Avansert dataanalyse på full fart inn i sjømatnæringen

08/03/19

Tore Norheim Hagtun i Searis og Christoffer Marøy i Eide Fjordbruk.

Tore Norheim Hagtun i Searis og Christoffer Marøy i Eide Fjordbruk. Startup-selskapet Searis har utviklet dataanalyse-verktøyet Clarify i samarbeid med Eide Fjordbruk.

Eide Fjordbruk i Eikelandsosen er blant de første innen lakseoppdrett til å ta i bruk verktøy for dataanalyse samlet inn fra avanserte sensorer, for å kunne lære mer om forholdene i laksemerdene.

Startup-selskapet Searis har utviklet dataanalyse-verktøyet Clarify i samarbeid med Eide Fjordbruk. Mulighetene i dette verktøyet ble presentert under North Atlantic Seafood Forum, verdens største sjømatkonferanse i Bergen denne uken. Systemet samler inn data fra avanserte sensorer og tilknyttede datakilder i merdene, og gjør data om en mengde forhold tilgjengelige for analyse. Representantene fra Eide Fjordbruk og Searis var blant konferansens mest etterspurte etter sin presentasjon.    

 

Hør PwCs podkast fra North Atlantic Seafood Forum her

Playback of this video is not currently available

oppdrett

Se hvordan Eide Fjordbruk henter "live" data fra merdene for å forbedre produksjonen. 

- Vårt verktøy kan fortelle alle involverte mye om forholdene i merdene, for eksempel om vannkvalitet og om fiskehelsen. Denne informasjonen får kun verdi om den når frem til fagfolkene på land og sjø, og dersom de har verktøyene til å tolke hva dataene forteller, og hvilke forbedringer man må gjøre. Derfor har vårt verktøy også innebygget et kommunikasjonsverktøy slik at ansatte kan kommunisere og drive problemløsning i fellesskap. Det forteller teknologen bak det hele, Tore Norheim Hagtun, daglig leder i Searis.

- Aller helst vil vi bruke disse verktøyene til å vite hvordan forholdene i laksemerdene er, ikke bare i dag, men også til å kunne få en pekepinn om fremtidige utfordringer. På den måten vil vi være i forkant av problemer som kan oppstå, sier økonomisjef i Eide Fjordbruk, Christoffer Marøy.

Samarbeid mellom lakseoppdretterne

Verktøyet legger ikke kun opp til samarbeid ansatte imellom, men også samarbeid mellom ulike anlegg og ulike lakseoppdrettere. Eide Fjordbruk samarbeider blant annet med Lingalaks i Hardanger om Clarify-systemet.

Aller helst vil vi bruke disse verktøyene til å vite hvordan forholdene i laksemerdene er, ikke bare i dag, men også til å kunne få en pekepinn om fremtidige utfordringer. På den måten vil vi være i forkant av problemer som kan oppstå.

Christoffer Marøy

- Samarbeidet har stor nytte blant annet fordi man kan lære av hverandre. Vi kan løse et problem i tidlig fase når vi lærer av hvordan andre har løst sine utfordringer, sier Christoffer Marøy i Eide Fjordbruk.

Han peker i tillegg på verdien av å kunne dokumentere forhold i merdene.

- Mange følger sjømatnæringen tett, og vi er opptatt av å tilby god og tilgjengelig dokumentasjon. Med dette systemet overvåker vi forholdene i merdene kontinuerlig. Det gir oss kunnskap og det gir oss muligheten til å korrigere forhold der det er nødvendig, understreker Christoffer Marøy i Eide Fjordbruk.

 

- Det foregår mye digitalisering for tiden, men bransjen har fremdeles mye å gå på. Både på endringshastighet og å se til andre bransjer for inspirasjon. Jeg tror at vi i fremtiden driver oppdrett på individnivå, ikke på gruppenivå, og jeg håper det er nærmere 5 enn 10 år til vi er der.