{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Hovedregelen er at det foreligger rett til fradrag for merutgifter knyttet til pendling dersom disse er dekket av den ansatte selv. Når fradragsrett foreligger kan arbeidsgiver på sin side dekke disse kostnadene trekk- og skattefritt.
Det er også slik at mange arbeidsgivere ønsker å dekke pendlerkostnader for sine arbeidstakere. Dette fordi kostnadene som regel er pådratt for at vedkommende fortsatt skal kunne arbeide for denne arbeidsgiveren, uten å lide økonomisk om man ikke flytter nærmere arbeidsplassen. Når kostnader dekkes av arbeidsgiver, er det en del av arbeidsgivers plikter å ta stilling til om vilkårene for trekkfritak er oppfylt, og med et komplisert regelverk kan dette være utfordrende. Som den siste tiden har vist, kan reglene også lage store overskrifter om noe tilsynelatende håndteres feil. Som en oppfølging nevner vi at det gjelder egne regler for Stortingsrepresentanter - disse går vi ikke nærmere inn på her.
For at arbeidsgiver skal kunne dekke pendlerkostnader trekkfritt, er forutsetningen at arbeidstaker kan anses som en pendler. I skattemessig forstand er en pendler definert som “en person som av hensyn til inntektsgivende aktivitet, må overnatte utenfor hjemmet”. Det vil imidlertid ikke være tilstrekkelig å overnatte et annet sted på grunn av arbeid. Som navnet “pendler” tilsier, må det også jevnlig foretas faktisk reise mellom det stedet arbeidstaker overnatter og det som defineres som det “egentlige hjem”. Foretas det ikke jevnlig reising mellom de to stedene, så er det som regel enkelt å slå fast at det ikke foreligger pendling.
Om det faktisk foregår en pendling mellom to overnattingssteder, vil neste steg være å avgjøre hvilket av overnattingsstedene som anses å være det egentlige hjem. Det nevnes i denne sammenheng at i en uke med to arbeidsdager med nødvendig overnatting på arbeidsstedet og tre arbeidsdager med overnatting “hjemme”, er arbeidstakeren på et yrkesopphold og ikke et pendleropphold. Da vil bolig på arbeidsstedet ikke være det egentlige hjem. Under et yrkesopphold kan kostnader til kost og losji dekkes trekkfritt.
Ved overnatting på hotell vil hotellrommet aldri få status som et “hjem” i denne sammenheng, og arbeidstaker er da på pendler- eller yrkesopphold hvor kostnaden kan dekkes trekkfritt.
Selv om vilkårene for å anses som en pendler forøvrig er oppfylt, vil også avstanden mellom overnattingsstedet og hjemmet kunne spille en rolle. Er avstanden for kort, anses det i utgangspunktet ikke nødvendig med overnatting på grunn av arbeidet. Her kommer hovedreglene i skatteretten til syne ved at det må foreligge nødvendige merkostnader før disse kan dekkes skattefritt. Det er ikke nedfelt noen klare grenser for hva som er akseptabel avstand, og etter omstendighetene kan det bli ansett å foreligge pendlerstatus selv om det er praktisk mulig å foreta daglige reiser mellom hjem og arbeidssted. Det som må klargjøres her er om oppholdet utenfor hjemmet skyldes andre grunner enn inntektsgivende aktivitet. I en sak i Skatteklagenemnda fra 2019, ble det eksempelvis slått fast at det i den saken var for kort avstand med 32 km i forhold til nødvendigheten av overnatting utenfor hjemmet.
Kan det fastslås status som skattemessig pendler, vil det som nevnt åpne opp for rett til fradrag og en trekk- og avgiftsfri dekning av merkostnader. Kostnadene som vil være aktuelle er kostnader til reise, kost og losji knyttet til oppholdet utenfor det egentlige hjem. Det gjelder en begrensning på 24 måneder når det gjelder retten til å kreve fradrag for pendlerkostnader til kost og losji. Det er viktig å merke seg at dette ikke gjelder ved arbeidsgivers dekning av pendlerkostnader. Etter 24 måneder er det altså ikke lenger symmetri når det gjelder retten til fradrag og trekkfri dekning fra arbeidsgiver. For reisekostnader gjelder ikke denne begrensningen på 24 måneder for verken retten til fradrag eller trekkfri dekning fra arbeidsgiver.
Bunnfradrag/egenandel utgjør kr 23 900, og minstegrensen for fradrag for bompenger eller fergekostnader er kr 3 300. Merk at bunnfradraget/egenandelen anvendes under ett for besøksreiser og for reiser mellom pendlerbolig og fast arbeidssted. Satser og fribeløp gjelder for 2021.
Fradrag og dekning må som hovedregel basere seg på faktiske kostnader til leie av pendlerbolig. Dersom pendleren eier pendlerboligen selv, vil det foreligge rett til fradrag for/ mulighet for trekkfri dekning av faktiske kostnader, herunder fradrag for kostnader til vedlikehold, strøm, bredbånd mv.
Dersom man bor i hybel/leilighet med kokemulighet vil det ikke foreligge rett til fradrag for matutgifter, og arbeidsgiver kan da heller ikke dekke dette trekkfritt. Kokemulighet betyr i praksis tilgang til rennende vann (utover i bad) og enten elektrisitet eller tilgang til gassdrevet kjøleskap og komfyr.
Foreligger ikke kokemulighet har man rett til fradrag for merkostnader etter fastsatte satser eller dokumenterte utgifter til kost. Arbeidsgiver kan utbetale kostgodtgjørelse etter de samme satser og må innberette antall døgn og beløp utbetalt.
Ved krav om fradrag for faktiske kostutgifter skal fradraget reduseres med kostbesparelse pr døgn. Ved dekning/refusjon må arbeidsgiver innberette kostbesparelsen som en skattepliktig fordel.
Alle trekkpliktige ytelser skal innberettes. Også trekkfri dekning av utgifter til kost og losji skal innberettes over a-meldingen for å gjøre skattemyndighetene i stand til å utføre sine kontroller ved skattefastsettingen.
Dersom du selv dekker dine pendlerutgifter, så skal fradragene inn i de respektive poster/temaer for reisefradrag og merutgifter i skattemeldingen.
Om arbeidsgiver dekker dine pendlerutgifter, så må fradrag avregnes mot det som er innberettet. Dersom du netto kommer ut med et resterende udekket beløp, vil det resterende beløpet kunne føres til fradrag. Dersom dekningen fra arbeidsgiver er høyere enn de reelle pendlerutgiftene/høyere enn det du kan kreve til fradrag, så skal dette komme til uttrykk som skattepliktige beløp i lønnsinnberetningen fra arbeidsgiver.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.