09/02/21
For mange er årsoppgjøret tiden for å gjøre opp status, fokusere litt ekstra på ulike vurderingsposter i regnskapet og legge fjoråret bak seg. Etter hvert som ulike årsavslutningsvurderinger blir gjort og tallene i regnskapet faller på plass, blir det ikke bare klart om regnskapet viser overskudd eller underskudd, men også om det skal betales skatt eller om det oppstår skattemessig underskudd som kan fremføres til senere år. Ulike regler for periodisering og tidfesting kan i mange tilfeller medføre betalbar skatt selv om regnskapet viser negativt årsresultat.
Selv om det siste året har vært vanskelig for mange virksomheter, med nedstengninger og sviktende omsetning, vil det også være mange som har overskudd å dele ut. Her vil vi først og fremst minne om aksjelovenes regler om utbyttegrunnlag, og mer generelle krav om forsvarlig egenkapital og likviditet, og det ansvaret styret har for å vurdere dette opp mot utsiktene fremover. En rekke selskaper har i løpet av 2020 fått tilskudd gjennom en eller flere av de offentlige støtteordningene som ble etablert for å hjelpe næringslivet gjennom koronakrisen. Utbytteutdeling kan være godt begrunnet også for disse foretakene, og støtteordningene har av den grunn ikke lagt restriksjoner på utdeling av utbytte. Regjeringen har imidlertid oppfordret til moderasjon ved utdeling av utbytte og bonuser i foretak som har mottatt støtte, og i en vurdering av eventuell utdeling bør styret vurdere om utdeling kan oppfattes å være i konflikt med støtteordningenes formål.
For selskaper som inngår i konsern vil det ofte være aktuelt å se på mulighetene for å utligne skattepliktige overskudd gjennom konsernbidrag til selskaper med skattemessig underskudd. Den viktigste begrensningen her er at netto konsernbidrag bare kan gis innenfor rammen av det som kan deles ut som utbytte etter aksjelovene. Videre skal man også være klar over at konsernbidrag kan gis og kombineres på mange ulike måter, med til dels vesentlig forskjellige konsekvenser for regnskapene – konsekvenser som ikke nødvendigvis er like ønskelige.
I vår publikasjon Årsoppgjørsveiledningen 2020, kapittel 18 og 24, er det redegjort nærmere for både utbyttereglene og de mest sentrale problemstillingene og løsningene knyttet til konsernbidrag. En tilsvarende veiledning for IFRS-rapporterende foretak er publisert her. Samtidig anbefaler vi selvfølgelig alltid en prat med revisor som kjenner ditt selskap og regelverket godt, og kan bidra til å kvalitetssikre de konkrete løsningene.