende innrapportering av VAT. DRR-rapportering vil erstatte dagens EC Sales List deklarering. Ordinære innenlands transaksjoner er dermed ikke underlagt det samme påbudet, men EU-medlemslandene kan innføre sine egne regler. EU uttaler likevel at e-fakturering forventes å være standarden for alle transaksjoner.

  • Der dagens regelverk krever at faktura utstedes til kunde innen den 15. dagen i den påfølgende måneden etter leveransen, krever det nye forslaget at fakturaen oversendes innen 10 dager etter at transaksjonen er gjennomført. Dette er likevel en oppmykning i forhold til det opprinnelige forslaget, hvor faktura måtte sendes innen 2 dager etter transaksjonen.

  • EU-medlemsstater som allerede har innført rapportering i sanntid for innenlandske transaksjoner, (noe som ikke er påkrevd basert på EU-direktivet), vil måtte tilpasse sine systemer til de digitale rapporteringskravene for grenseoverskridende leveranser. Å inneha en elektronisk faktura kan bli en grunnleggende forutsetning for å være berettiget til å fradragsføre inngående mva eller betale utgående mva. EU vil ikke ha tillatelse til å pålegge noen ytterligere generelle transaksjonsbaserte rapporteringskrav. De kan imidlertid opprettholde spesifikke krav, som for eksempel kravene til Standard Audit File for Tax (SAF-T).

  • Ny dato: DRR vil innføres med virkning fra 1. juli 2030.

E-faktura har vært et sentralt tema i EU siden et direktiv ble vedtatt i 2014. Dette direktivet pålegger offentlige myndigheter å akseptere e-fakturaer som følger en enhetlig standard, publisert i 2017. Etter at direktivet trådte i kraft i 2019, har et økende antall virksomheter måttet gjøre seg kjent med regelverket og utvikle interne prosedyrer for fakturering til offentlige myndigheter (B2G-transaksjoner). I Norge er det også et krav om å utstede e-fakturaer for B2G-transaksjoner. Per nå har de norske myndighetene ikke signalisert noen planer om å innføre e-fakturering for andre typer transaksjoner.

Siden 2019 har flere medlemsland i EU også implementert eller planlegger å implementere obligatorisk e-fakturering for innenlandske B2B transaksjoner (bl.a. i Polen, Romania, Belgia, Frankrike, Tyskland). Manglende koordinering førte imidlertid til et fragmentert regelverk innad i EU, og det er dette ViDA tar sikte på å løse gjennom å implementere én felles standard.

  • Den andre hovedpilaren i ViDA-forslaget tar sikte på å klargjøre regelverket knyttet til plattformoperatører innen korttidsutleie av overnattingstjenester (maksimalt 30 netter) og persontransport som ytes via en elektronisk plattform (for eksempel AirBnb, Uber, mv.)

  • I korte trekk innebærer forslaget at det er plattformen som sådan som vil være ansvarlig for innkreving av avgift og oppbevaring av dokumentasjon med mindre:

    • den underliggende tjenesteyteren (utleiere, sjåfører) kommuniserer sitt lokale mva-nummer til plattformen; og

    • erklærer at de selv vil belaste eventuell mva som skyldes leveransen.

  • Målet er å skape nøytralitet mellom plattformer som AirBnB og Uber, der tjenestene leveres av privatpersoner eller selvstendige næringsdrivende, og etablerte aktører som hoteller og taxiselskaper.

  • Den opprinnelige ViDA-pakken inkluderte et forslag om ytterligere utvidelse av reglene for “deemed supplier scheme” til plattformselskaper som legger til rette for salg av varer innenfor EU av underliggende leverandører som også er etablert i EU. Dette foreslåtte tillegget har blitt fjernet fra det siste oppdaterte forslaget. Per i dag gjelder disse reglene for salg av varer innenfor EU kun i tilfeller der den underliggende leverandøren er etablert utenfor EU.

  • Obligatorisk bruk av Import One Stop Shop (IOSS)-ordningen er fjernet fra den endelige ViDA-pakken og vil nå være en del av forslagene til EU toll-reformen i 2028.

  • Ny dato: Det nye regelverket knyttet til plattformøkonomi skal tre i kraft 1. juli 2027.

Under ECOFIN-møtet i mai uttrykte et medlemsland bekymring over kostnadene for små og mellomstore bedrifter og den administrative byrden av de foreslåtte plattformreglene innen korttidsutleie av overnattingstjenester og persontransport. Det ble foreslått at reglene heller burde implementeres valgfritt av EU medlemslandene, i stedet for å være obligatorisk.

  • Den tredje pilaren i ViDA-forslaget gjelder muligheten for én mva-registrering for hele EU. Målet er å redusere administrative og økonomiske byrder knyttet til registrering og rapportering. Selv om enkelte virksomheter i dag kan registreres gjennom den eksisterende One Stop Shop-ordningen, vil ViDA-forslaget innebære at utenlandske virksomheter kan VIregistrere seg og rapportere merverdiavgift gjennom én felles onlineportal. EU anslår at forslaget vil føre til over 8 milliarder euro i besparelser, særlig for små- og mellomstore bedrifter.

  • Foreløpig er OSS ordningen begrenset til visse typer transaksjoner. Særlig relevant er at B2C-salg av gass, strøm og oppvarming skal omfattes av OSS allerede fra 1 januar 2026. I tillegg skal OSS utvides til innenlands B2C-salg av varer fra leverandører som ikke er hjemmehørende i EU (f.eks. salg av varer med installasjon).

  • En ny spesiell ordning vil bli innført for grensekryssende flytting av egne varer (overføringer) som vil bidra til å redusere behovet for flere MVA-registreringer. Den nye ordningen er planlagt å omfatte den nåværende call-off stock-forenklingen innen 30. juni 2028.

  • Videre vil det innføres obligatorisk reverse charge (snudd avregning) på alle B2B-salg av varer og tjenester fra virksomheter som ikke er hjemmehørende eller mva-registrert i det landet avgiftsplikten oppstår dersom kunden er mva-registrert der. Per i dag varierer regelverket for dette betydelig mellom EU-landene.

  • Ny dato: Utvidelsen av OSS-regimet trer i kraft 1. juli 2027.

Kontakt oss

Diana Maria Geilhufe

Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 443

Kontakt meg

Kasper Jentoft Mikalsen

Advokatfullmektig | Associate , Oslo, PwC Norway

+47 952 36 315

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.