– Vi må slutte å demonisere folk for meningene deres og heller invitere til åpen dialog. Når vi avviser eller kaller noen «gærne», mister vi muligheten til læring og moderering av ekstreme meninger. Da eskalerer konfliktene. Jeg motiveres av å finne felles grunn, sier Sophie Verdú.
Sophie vokste opp i Sandefjord og i Midtøsten, og flere hendelser i barndommen, som terroren i New York 9/11, satte varige spor. Møtet med verdens mørke sider vekket en nysgjerrighet hos Sophie som ledet henne til studier i politikk og internasjonale relasjoner, og en mastergrad i kontraterrorisme.
– Jeg er fascinert av hvordan politiske beslutninger påvirker folks liv, ikke for å bli politiker selv, men for å bidra til å løse globale utfordringer. Jeg ønsket også å forstå motivasjonen bak ekstreme handlinger, forklarer hun.
Sophie Verdú jobber som seniorrådgiver i PwC
I dag har hun en viktig rolle som tillitsbygger mellom teknologi og mennesker hos PwC i Sandefjord.
– Etter en tid som rådgiver og analytiker i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i Oslo savnet jeg hjembyen, men fryktet at utdanningen min var for smal for gode karrieremuligheter der, sier hun.
Avdelingen vår i Sandefjord teller 100 ansatte, og det var i en samtale med en av våre ledere på et jobbsøkerarrangement at hun innså at erfaringene hennes kunne overføres.
– Å se muligheter og mønstre, løse problemer og jobbe med mennesker i ulike sektorer er veldig inspirerende.
– Farmor sier alltid: «Gjør hva faen du vil, men elsk det».
– Rekrutterere som legger for stor vekt på formell utdannelse og overser erfaring, personlighet, motivasjon og viljen til å lære. Utdannelse er bra, men selv har jeg mest nytte av evnen til kritisk tenkning og «learning by doing».
– Verdiene samsvarer med mine egne, og leves ut i praksis. Miljøet er raust, tillitsfullt og støttende. Jeg føler meg sett og hørt, og det er rom for å påvirke hvilke prosjekter jeg jobber med.
– Farmor sier alltid: «Gjør hva faen du vil, men elsk det».
I rollen som rådgiver vektlegger hun også verdien av dialog og mangfold.
– Jeg inspireres av rollen som brobygger, ikke minst i situasjoner der noen ser mest utfordringer. Målet bør ikke være å vinne en diskusjon, men å lytte til det verdifulle andre har å si, sier Sophie.
I arbeidshverdagen hjelper hun bedrifter med å velge den rette teknologien, særlig innen HR-teknologi der Vestfold-kontoret utgjør et sentralt fagmiljø.
Les også: Ekspertene som baner vei for digitalisering av verdikjeden
– Jeg graver dypt for å forstå bedriftens unike utfordringer, og det er givende å finne løsninger som virkelig utgjør en forskjell. Til tider er jeg som en detektiv som setter sammen puslespillbrikkene for å løse mysteriet, legger hun smilende til.
Da Sophie skulle velge studier, hentet hun inspirasjon fra hjertet, interessefelt, en god professor og Harry Potters magiske univers.
– Universitetet jeg gikk på i York minner mye om Galtvort. Så da ble vel jeg litt som Hermine, sier hun med et bredt smil.
I en hektisk hverdag finner 28-åringen balanse gjennom trening, håndarbeid og lesing.
– Jeg opplever mest avkobling i aktiviteter som gir meg en nødvendig pause fra den digitale verdenen.
I fjor leste hun 52 bøker.
– Jeg liker å lære noe nytt og samtidig drømme meg bort i en annen verden. Det utvikler kreativiteten og gjør meg bedre til å tenke utenfor boksen, avslutter Sophie.