17/03/23
Larvene til selskapet Invertapro fra Voss spiser seg god og mett på matavfall. Deretter tørkes de og blir til gjort om til bærekraftig dyrefôr og gjødsel. Nå har Invertapro vunnet SPiR-prisen for 2023.
Under Klimafestivalen Varmere Våtere Villere ble Invertapro fra Voss kåret til årets SPiR-prisvinner av festivalpublikumet.
Fra venstre; prisutdelerne Rune Indrøy (Eviny), Andre Gill (PwC) og Alexander Solstad Ringheim (Invertapro) Foto: Øystein Haara / Varmere Våtere Villere
Invertapro er en gründerbedrift som driver med produksjon av insektet melorm på Voss.
– Konseptet vårt er helsirkulært, og baserer seg på bruk av matavfall som fôr til larvene våre, og tørket insekt eller insektprotein som produkt. Dette skal blant annet brukes som et bærekraftig alternativ i laksefôr, og som mat for mennesker. Vi tror nemlig at insekter er fremtidens supermat. Det er både sunt, godt og bra for miljøet! Dette forteller selskapet på sine hjemmesider.
Invertapro er et insektselskap som ble etablert i 2016 – den gang med 5000 larver. Nå har de cirka en million larver som de fôrer med matavfall, som i dag kommer fra næringsmiddelindustrien. Etter cirka åtte uker med fôring blir larvene tørket og solgt som høyverdig proteinkilde til dyrefôr – til både fisk, fjærfe og kjæledyr. Larvelort nyttes til å produsere gjødsel til landbruket, så ingenting blir til overs fra produksjonen.
Det unike med Invertapro er at de produserer larver med tilgjengelig lokalt matavfall som innsatsfaktor fremfor å kjøpe fôr. Dette er sirkulærøkonomi i praksis. Deres fôrproduksjon krever veldig lite areal og ressurser, og kan erstatte fôringredienser som er transportert langveis fra, som for eksempel soya fra Brasil. Ergo kan de tilby helt naturlig gjødsel for landbruket.
Selskapet er i en oppskaleringsfase. De har allerede et pilotanlegg på Voss som er på 1000 kvadratmeter. Det er nok til å produsere noen hundre tonn fôr i året, men det viktigste er at teknologien er testet og demonstrert at den fungerer. Neste steg er å sette opp en fullskala produksjonsfabrikk.
De har alt sikret seg et areal på 40 000 kvadratmeter, og målet er at produksjonen i det nye anlegget skal være i full gang innen utgangen av 2024. Fabrikken som skal stå ferdig i løpet av et par år, er bare den første av flere. Målet for selskapet er å ha en håndfull fabrikker rundt om i landet innen fem år. Dette leser vi på nettsidene til Energi og Klima.
– Vi mener at bærekraft er målet og innovasjon er løsningen for å nå klimamålene, men mange av fremtidens løsninger og selskap er nok fortsatt i tidlig fase. SPIR-prisen løfter opp nye og innovative aktører, og vi i PwC er stolt av å være involvert i dette fabelaktige arbeidet, forteller partner i PwC, Andre Gill.
– Vi ønsker å både løfte frem og støtte selskapene. Som en del av premien, får vinneren gratis rådgiving fra PwC til en verdi av 200 000 kr, avslutter Andre Gill.