Dette må du vite om Trump-toll

Kvinne med laptop og notatblokk fra PwC
  • 04/04/25

Hvis Trumps nye globale tollsatser blir innført vil det påvirke verdenshandelen i stor grad. Her er konsekvensene for deg som eksporterer varer til USA.

USA har satt de nylig innførte tollsatsene på pause

USA har innført en generell tollsats på 10 prosent for varer fra nesten alle land i verden, som trådte i kraft 5. april 2025. I tillegg har Trump-administrasjonen innført høyere individuelle tollsatser mot Kina som USA, i Trump sine øyne, har høyt handelsunderskudd med, og som beskatter varer fra USA på urimelig nivå ved import. Denne trådte i kraft 9. april og er per 10. april på 125 %. I tillegg er blant annet følgende tollsatser satt på pause:

  • EU: 20 prosent toll

  • Norge: 15 prosent toll

  • Sør-Korea og Japan: 25 og 24 prosent toll

Flere land er unntatt fra de nye tollsatsene, inkludert Canada og Mexico, som allerede har en 25 prosent toll mot USA. Russland, Belarus og Cuba er unntatt da det ikke er handel på grunn av eksisterende sanksjoner og handelsforbud.

Hvilke norske virksomheter vil dette treffe?

Toll på varer ved import til USA, vil først og fremst gjøre det dyrere å importere varer for importører i USA. De nye tollsatsene vil imidlertid også ha betydelig innvirkning på norske bedrifter som eksporterer til USA. Dette fordi norske varer i utgangspunktet blir 15 % dyrere dersom når tollen innføres. og  Ved innføring av tollsatser på norske opprinnelsesvarer, vil amerikanske kunder antakelig vil prute på prisen for å opprettholde tidligere kostnadsnivå, eventuelt søke etter tilsvarende produkter fra andre markeder som fører til at kostnadsnivået ikke øker.

USA er en viktig handelspartner for Norge, spesielt innenfor sektorer som sjømat, teknologi og industri. Norske bedrifter som eksporterer produkter som laks, petroleumsprodukter, metaller/mineraler, kjemiske produkter, samt ulike maskiner og teknologiske løsninger vil derfor merke de nye tollsatsene mest. Når det gjelder maskiner og teknologiske løsninger er dette hovedsakelig avansert utstyr som brukes i maritim teknologi, offshoreindustrien, forsvarsindustrien og høyteknologiske maskiner. 

USA er Norges nest største eksportmarked for varer. Av den totale norske vareeksporten utgjør imidlertid norsk eksport til USA kun ca 3 prosent (ca 60 milliarder kr). Omtrent 70 prosent av den norske vareeksporten er til EU. Denne eksporten kan også indirekte rammes av økte tollsatser ved import til USA, i tilfeller der europeiske produsenter produserer varer med innsatsfaktorer fra Norge og der varen til slutt eksporteres til USA. Med 20 prosent toll ved import til USA fra EU, kan det være at produsenter i EU presser priser på innsatsfaktorer fra f.eks norske leverandører eller at behovet for innsatskomponenter faller bort.

– Økte tollsatser i USA kan føre til gjengjeldelse fra flere land, noe som kan påvirke norsk eksportindustri og selskaper som eksporterer globalt. Vi er spente på hvordan EU vil svare på disse tiltakene.

Karoline Nordermoen,Advokatfullmektig i PwC Advokatfirmaet

Hva bør norske bedrifter gjøre?

For å tilpasse seg de nye tollsatsene, er det flere muligheter for norske virksomheter. 

1. Se på muligheter for å få tollverdien lavest mulig

Amerikansk tollregelverk åpner for anvendelse av det såkalte “førstesalgsprinsippet”, som innebærer at det første salget i en transaksjonskjede kan benyttes for å fastsette tollverdien, på bakgrunn av nærmere bestemte vilkår. Det første salget i en transaksjonskjede vil naturlig være av lavere verdi, da det legges på et påslag og ytterligere kostnader videre ut i transaksjonskjeden. Vi oppfordrer derfor norske virksomheter til å se på muligheter for å benytte førstesalgsprinsippet, dersom varer selges i transaksjonskjede til USA.

Hva er tollverdi?

Tollbeløpet fastsettes ofte som en prosentsats av tollverdien. Tollverdien er følgelig beregningsgrunnlaget for tollavgiften. Jo lavere tollverdien er, jo lavere blir beregningen av tollen. Hovereglene for fastsettelse av tollverdi er at tollverdien skal være den prisen som er betalt eller skal betales ved salg for eksport til importlandet, justert for nærmere bestemte tillegg og fradrag.

Ønsker du de nyeste Skattenytt artiklene på mail?

Registrer deg for nyhetsbrev

2. Vurdere varenes opprinnelse

Tollsatsene til Trump er fastsatt på bakgrunn av opprinnelsen til varen som eksporteres til USA. Det betyr at selv om en vare eksporteres fra Norge, betyr dette ikke nødvendigvis at det er tollsatsen på 15 prosent (som for øyeblikket er satt på pause) er innført for Norge som vil gjelde. Dersom varen er produsert i andre land, eller består av innsatskomponenter fra andre land, kan varen ha opprinnelse i et annet land i Norge. Dette kan få betydning for tollsatsen som blir gjeldende.

Amerikanske opprinnelsesregler er kompliserte. For at korrekt tollsats fastsettes, må bedrifter ha et bevisst forhold til hvor varene har sin opprinnelse i henhold til amerikansk tollregelverk.

Hva er opprinnelse?

  • Tollregelverket skiller mellom preferensiell og ikke-preferensiell opprinnelse. 

  • Preferensiell opprinnelse er opprinnelse en vare har i henhold til frihandelsavtaler som er inngått mellom partene. Frihandelsavtaler kan på nærmere vilkår gi grunnlag for nedsatt eller redusert tollsats. Norge har ikke frihandelsavtale med USA, som betyr at reglene om preferensiell opprinnelse ikke vil være relevant for eksport fra Norge. 

  • De ikke-preferensielle reglene (som ikke gir adgang til redusert tollsatser), er basert på nasjonale regler. Hvorvidt en vare er av norsk opprinnelse ved eksport til USA, vil derfor avhenge av amerikanske opprinnelsesregler.

3. Endring av verdikjeder

Bedrifter bør vurdere nærmere hvordan verdikjedene påvirkes og eventuelt kan optimaliseres for å spare kostnader. Dette innebærer større vurderinger, ikke bare basert på hvilke land tollsatsen er høyest, men også basert på andre kostnader ved å eventuelt flytte produksjon, transportkostnader og tilgang til råvarer. En generell anbefaling er å ha produksjonen i landet hvor nødvendige råvarer er, for å unngå eventuell tollrisiko ved å importere råvarer til andre land. Det er derfor ikke tollsatsen alene som som i praksis vil være styrende for hvordan selskaper bør strukturere verdikjeden. 

Noe av bakgrunnen for de nye tollsatsene er et ønske fra den nye administrasjonen i USA at det skal skje mer produksjon i USA.


Veien videre

De nye tollsatsene som skal innføres av Trump-administrasjonen vil utvilsomt skape utfordringer for norske bedrifter som eksporterer til USA. Det er derfor viktig at norske virksomheter som samhandler med USA tar aktive skritt for å tilpasse seg de nye reglene, samt utforsker muligheter for å minimere tollkostnadene. 

Vi vet enda ikke hva konsekvensene for verdenshandelen vil innebære og hvilke mottiltak som vil innføres fra andre land, men det er klart at dette kan skape ytterligere utfordringer for norske bedrifter som eksporterer til også andre land enn USA.

Kontakt oss

Karoline Nordermoen

Advokatfullmektig | Senior Associate, Oslo, PwC Norway

949 74 458

Kontakt meg

Espen Qvist

Advokat | Partner, Oslo, PwC Norway

952 60 407

Kontakt meg

Kjetil Øpstad

Tollrådgiver | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 328

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.